Salut!
De astăzi intenționez să scriu o serie de articole cu subiecte pe carieră. Acest lucru înseamnă că vom discuta tematici pe acest domeniu. Ce și cum despre cariera voastră.
Aristotel a spus cu referire la om că ”acesta este prin definiție un animal politic” (Aristotel).
De ce spun asta?
Politica joacă un rol extrem de important în desfășurarea afacerilor în ziua de azi (ca întodeauna, presupun..). Inteligența de tip politic cei mai mulți dintre noi nu o capătă în școală, în primul rând pentru că nu foarte mulți dintre noi urmează o scoală de profil.
Este interesant cum se reflectă inteligența politică în parlamentul României totuși.. unde 99% din ocupanții scaunelor parlamentare nu au nici o legătură în trecutul lor academic cu politicul.
Este foarte important să înțelegeți că voi înșivă sunteți respnsabili de drumul pe care o ia cariera voastră. Nimeni nu se va preocupa de bunăstarea carierei voastre dacât în cazul în care are un interes direct. Ceea ce este de asemenea important să înțelegeți este că scopul principal al afacerilor este acela de a face bani, de a avea profit. Așadar poziția cea mai bună în cadrul firmei revine în mod indubitabil celui sau celei care duce la îndeplinire sarcinile fără a se plânge și fără a arunca vina asupra altora.
Integritatea și job-ul visat
Un proverb foarte bun (nu românesc binențeles) este acesta, ”îmbracă-te pentru job-ul pe care îl vrei și nu pentru cel pe care îl ai”, ăsta este bun pentru când mergeți la interviuri pentru un job nou dar, un proverb la fel de bun este acela care ne sfătuiește să ne îmbrăcăm pentru succes și în general să ne îmbrăcăm un pic mai bine decât ne permitem.
Înainte de toate, păstrați-vă integritatea deoarece acesta mărturisește despre caracterul vostru.
Senatorul american Alan Simpson spune ”dacă ai integritate nimic altceva nu mai contează, dacă însă nu ai integritate nimic altceva nu mai contează”.
Pe lângă jocul de cuvinte interesant, politicianul american ne oferă o perspectivă practică a integrității, o viziune foarte departe de politicienii români în general.
Deci fie că ai fie că nu ai integritate nimic nu mai contează, huh?!!
Semantică, mda..
Ceea ce vrea Simpson de fapt să zică este că integritatea vă oferă tot sau vă lipsește de tot ceea ce vreți să obțineți, în funcție de existența sau neexistența acesteia. Veți putea observa că pe măsură ce nivelul de integritate crește în voi și ascensiunea voastră va fi proporțională din punct de vedere social sau al carierei și cu atât veți fi mai corect percepuți de către ceilalți.
Îmbrăcați-vă deci înainte de toate cu integritate.
Integritatea și comoara voastră
Un proverb biblic spune că ”acolo unde îți este comoara, acolo îți este și inima”. Din punct de vedere al carierei și ca o consecință a integrității este normal și ca inima voastră să aparțină locului (firmei/companiei) vostru de muncă. În definitiv, locul de muncă este cel care vă conferă banii necesari întreținerii proprii și dacă acolo ”vă e comoara” este doar logic ca ”acolo să vă fie și inima”. Ceea ce vreau să spun este că este bine să fiți loiali locului de muncă în care vă desfășurați activitatea și societății căreia acesta aparține. Puteți părăsi oricând firma la care lucrați dacă este în interesul vostru să o faceți dar, integritatea vă cere să evitați plângerile și defăimarea firmei respective.
Avansarea pe bază de productivitate este încă practicată cu raritate în cadrul firmelor și companiilor din România dar presupunând că se va ajunge (cum sperăm eu și mulți alții) ca majoritatea firmelor să adopte politici sănătoase privind promovarea în funcție a angajaților.
Am vizionat ieri la TV filmul ”Blonda de la drept 2” și am văzut cum se avansează în carieră în America.
Sincer să fiu sunt tentat să vă sfătuiesc să urmați calea pe care au urmat-o șefii voștrii pentru a ajunge în funcțiile în care aceștia se află dar, la Românica, mi-e foarte teamă că acest lucru vă va demola cu totul integritatea. Modele și mentori în România?!, huh ar fi interesant de văzut unul!
Bârfa la locul de muncă
Un proverb spaniol spune, ”Cine vine cu bârfa la voi, în mod sigur vă va bârfi”.
Ca o regulă generală sfătuiesc pe oricine oridecâteori am ocazia să evite bârfele de orice fel, există și alte modalități de a afla noutățile.
Este la modă să întreținem blog-uri proprii (acesta este un bun exemplu), să ne exprimăm opinii despre orice și despre oricine în cadrul rețelor sociale cărora ne asociem și practic (unii dintre noi) ”să ne dăm în stambă”, de aceea este un lucru bun să evitați să vă exprimați opinii pe fond emoțional sau să postați imagini care ar putea crea controverse la locul de muncă.
Am auzit cu toții despre e-mail-uri care au produs concedieri, despre imagini considerate indecente care au dus de asemenea la același rezultat (un exemplu elocvent în acest sens este primul propus Ministru al Sănătății de către Prim Ministrul Cioloș). A avansa în carieră altfel decât pe baza calităților și abilităților proprii este degradant și înjositor pentru voi înșivă în primul rând, apoi dacă sunteți femei, integritatea cu siguranță ar putea deveni cel mai bun susținător al abilităților și calităților voastre și în cele din urmă o ușă care vă va permite intrarea cu fruntea sus în orice mediu.
Asumarea meritelor
Un alt lucru foarte important este ca atunci când faceți parte dintr-o echipă să evitați tentația de a vă asuma voi meritele pentru succes. Acordați altora aceste merite iar acestea vă vor fi returnate. Este ușor să acordați altora merite atunci când vouă înșivă v-au fost acordate. În plus dacă sunteți șefi, este bine să acordați merite și laude subordonaților deoarece procedând astfel, veți crește în ochii acestora și de asemenea veți deveni un exemplu pentru ei, de aceea când alții le vor recunoaște meritele aceștia vi le vor acorda vouă. Dealtfel, așa este drept, să ”dați Cezarului ce e al Cezarului..”.
Ca o concluzie simplă când vine vorba despre cariera voastră este o idee excelentă să fiți conștienți cu privire la locul de mucă, căruia îi aparțineți, să evitați bârfa și plângerile și să fiți responsabili păstrându-vă integritatea.
Succes!
Spune-mi ce crezi...