Salut!
După cum bine știm mulți dintre noi, viața e grea și după cum spuneam în articolul de ieri, a ne plânge (niciodată de milă noastră, însă..), nu numai că nu e de condamnat dar e și sănătos..
Unul din motive este că a reține stres și gânduri în mintea noastră conduce la frustrare iar frustrarea automat la mânie și de aici, puțin lipsește până la escaladare.
Cum ne protejăm?
Gestionarea stresului și a situațiilor de criză se poate dovedi a fi o provocare prea mare pentru mulți dintre noi dar, este necesară.
Cum facem asta?
”Sesiuni la psiholog.”
Reacțiile impulsive și mai ales violente sunt naturale dar, de evitat.
Vorbim aici despre furie, care poate fi ținută sub control. Furia este o reacție la o stare de tensiune amplificată de stres, tensiune și stres pe care le putem gestiona în felul următor:
1. Teză
În primul rând este absolută nevoie de admiterea existenței furiei.
Este la fel ca în cazul dependenților, dacă nu există furie, nu avem ce să gestionăm..
Cei mai mulți dintre cei ce se enervează, dacă-i întrebăm de ce se înfurie, vor răspunde că nu sunt furioși sau dacă vor admite vor propune motive care să justifice furia.
2. Antiteză
Depistarea elementelor care conduc la starea de tensiune este și ea necesară.
Aici nu există opțiuni, pașii sunt simpli dar necesari.
(Tensiunea pe care o simțim, ne încordează mușchii și ne concentrează gândurile într-un singur punct. De aceea, reacțiile ne sunt adesea necontrolate șI tocmai din acest motiv, fiecare pas este în mod egal important.)
Identificarea lucrurilor care ne produc stări de tensiune este necesară nu numai în vederea opririi tensiunii dar și pentru a le putea evita pe viitor.
3. Sinteză
Odată ce am aflat ce anume ne poate enerva, ne putem stabili o modalitate mai potrivită de a reacționa, de exemplu putem privi în altă parte și ne putem gândi cu calm, ”ce anume am câștiga dacă ne-am enerva?”. Este un proces simplu de logică. Nu avem nimic bun de câștigat, nu există nici un motiv să ne enervăm.
Rezolvarea
Ce anume putem face pentru a repune lucrurile în ordine?
De exemplu, putem să ne direcționăm atenția în altă parte, asupra lucrurilor pozitive pe care le propune situația care ne tensionează de obicei.
Ne putem vorbi nouă înșine și ne putem convinge să ne calmăm.
Cum anume?
Energia pe care o concentrează un moment de furie, este una foarte mare. Sunt sigur că dacă am căuta soluții la rezolvarea efectivă a problemei ce ne supără, am găsi. Oprindu-ne asupra problemei și punând în mod logic întrebări pozitive, vom găsi răspunsuri care ne vor uimi.
Cu toții avem o limită a răbdării și fiecare dintre noi își poate ieși din fire la un momentdat, într-un fel sau altul. Secretul constă în a îndrepta acea energie într-o altă direcție și în a folosi într-un mod util, într-un scop constructiv.
Oricine poate căpăta controlul asupra propriilor emoții și asupra propriului său corp și până la urmă scutindu-se de o suferință și pe nel/ea și pe cei ce i-ar putea cade victime de conjunctură.
Controlul emoțiilor este absolut necesar deoarece dacă nu le controlăm noi, ne vor controla ele pe noi iar asta nu e de dorit, în nici un caz. Am văzut vieți ruinate cu totul din cauza lipsei de control.
Succes!
Spune-mi ce crezi...