Salut!
Aseară, am susținut o discuție cu o persoană foarte dragă mie, discuție din care mi s-a confirmat timiditatea acesteia. Acest articol este pentru acea persoană.
Timiditatea, problema anacronică
Din punctul meu de vedere, timiditatea e un virus malign, ea se poate strecura în toate aspectele vieții celui care suferă de ea și se pune stavilă în calea administrării propriei vieți a timidului/timidei.
Problema, în opinia mea este una care ar fi trebuit fi depășită de timpuri deoarece, lumea a evoluat și odată cu lumea a evoluat și modul de gândire al acesteia. Problema are cu siguranță legătură cu modul de gândire al persoanei afectate de aceasta și în mod cert problema poate fi depășită, din moment ce modul de gândire este unul evolutiv, sigur, la scara istoriei, motiv pentru care și spun că timiditatea și-a depășit existența dar, de aceea există psihologi.
Mod de afectare
Cred că una dintre zonele cele mai sensibile, pe care timiditatea le afectează este abilitatea de a interacționa cu alți oameni. Din acest motiv, este puțin probabil, fără vre-un ajutor extern (v. Psiholog), ca aceste persoane să intre în conversații cu alte persoane din moment ce timiditatea le va concentra atenția în principal asupra propriei persoane, încercând să controleze fiecare aspect al mediului în care se află și a persoanei în cauză.
Persoanele timide, adesea lasă impresii greșită din cauza acestei disfuncții emoționale ce le pune un nod în gât și le oprește de la a se exprima, chiar dacă acestea simt nevoia și chiar au dorința să o facă. În felul acesta, lumea (cei/cele care nu le cunosc), ajung să creadă (să fim serioși, cu toții tindem să judecăm după aparențe!), că acestea sunt pline de ele/îngâmfate, plictisitoare și indezirabile.
Problema este că persoanele introvertite și timide trebuie ajutate, de exemplu de prieteni, ceea ce nu prea se întâmplă deoarece, oamenii nu dau buzna în jurul lor din cauza motivelor de mai sus iar lor le este extrem de dificil să-și facă prieteni. Acesta este și motivul pentru care acestea preferă medii cunoscute și în interiorul cărora se simt în siguranță. De aceea, vedem prin filme așanumiții ”tocilari”, percepuți și ca timizi și introvertiți, formând grupuri cu alte persoane asemenea lor.
Important de știut!!
Toți oamenii se îngrijorează de felul în care se prezintă pe ei înșiși, altfel am umbla toți îmbrăcați cum ni se năzare și am vorbi aiurea.
Sexe
Pentru bărbații timizi, această problemă generează frustrări interioare dar într-un final, aceștia vor reuși să se scuture de sub puterea timidității, prea târziu însă, au fost catalogați deja. Le va fi greu să creeze legături sociale cu persoane de sex opus deoarece, femeile îi consideră deja, neatractivi și indezirabili.
De obicei, aceștia îmbrățișează prima șansă care li se oferă și ajung să protejeze relația respectivă foarte afectuos.
Persoanele de sex feminin și timide/introvertite, reușesc mai abitir să se elibereze de această povară când li se acordă o atenție reală, ceea ce nu se întâmplă decât rar, deoarece sunt timide și nu prea știu ce să facă să atragă atenția altor persoane.
În cazul ambelor sexe, e bine să existe persoane susținătoare, pozitive și pline de încredere alături de acestea.
Prea deștepți pentru gustul oamenilor
De cele mai multe ori, se întâmplă ca persoanele de acest gen să își găsească refugiul în biblioteci, printre cărți și așa ajung să facă pasiuni pentru literatură sau pentru un domeniu anume. Dorința de a demonstra prinde și ea viață iar acestea, își dezvoltă capacitatea intelectuală, mai mult decât abilitățile sociale.
Acesta este încă un motiv pentru care oamenii îi vor ocoli, majoritatea oamenilor având un spirit de conservare care se activează atunci când cineva e pe cale să le fure prim-planul.
Vindecare
Puteți rezolva problema timidității foarte ușor, respectând următoarele reguli:
1. Evitând companiile negative (special, aceasta este prima regulă deoarece trebuie să înțelegeți un lucru foarte important, NIMENI NU SE NAȘTE TIMID!, această temere și negativitate, le este indusă de către cei din jur, cu toții suntem rezultatul experiențelor noastre.
2. Vor exista momente negative în viața voastră, e natural, lumea se află într-o perpetuă schimbare. Înlocuiți gândurile negative cu gânduri pozitive, puteți face asta eliminând negația ”NU” din uzul vocabularului vostru. Nu, asta nu înseamnă să răspundeți pozitiv oricărei solicitări, puteți crea formulări cu sens negativ și fără să folosiți cuvântul/negația NU, de exemplu:
– Nu vreau să merg în oraș. – Vreau să evit să ies azi. (Observați schimbarea sensului, de pe negativ pe pozitiv, NU VREAU!-VREAU!?
– Nu mă simt bine în compania respectivei persoane. – Mă simt inconfortabil în prezența acelei persoane.
ÎL PUTEȚI EVITA PE ”NU” FOARTE UȘOR
3. Dacă este posibil, înconjurați-vă de persoane pozitive și/sau căutați compania acestora. Există nenumărate moduri în care puteți face asta în ziua de azi, atâtea câte moduri de comunicare există de fapt.
4. Amintiți-vă că și ceilalți sunt la fel de nesiguri ca și voi, doar că ei o ascund mai bine.
Ok, sper că acest articol a fost informativ și util.
Succes!
Spune-mi ce crezi...