Salut!
În articolul precedent am vorbit un pic despre „afacerile de acasă”. Astăzi vom vorbi despre alte metode care v-ar putea ajuta să începeți o „afacere de acasă”.
Păi, stabiliți în mod amănunțit ce anume doriți să realizați. Exact ca atunci când vă propuneți îndeplinirea unui scop personal se presupune și chiar este și cu atingerea unor obiective de afaceri. Aveți încredere în voi înșivă și capacitatea voastră de a realiza ceea ce aveți de realizat. Gândiți-vă că ați și obținut deja ceea ce vă doriți deoarece, până la urmă, ați început o afacere, o idee de afacere, ceva ce se poate concretiza pe tot parcursul vieții voastre de acum înainte.
Este bine să stabiliți obiectivele indiferent dacă știți sau nu cu precizie cu le veți realiza. Pentru moment îndrăzniți să visați la felul în care se va desfășura viața voastră de oameni de afaceri de succes. Cu ceva vreme în urmă am citit un articol unde se punea o singură întrebare, și anume:
– Ce ați face cu plăcere chiar dacă nu ați fi plătiți pentru asta?
Iar de aici, cu alte cuvinte răspunzând la această întrebare (cât mai în detaliu), veți începe să identificați alte întrebări cărora să le răspundeți, întrebări precum, ”ce fel de afacere de acasă v-ar interesa”, ”vă aflați într-un job la momentul actual”, puteți să desfășurați afacerea în paralel sau o transformați într-un job permanent”, ”vă permiteți să vă întrețineți până ce afacerea se va pune pe picioare”, este aceasta o afacere offline, online sau poate fi desfășurată în ambele medii”, câte ore ați putea dedica exclusiv acestei afaceri zilnic, dispuneți financiar de un minim de capital pe care l-ați putea investi”.
Ce aveți și ce doriți să obțineți
Dacă în acest moment aveți deja un loc de muncă iar acesta nu vă permite să desfășurați o afacere în paralel și de aceea ați decis că e mai bine să renunțați și să începeți o ”afacere de acasă”, gândiți-vă care ar fi cea mai oportună cale de a părăsi locul de muncă actual. Este bine ca înainte să vă dați demisia să determinați cu atenție care este venitul minim necesar pe care afacerea voastră va trebui să l producă pentru ca voi să vă puteți dezvolta în continuare (nu doar să vă acoperiți cheltuielile absolut necesare ci și să vă puteți permite mici distracții/vacanțe).
Așadar, alegeți-vă o afacere care să aibă potențialul de a vă aduce veniturile de care aveți nevoie.
Oportunități și dăruire
Pe măsură ce vă veți crea noi relații și cunoștințe de afaceri, veți descoperi noi oportunități de afaceri și în calitate de antreprenori este bine să analizați cu atenție aceste noi șanse de dezvoltare de afaceri și să evitați să vă implicați emoțional (amintiți-vă că este periculos să amestecați plăcerea cu afacerile, deci, nu vă implicați emoțional).
Fiți de folos înainte de a încerca să trageți foloase din relațiile pe care vi le creați, este o regulă generală aceea de a dărui înainte de a primi. În „afacerile de acasă”, este bine să știți că relațiile pe care vi le dezvoltați, adică rețeaua de relații pe care o dezvoltați vă va susține doar dacă o veți susține. Știți, mulți dintre cei din România de care am auzit că vor să înceapă afaceri pe internet dar și în offline dar pe care să le conducă de acasă, căutau în primul rând să vadă ce au ei de câștigat. De fiecare dată când am întâlnit astfel de antreprenori le-am spus ce spune Guy Kawasaki, ”fiți de folos!”.
Puneți în scris un Plan de Afaceri. Planul este esențial, repet, nu știți cum să ajungeți la o destinație fără o hartă, Planul de Afaceri este harta voastră, creați una cu multe puncte de destinație. Nuuuuuu, nu este necesar să fie extrem de detaliat dar, câteva puncte trebuie să fie atinse în cadrul acestuia.
Un Plan de Bază în Afaceri
1. Care vă este scopul?
2. Cu ce persoane trebuie să cunoașteți pentru a porni o rețea? (Ex. un prieten are cunoștințe în domeniul vostru de activitate și la rândul lui are o serie de relații pe care vi le-ar putea pune la dispoziție etc.).
Socializarea este un fenomen foarte popular în ziua de azi, astfel că este ușor să determinați cum puteți să vă faceți relații în afacerea voastră și să creați în felul acesta o rețea. Întrebarea e..
3. Pe ce anume ar trebui să vă concentrați atenția pentru a le capta atenția?
4. În ziua de azi nici nu se mai pune întrebarea cum, cât și unde să socializăm. În momentul de față viața pe internet e viața reală. În toate mediile de socializare, tot timpul și în orice fel posibil ar fi un răspuns la întrebare dar, comportați-vă profesional cu relațiile voastre.
Actualizare permanentă
Căutați să vă dezvoltați permanent capacitățile și veți avea ocazia să întâlniți oameni care vă vor putea ajuta în afacerile voastre.
În mod indubitabil lucrul cel mai bun pe care îl puteți face este să vă specializați într-un domeniu anume (evitați să fiți totul pentru toți, aproape niciodată nu este posibil). Luați parte la conferințe pe teme de interes, participați la seminarii și la întâlniri care vă pot lărgi rețeaua de afaceri și veți avea ocazia să învățați de la experți, să vă înconjurați de aceștia și chiar să intrați în legătură cu ei.
Pentru a profita la maxim de aceste experiențe procedați în felul următor:
1. Prezentați-vă cât mai multor astfel de experți și cunoscători și împărțiți cu aceștia cărți de vizită și chiar agende. Puneți întrebări și aflați de la aceștia care este lucru cel mai important pe care l-ați putea face pentru ei. Astfel, veți putea oferi ajutorul și în mod sigur veți putea fi remarcați.
2. Stabiliți întâlniri de afaceri cu aceștia și când veți participa la acestea, vorbiți despre lucrurile pe care le-ați învățat în timpul seminariilor, conferințelor, întâlnirilor.. Oamenii de afaceri respectivi sigur vor observa pasiunea voastră pentru subiect și se vor simți atrași să vă ofere ajutorul în atingerea scopurilor voastre.
3. Fiecare ocazie de socializare ar trebui să vă ofere șansa atingerii unui obiectiv.
Ok, aceste mici strategii ar trebui să vă pună pe calea cea bună către realizarea unei ”afaceri de acasă” de succes.
Succes!
Spune-mi ce crezi...