Salut! Astăzi vom aborda un subiect ce e de multe ori trecut cu vederea de către cei aflați în căutare de locuri de muncă, ”scrisoarea de intenție”. Știu, economia mă’sii! Dar este adevărul, odată cu răsărirea site-urilor cu oferte de locuri de muncă și punerea la dispoziție a unor formulare unde pot fi introduse informații mai mult sau mai puțin relevante, a dispărut acea amprentă personală din prezentarea unui Curriculum Vitae. Este interesant faptul că tehnologia, de data asta, nu a adus un plus de valoare din acest punct de vedere, profesionalismul fiind cu greu simțit în cadrul unui C.V. prezentat electronic și în cuvinte de cele mai multe ori standardizate de către respectivele website-uri.
De aceea dacă vreți să fiți luați în serios și să nu se sară peste rezumatul experienței voastre profesionale ca peste multe altele, învățați să redactați o scrisoare de intenție deoarece aceasta conține o serie de informații imperios necesar a fi prezentate către și citite de
potențialul angajator.
Importanța unei scrisori de intenție și rolul acesteia
În primul rând este bine să înțelegeți că scrisoarea de intenție este la fel de importantă ca și prezentarea C.V.-ului. Aceasta este din punctul meu de vedere ”singura șansă de obținere a atenției angajatorului”. Scrisoarea de intenție subliniază motivul pentru care doriți să fiți angajați și ceea ce vă recomandă pentru a ocupa postul respectiv.
Scopul scrisorii de intenție este la fel ca și în cazul C.V.-ului acela de captare a atenției angajatorului, modul și formatul fiind oarecum diferite.
Scrisoarea de intenție este reprezentată, în general, de o pagină cu informații succint prezentate în preambulul prezentării C.V.-ului, o introducere a acestuia.
Stilul și elementele scrisorii de intenție
Stilul în care scrisoare de intenție este bine să fie scrisă este necesar să vă reprezinte, să fie direct și la obiect pentru a trezi în cititor dorința de a citi C.V.-ul de asemenea. Elementele prezentate în cadrul acesteia trebuie să scoată în evidență caracteristicile care vă diferențiază de ceilalți candidați, care vă pun în valoare profesionalismul și care vă fac candidații ideali pentru poziția respectivă, caracteristici precum expertiza într-un domeniu anume, abilități de comunicare, tenacitatea și capacitatea de a face față stresului, lucrul în echipă, abilități de lider etc.
Scrierea și conținutul scrisorii de intenție
În vederea scrierii unei scrisori de intenție profesionale poate fi nevoie ca în prealabil să conduceți o cercetare a firmei căreia intenționați să i-o prezentați. Un lucru esențial pe care este bine să îl luați în considerare este faptul că din moment ce scopul principal al scrisorii de intenție este acela de a vă ”vinde” abilitățile și priceperea, caracterul și trăsăturile acestuia punându-vă într-o lumină potrivită experiența din trecut care să-i arate angajatorului că meritați un interviu.
Un lucru foarte important este să evitați pe cât posibil cuvintele de umplutură și de asemenea să evitați să scrieți prea mult despre ce vreți voi.
Să luăm un exemplu de scrisoare de intenție profesional scrisă:
Alex Popa
Str. Pictor Nicolae Grigorescu,
Nr. 75, C.P. 080479
Loc. Giurgiu, Jud. Giurgiu
Office@alex-popa.ro
Tel: 0762533403
În atenţia Domnului/Doamnei…
Adresa …
Data…
Stimate Domn/Stimată Doamnă, numele meu este Alex Popa și vă adresez această scrisoare de intenție ca răspuns la anunțul dumneavoastră publicat la data.. În publicația/ziarul/revista/în cadrul site-ului..
Competențe personale
În calitate de web designer am lucrat la o serie de website-uri pentru firme și companii în cadrul cărora am demonstrat competențe reale. Realizările mele includ:
- Crearea și optimizarea conținutului blog-ului personal al persoanei publice.., ceea ce a însemnat o creștere semnificativă a popularității acesteia în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între..
- Crearea design-ului și optimizarea website-ului www.—-, fapt pentru care website-ul în cauză se află acum printre cele mai bine cotate website-uri de gen la ora actuală.
- Crearea design-ului și a mesajului introductiv al companiei Y, fapt care a condus la o creștere cu peste 45% a vânzărilor acestei companii.
- Crearea și administrarea website-ului firmei X lucru care a dus la o creștere a imediată aconștientizării publice a societății comerciale X.
- În calitate de conducător al departamentului de IT am construit echipe de lucru și le-am consolidat în așa fel încât randamentul acestora este unul de peste 75%.
- Am collaborate constructive cu ceilalți șefi de departamente.
- Am ajutat la crearea strategiilor de marketing prin crearea de tematici vizuale inovatoare.
- Am ajutat la dezvoltarea de concepte web care au condus la o creștere a traficului pe site cu 500%.
Caracter personal
Trăsăturile de caracter care de asemenea mă recomandă în vederea unui interviu pentru ocuparea postului de webadmin pot fi menționate în următoarele rânduri:
Sunt o persoană comunicativă , lucru necesar în orice echipă, determinată, energetică și capabilă să coaguleze în jurul ei chiar și cele mai reticente personalități, sunt sociabil și pregătit a face față oricăror provocări de tip profesional.
Oportunitatea de a lucra pentru compania dumneavoastră îmi poate oferi posibilitatea de dezvoltare a propriei mele cariere, lucru care cu siguranță este și în beneficiul companiei pentru că voi fi cu atât mai impulsionat în ducerea la bun sfârșit a obiectivelor acesteia.
În speranța că am reușit să vă conturez succint câteva din lucrurile pe care la consider importante și pe care doresc să le detaliez în cadrul unui interviu vă mulțumesc.
Cu stimă, Alex Popa
Acesta ar cam fi articolul de astăzi, utilizați modelul acesta de scrisoare de intenție cu încredere.
Succes!
Spune-mi ce crezi...