Stilul nostru de comunicare

p_037

Salut!

Se spune că fiecare dintre noi avem propriul stil de a comunica (Maan, I have serious doubts about that but, then..).

De aceea, a vă aprecia cu atenție propriul stil și a ști cum trebuie să vă mișcați și să îmbunătățiți acest stil este foarte important în viață. Există oameni care se tem atunci când vine vorba să spună lucruri, să comunice, de aceea, aceia dintre voi gândiți-vă astfel:

Când vă nașteți, nu știți să comunicați decât așa, ”ueeeaaa-ueeaa!”, asta e cam tot ce știți să spuneți. Așa că luați aminte la ce fel de cuvinte folosiți și la felul în care acestea se relevă în limbajul vostru corporal. Din punct de vedere al comunicării, există și un alt limbaj, poate mult mai important decât cel verbal (aici apropo, copiii sunt experți în folosirea lui), pentru că este oarecum ascuns și menționez aici ”limbajul corporal”, pe care indidiferent dacă vrem sau nu, suntem conștienți sau nu de el îl folosim.

Am făcut introducerea de mai sus pentru că nimeni nu s-a născut învățat și pentru că tot ceea ce știm și suntem încrezători să facem și să comunicăm, am învățat printr-un proces de imitare-adoptare, adică ceea ce vedem și auzim în jurul nostru, aceea devenim.

Pe baza aceluiași procedeu putem să ne dezvoltăm sau în funcție de necesități, să ne schimbăm propriul stil de comunicare.

De aceea, în primul rând alegeți-vă un model (o persoană care comunică așa cum v-ați dori voi să o faceți), și gândiți-vă cum puteți oglindi acel stil în propriul vostru stil de a comunica. Cu alte cuvinte observați, comparați și imitați. Suntem personalități unice așa că vor exista, cu siguranță și lucruri care nu vă vor place la modelul vostru, așa că fiți pregătiți să vă adaptați.

Amintiți-vă că indiferent dacă, la momentul X comunicați defectuos, puteți oricând să faceți schimbările necesare pentru ca stilul vostru să se dezvolte cât mai bine iar voi să deveniți buni comunicatori.

Felul în care comunicați cu prietenii, este posibil să fie diferit de cel în care comunicați la locul de muncă, de aceea, de fapt, se spune că fiecare are stilul lui de a comunica. Așa se face că, stilurile de comunicare pe care le adptăm pentru a ne compune propriul stil sunt de obicei diferite cu toate că toate au la bază dorința de expimare cât mai eficientă.

În consecință, este o idee excelentă să vă adaptați stilul în funcție de mediul în care vă aflați deoarece făcând asta, vă veți șlefui propriul vostru stil într-un diamant neprețuit.

Câteva sfaturi

Atunci când comunicați verbal cu oamenii este o idee bună, să nu ridicați tonul pentru a vă face înțeleși, să vorbiți într-un ritm suficient de lent pentru ca ceilalți să vă înțeleagă și să adoptați poziții ale corpului care să le ofere interlocutorilor voștrii încrederea că pot conversa cu voi. O altă idee bună este să vă asociați limbajul limbajului celor cărora vă adresați (ați auzit de cei care pot vorbi pe limba tuturor?).

Am spus mai sus că am îndoieli că fiecare dintre noi are propriul stil, am spus asta pentru că eu cred că, luând o înghețată și descompund-o în ingredientele ei constitutive pentru ca mai apoi să le dai o altă culoare și să prepari înghețata la loc, nu capeți o cu totul altă înghețată ci aceeași Mărie dar cu altă pălărie, la bază toate stilurile de comunicare eficientă au aceleași elemente.

Dar, vom vorbi despre asta, probabil într-un alt articol.

Succes!

Etichete: , Filled Under: Dezvoltare personală Posted on: 5 November 2016

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Responsabilitate

Acest Blog este proprietatea thaDomeron Projects SRL şi este utilizat de Alex Popa doar, ca un website Personal. Toate articolele sunt opiniile proprii ale autorului (Alex Popa) iar thaDomeron Projects SRL nu raspunde pentru acestea..

Detalii de Contact

  • thaDomeron Projects SRL
  • Strada Pictor Nicolae Grigorescu
  • Giurgiu, Numar 75
  • Giurgiu - Romania