Sunteți gata să începeți o afacere?
În fiecare an mii de oameni răspund afirmativ la această întrebare și în mod similar peste 90% dintre aceștia suferă scăderi de încredere în sine, timp și bani. Este bine să știți că doi dintre factorii ce determină rămânerea în afaceri și continuarea acesteia indiferent de obstacole sunt:
1. Motivul pentru care începeți afacerea.
2. Nivelul de educație de care dispuneți sau pe care doriți să-l atingeți cu succes.
Dacă vă aflați printre cei ce vor reuși și chiar prospera în domeniul afacerilor trebuie să determinați singuri și puteți începe chiar răspunzând la următoarele întrebări:
Sunteți pregătiți?
Schimbarea de la actualul status quo în care vă aflați la momentul actual înaintea inițierii afacerii vă poate copleși și chiar poate influența evenimente neprevăzute cu privire la viitorul vostru. De aceea este necesar să fiți pregătiți pentru o astfel de tranziție să zicem direct de pe băncile școlii în afaceri.
La început vor exista o sumedenie de întrebări la care va trebui să răspundeți și pe care va fi nevoie să luați decizii. Voi veți lua decizii cu privire la materialele pentru birou dar și în legătură cu linia de producție și/sau servicii. Acest gen de control este atât un avantaj cât și un dezavantaj datorită și din cauza faptului că fiecare decizie va cântări greu pe umerii voștrii.
Astfel se pune întrebarea, vă puteți asuma acest gen de ”personalitate multiplă”, să vă asumați fiecare rol pe care va trebui să îl umpleți pentru fiecare sarcină pe care o veți avea de îndeplinit?
Ba mai mult, familia și cei apropiați vouă sunt pregătiți pentru asemenea schimbări, deoarece cu certitudine viața vi se va schimba atât din punct de vedere personal cât și social? Este bine ca anturajul vostru și familia să vă sprijine în întreprinderile voastre dar în final impactul va fi pozitiv sau negativ asupra voastră doar în funcție de voi și atitudinea voastră cu privire la afaceri.
V-ați definit deja nișa asupra căreia veți activa?
Este bine să identificați cu precizie în Planul de Afaceri nișa pe care vă veți desfășura operațiunile. Motivul cel mai des întâlnit pentru care cele mai multe afaceri eșuează este constituit de faptul ca acestea își concentrează resursele asupra mai multor tipuri de public țintă. În cazul în care nu reprezentați un lanț de magazine care vând de la cafea și mic dejun la automobile sport unde vă puteți permite o abordare cu spectru larg este bine să vă concentrați atenția asupra unui public bine identificat cu obiceiuri și posibilități definite concret în Planul de Afaceri. Astfel veți putea nu doar oferi produse și servicii de bună calitate croite pentru un public anume dar și să vă identificați propriul loc în piață.
Planul vostru de Afaceri
Un alt lucru foarte important pentru succesul și chiar supraviețuirea afacerii voastre este planificarea. Din punctul meu de vedere Planul de Afaceri reprezintă cea mai importantă unealtă pentru controlul și obținerea succesului afacerii voastre.
În primul rând va trebui să decideți dacă veți lucra permanent sau part-time ceea ce va ridica întrebarea privitoare la modelul afacerii voastre, veți activa doar offline alegând un model de tip tradițional și mai sigur, veți activa pe internet și vă asumați o extindere mai largă sau veți urma un mix bine definit între acestea două? Veți avea angajați (chiar dacă doar la un moment anume, planificați pentru asta)? Planificarea vă va ține în priză și vă va ajuta să vă concentrați atenția asupra aspectelor esențiale ale afacerii voastre.
Scoate-mă, mă-nec!
Indiferent de experiență sau nivelul de pregătire la un momentdat afacerea voastră va avea nevoie de ajutor. Creșterea afacerii vă poate conduce pe drumuri necunoscute. Nu contează cât de mult veți planifica pentru succes în mod sigur situațiile neașteptate își vor face apariția. Cum veți face față situației?
Cel mai bun luccru pe care îl puteți face în timp ce vă construiți afacerea este să lucrați la un sistem propriu de salvgardare a afacerii voastre.
Indiferent de modelul afacerii voastre în zilele noastre există o sumedenie de resurse la care puteți apela în sprijinul afacerii voastre.
- Sigur că da, educația reprezintă prima și cea mai de încredere resursă pe care o aveți la îndemână. Luați în considerare cursuri, training-uri, seminarii și altele.
- Apoi oamenii care vă pot întinde o mână. Menționăm aici consultanți, experți, profesori etc.
- Rețele. Organizații, forumuri sau orice fel de asociații înrudite sau nu cu domeniul vostru de activitate.
- Putem deasemenea apela la publicații pentru ajutor. Cărți de specialitate sau marketing, reviste și orice publicație care vă poate furniza un avantaj.
Probabil că vă întrebați care este motivul pentru care am scris atât de multe articole pe tema înițierii unei afaceri și pe tema pregătirii pentru acest pas. Păi, motivul este simplu, Începerea unei afaceri se poate dovedi extrem de problematică atunci când sunteți la început în afaceri. Apoi e ca mersul pe bicicletă.. Or is it?!!!!!!..
Succes!
Spune-mi ce crezi...