Salutare din nou!
Din când în când, îmi place să dau câte o minimă rețetă pentru începerea cu succes a unei afaceri mici. Sigur, e drept că principiile generale sunt aceleași dar ceea ce încerc să fac este să ofer într-un limbaj cât mai accesibil informațiile fundamentale pentru un startup de succes.
Ceea ce le spun tuturor celor cu, care mai vorbesc despre afaceri din când în când este să aibă în vedere permanent ceea ce vor să obțină.
Știți?! Ideea e că nu poți ajunge unde nu știi, nu poți merge la întâmplare fără un plan și mai cu seamă fără o destinație, pentru că în definitiv despre asta vorbim în afaceri, despre îndeplinirea unor obiective și obținerea unor profituri în urma acestora.
În continuare vă voi vorbi despre cum îmi structurez eu proiectele cu speranța ca aceste informații să vă pregătească în conducerea unor afaceri de succes.
Scopul și obiectivele
Primul lucru pe care îl fac, și ați face bine să luați notițe pentru că este important, primul lucru, aș spune primul pas totuși, este să stabilesc un obiectiv general care în esență este scopul proiectului (să știu cu certitudine motivul pentru care inițiez proiectul respectiv) și pe lângă el mai multe obiective care în cele din urmă vor duce la îndeplinirea obiectivului global.
Este foarte important să știți încotro vă îndreptați și cum va arăta afacerea voastră atunci când toate obiectivele vor fi îndeplinite și scopul va fi atins. Un alt lucru important este să stabiliți elementele care vor constitui gradul de succes al proiectului, mai bine spus creez standarde care să mă ajute să determin măsura în care proiectul a fost îndeplinit. Acest prim pas mă ajută să știu tot timpul unde merge, cum merge și cât mai are până va atinge succesul proiectul meu.
Trecerea la fapte
Se spune că diferența dintre succes și eșec se rezumă la ceea ce suntem dispuși să facem pentru a ne atinge scopurile. Cei mai atinși și stigmatizați de eșecuri sunt aceia dintre noi care știu ce au de făcut dar nu se încumetă niciodată să ia atitudine. Am avut și eu partea mea din eșecuri evident, altfel cum credeți că am învățat?!, am fost temător, ignorant și încăpățânat, am făcut o grămadă de greșeli dintre care pe unele le-am repetat iar pe altele încă le mai repet dar am învățat, fără mentori, business coaches sau vre-un fel de traineri. Mda, fascinant.. Passsssst!
Ascultați, ideea este că am învățat că a gândi prea mult duce la o paralizie a deciziilor, duce la frică și încleștare, acum primul pas mi se pare o plimbare în parc cum spun americanii (a walk in the park) pentru că trec prin acesta cu niște liniuțe direct la acțiune.
Hai să vă redau atitudinea antreprenorului:
Antreprenorul observă mediul, realizează care sunt problemele și găsește metode de monetizare a rezolvării acestora. Simplă ecuație, huh?! Antreprenorii își refuză în general șansa de a regreta că nu au dat curs unei idei bune.
Întrebări și răspunsuri
Vedem în filme în general, oameni de afaceri care dimineața când își savurează cafeaua citesc ziarul. E interesant, v-ați întrebat vreodată care este motivul?
Sigur că da, caută și informații dar în primul rând aceștia caută răspunsuri în legătură cu fiecare aspect al afacerii lor. Restul informațiilor sunt de umplutură pentru ei.
Antreprenorii sunt mereu deschiși la a primi reacții cu privire la serviciile sau produsele lor, cu privire la performanța de care dă dovadă afacerea lor. Aceștia își pun tot timpul întrebări precum:
Ce merge?
Ce nu merge?
Ce anume trebuie schimbat?
Care este pasul următor?
Cum mă dezvolt mai departe?
Pentru a afla răspunsul la aceste întrebări eu vorbesc cu oricine îmi poate oferi o idee, un răspuns sau o perspectivă nouă.
Învățați, învățați, învățați
Este bine să cunoașteți măsura propriilor puteri, este bine să fiți conștienți de faptul că nu știți totul. Ceea ce am făcut eu a fost să îmi analizez propriile zone pe care trebuie să mi le îmbunătățesc și unde trebuie să mă dezvolt pentru a putea realiza ce trebuie să fac pentru a dezvolta o afacere de succes. Am citit, am plecat urechea la sfaturi, am scris și mi-am pus mintea la contribuție punându-mi întrebări. Întrebarea este mai de folos uneori decât răspunsul.
Atenție ridicată
Îndeplinirea obiectivelor este lucrul cel mai important de care vă puteți agăța, toate celelalte ă vor dezamăgi, de aceea a rămâne concentrat pe realizarea obiectivelor mele este foarte important pentru mine și nu voi permite nimănui să-mi distragă atenția de la asta.
”Atenția și ochiii pe butelie” mă ajută să rămân pozitiv astfel crescându-mi încrederea în mine însumi proporțional cu realizarea obiectivelor. Desigur, îmi asum riscuri, riscuri calculate ca de pildă investiția într-o campanie publicitară pe un public țintă nou (se întâmplă des în startup-uri).
Eșecurile sunt posibile dar a rămâne pozitiv este esențial pentru mine și pentru atingerea scopurilor mele.
Puteți învăța din relatările mele de mai sus sau puteți învăța și trece la acțiune în atingerea propriilor voastre scopuri.
Succes!
Spune-mi ce crezi...