După cum am descoperit în multe dintre articolele de pe acest website administrarea propriei afaceri de cele mai multe ori nu vă crează timp liber ci vă ocupă și timpul liber. Acest lucru se întâmplă deoarece calitatea de antreprenor e mai mult decât un job permanent.
Dar ce se întâmplă atunci când rămânem fără un loc de muncă?
Iată o întrebare chiar mai bună decât precedenta:
Cât de serios tratăm lucrurile când vine vorba de căutarea unui loc de muncă nou?
În România suntem obișnuiți ca totul să fie adesea absurd de superficial iar căutarea unui loc de muncă este tratată de cele mai multe ori la fel. Aproape nimic nu este sistemizat și de aceea românul este omul improvizației, al superflu-ului și al cârpelii. Acesta tratează căutarea unui loc de muncă ca cel mult pe un hobby și nu ia în serios importanța acestui lucru decât în măsura în care îl afectează imediat și chiar și asta se întâmplă rar deoarece românul nu este învățat să gândească pe termen lung și să se pregătească în acest sens. Mai aveți întrebări cu privire la motivul mântuielii cu sau de care sunt făcute lucrurile în Românica? Well, I thought so, you don’t, what bizzare!..
Luarea cu ușurință a unui lucru atât de important precum găsirea unui loc de muncă poate însemna prelungirea aproape iminentă a acestui proces. Măsurile ar trebui luate cu urgență deoarece v poate schimba viața.
Nu vă temeți de faptul că nu aveți ”pile” sau că întrebările prezente la interviuri v-ar putea pune probleme.
Tehnica cea mai eficientă
Abordați subiectul ca pe un proiect (vă amintiți ”sistematic”?).
Acest lucru înseamnă stabilirea de scopuri și obiective, planificare și monitorizarea progresului către împlinirea acestor obiective.
Procesul de găsire a noului vostru loc de muncă bine plătit va necesita implicarea tuturor abilităților de care dispuneți.
După cum am spus deja iar ăsta este un lucru pe care nu îl pot sublinia suficient deoarece prosperitatea și chiar viața voastră depind de el, acest proiect este unul de importanță majoră așa că asigurați-vă că-i acordați întreaga voastră atenție.
La fel ca în cazul în care v-ați conduce propria afacere stabiliți rezultate pe care vreți să le obțineți, specificați directive și monitorizați-vă progresul eforturilor depuse.
Jurnalele
Odată pe săptămână este bine să vă evaluați progresul. Creați două jurnale în care să scrieți evaluările privind progresul și planurile pe care le aveți cu privire la obținerea unui loc de muncă.
În primul jurnal veți scrie care este progresul obținut în săptămâna precedentă iar în al doi-lea jurnal veți face o descriere cât mai amplă a planurilor pe care le aveți pentru săptămâna următoare. Stabiliți priorități, planuri de bătaie și binențeles fiți preciși cu descrierea obiectivelor pe care doriți să le atingeți.
Puteți începe cu o evaluare a ceea ce ați întreprins până la momentul de față. Descrieți care este rezultatul eforturilor voastre în această privință și comparați-le cu ceea ce a-ți dori să aveți ca rezultat final.
Următorul pas este să trasați un plan în care să stabiliți obiective precise și care pot fi atinse (de voi ca urmare a eforturilor voastre și nu.. ”mă rezolvă cutare și cutare”). De exemplu vă puteți stabili un număr de ore pe care îl veți petrece zilnic doar pentru acest scop, care vor fi uneltele pe care le veți folosi la această sarcină (internet, telefon, reviste, ziare etc.), întâlniri cu persoane care vă pot ajuta să obțineți un interviu sau altul la o firmă sau la alta.
Ceea ce urmează să faceți în săptămânile ce vor urma va fi în primul rând să confruntați jurnalul cu numărul 1 cu jurnalul 2. Ca exemplu să spunem că ați planificat să aveți 5 întâlniri recte 5 interviuri pentru un loc de muncă și ați participat doar la 3 dintre acestea ceea ce va trebui să faceți va fi să explicați care au fost motivele unui randament atât de scăzut și ce anume va trebui să faceți pentru a remedia situația. Planificați măsuri care vor rectifica diferențele dintre jurnalul 1 și 2. Analizați motivele pentru care ați ratat obiectivul pentru a descoperi ce anume trebuie să faceți diferit.
Amintiți-vă că găsirea unui loc de muncă presupune efort permanent. Lucrați la asta sistematic, planificați și cu ajutorul acestuia și a unui șef bun (voi înșivă) veți obține rezultate excelente.
Succes!
Spune-mi ce crezi...