Un istoric scurt al Crăciunului

db_Old_Fashioned_Christmas9

De multe ori auzim că sărbătorile de iarnă și în special sărbătoarea Crăciunului a devenit prea comercială și materialistă. Mulți folosesc acest prilej pentru a combate statutul Crăciunului din punct de vedere religios specificând că sărbătoarea este una pur păgână.

Nu asta a fost intenția liderilor religioși la momentul inițial, aceștia intenționând să facă din sărbătoarea Crăciunului o sărbătoare populară pentru a combate și posibil schimba la vremea aceea multele festivități din timpul iernii.

Zeul Soare și solstițiul de iarnă

Este un lucru bine știut faptul că cu mult înainte de nașterea lui Isus oamenii din diverse părți ale Europei sărbătoreau lumina și nașterea zeului Soare în timpul lungilor și întunecatelor zile de iarnă. De exemplu solstițiul de iarnă, atunci când cea mai grea perioadă a iernii își anunța  sfârșitul, pentru multe popoare de pe teritoriul Europei era moment de sărbătoare deoarece, acestea aveau ocazia de a spera la mai multe ore de soare în timpul zilelor ce aveau să vină.

O sărbătoare nordică

Popoarele nordice din Scandinavia sărbătoreau sărbătoarea lui Yule vreme de 12 zile, de pe 21 Decembrie până pe 2 Ianuarie. Bărbații aduceau bușteni acasă și timpul în care aceștia se consumau sub văpaia focului oamenii țineau sărbătoarea Yule. Se credea că fiecare scânteie ce sărea din foc reprezenta un porc sau un vițel care urma să se nască în anul următor.

În Germania, în mijlocul iernii zeul păgân Odin era sărbătorit de către germani pentru că aceștia credeau că zeul umbla noaptea și le decidea soarta oamenilor. În timpul acestei perioade, majoritatea oamenilor obișnuia să stea în casă din cauza fricii aceastei credințe.

O sărbătoare romană antică

În Roma antică era sărbătoarea Saturnaliei în numele zeului agriculturii Saturn cea care încpea în săptămâna dinaintea solstițiului de iarnă și continua timp de o lună de zile cu ritualuri și festivități hedoniste.

La această sărbătoare toate erau din abundență, mâncare, băutură și din moment ce toată lumea lua parte la ospăț, regulile de clasă nu erau luate în considerare.

În anii de început ai Creștinismului principala sărbătoare era Paștele, abia în secolul IV conducătorii bisericii în frunte cu Papa Iulius I au luat decizia de a sărbători Ziua Nașterii Domnului pe data de 25 Decembrie.

O sărbătoare catolică

Sărbătoarea numită la început Ospățul Nașterii s-a răspândit în Anglia cam pe la sfârșitul secolului VI și în Scandinavia după aproximativ două secole. Punct ochit punct lovit, biserica și-a atins scopul de a avea sărbătoarea Crăciunului (Christmas = Mass of Christ, Eucharistia Lui Hristos – Biserica Catolică), de asemenea prezența la biserică a crescut și ea dar și solstițiul de iarnă a câștigat în popularitate. Cu toate astea biserica nu a putut căpăta controlul asupra altor sărbători similare de origine păgână în perioada sărbătorii Crăciunului. Astfel se întâmpla că credincioșii mergeau la biserică de Crăciun iar mai târziu luau parte la sărbători gălăgioase și târnosite. Dar, până pe la sfârșitu Evului Mediu, începând de prin secolul V  până pe la sfârșitul secolului XVI Creștinismul a depășit păgânismul ca religie.

O mică schimbare în Europa

Sărbătorirea Crăciunului în Europa s-a schimbat în secolul XVII, atunci când Oliver Cromwell și Puritanii au câștigat puterea în Anglia în 1645. Ca atare, pentru a înlătura starea de decadență din societate a anulat Crăciunul deoarece Puritanii au semnalat faptul că Biblia nu menționează în nici un fel data exactă a nașterii Domnului.

Sărbătorirea Crăciunului s-a reîntors în Anglia în jurul anului 1649, atunci când Charles al II-lea a fost restaurat pe tron.

Răspândirea în America

Din cauza faptului că pelerinii veniți în America aveau o credință încă și mai strictă decât a lui Cromwell și a Puritanilor, Crăciunul nu a fost sărbătorit în America timpurie. Ba mai mult de atât, în Boston Crăciunul a fost chiar interzis în perioada dintre anii 1659 și 1681. În timpul aceleiași perioade însă, coloniștii din Jamestown, Virginia s-au bucurat însă de această sărbătoare.

După Revoluția Americană însă, Crăciunul a pierdut iar din popularitate și abia pe 26 Iunie 1870 sărbătoarea Crăciunului a fost declarată sărbătoare federală. Crăciunul a prins popularitate în timpul secolului XVIV când sărbătorile de Crăciun au început să se schimbe și să se concentreze mai mult în jurul familiei.

Așadar, indiferent de apartenența religioasă, sărbătoriți Crăciunul deoarece această sărbătoare este sărbătoarea familiei.

Succes!

Etichete: , Filled Under: General Posted on: 17 December 2015

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Responsabilitate

Acest Blog este proprietatea thaDomeron Projects SRL şi este utilizat de Alex Popa doar, ca un website Personal. Toate articolele sunt opiniile proprii ale autorului (Alex Popa) iar thaDomeron Projects SRL nu raspunde pentru acestea..

Detalii de Contact

  • thaDomeron Projects SRL
  • Strada Pictor Nicolae Grigorescu
  • Giurgiu, Numar 75
  • Giurgiu - Romania