Respectul de sine, religia și românii

exerPersonal_Development_300

Respectul de sine sau autostima este după părerea mea un factor absolut esențial în dezvoltarea cu succes a oamenilor și a capacităților acestora. Cum se manifestă această componentă atât de importantă identității umane în ceea ce îi privește pe români însă?!

Aah, well.. românii?, un popor atât de mândru, nu?!.. așa ni se tot comunică de către unii interesați..

No, nici pe departe, românii nu formează în nici un fel un popor mândru, no..

Ok, nu or fi românii mândrii dar după cum bine știm aceștia sunt un popor ortodox, deci credincios și din moment ce Biblia condamnă mândria..

Unii spun chiar că mândria este Păcatul Suprem și că acesta este simbolizat de mărul din Grădina Edenului ceea ce face ca credința să devină cel mai redutabil inamic al dezvoltării personale, cel puțin pentru români. Pentru că până la urmă, dacă dezvoltarea personală se poate constitui ca bază pentru o salvare personală, cel puțin în lumea asta, atunci ce nevoie mai are omul de un Mântuitor..

Ca atare românii nu cred în respect de sine (majoritatea românilor) și nu îl manifestă în viața lor, pentru ei e mai ușor să adopte un tătic care să le indice ce  să facă și dacă e prea greu pentru ei, să nu facă sau să facă exact contrariul după care să se târască pe genunchi cerșind iertare de la tătucul lor.

Deci nu, românii nu sunt credincioși (majoritatea românilor), singura credință profundă a acestui popor se află în zicala ”Lasă mă că merge și așa”.

Ce e de făcut?

Este clar faptul că cei mai mulți dintre cei născuți după ’89 sunt parte a unei schimbări de mentalitate în privința dezvoltării personale dar totuși generația de după ’89 nu și-a câștigat încă în integralitate respectul de sine. Eu cred că este o chestiune de timp.

Demnitatea unui popor este fără îndoială un lucru complex. De aceea eu cred că românii se pot consolida pe plan personal fără influența unor concepții de ordin religios.

Adoptați o atitudine pozitivă

După cum am subliniat de atâtea ori, atitudinea este foarte importantă și joacă un rol foarte important în felul în care ne simțim, de exemplu, o persoană care reflectă o atitudine pozitivă în toate aspectele vieții sale va dovedi o prezența mai calmă, relaxată și va zâmbi mai mult decât cineva care va privi doar partea negativă a lucrurilor.

E cert faptul că modul de gândire și felul în care ne simțim ne influențează în toate planurile viața. Dezvoltarea unei atitudini pozitive cu privire la viață în general este foarte importantă în vederea creării unei vieți de succes.

Pentru ca românii să își câștige respectul de sine este imperios necesar să adopte o atitudine pozitivă cu privire la viață.

Există multe modalități în care vă puteți dezvolta un punct de vedere pozitiv în legătură cu viața.

Câteva dintre acestea sunt următoarele:

Schimbarea modului de gândire într-unul pozitiv este necesară și realizabilă.

Exersați zilnic gândirea pozitivă. Este bine să vă dedicați acestui scop și anume îndeplinirii a câte unui obiectiv zilnic. Apoi gândiți-vă doar cu pozitivitate la rezultatul final al sarcinii voastre și evitați să permiteți gândurilor negative și îndoielilor să își facă loc în gândirea voastră.

Evitați angajarea în conversații negative (sportul cel mai plăcut românilor este Plângerea de milă) iar dacă cineva încearcă să vă descurajeze schimbați sensul negativ al conversațiilor căutând binele din orice lucru sau situație.

Priviți-i pe cei care vă înconjoară din perspectiva lor cea mai pozitivă. În felul acesta veți impulsiona această atitudine pretutindeni.

Căutați permanent ce e bun în ceea ce vi se întâmplă deși gândul că veți sfârși demoralizați își poate face apariția, căutați în fiecare om, lucru sau situație cheia schimbării pozitive.

 

Mențineți pasul pe acest drum al pozitivității și nu vă lăsați ademeniți în plasa negativității. Posibil să dureze ceva timp până veți reuși să vă schimbați modul de gândire dar dacă veți rămâne constanți și hotărâți pe această cale a dobândirii unei obișnuințe în exercitarea (practicarea cu dedicare/pasiune) atitudinii pozitive cu siguranță veți avea succes.

Negativitatea poate fi seducătoare și ușor de justificat. Cu siguranță majoritatea românilor cad zilnic în capcana gândirii negative, ceea ce duce la formarea unei viziuni sumbre asupra propriei persoane (nu sunt vrednic, am greșit, sunt vinovat, tot ce fac e rău, nu pot face mai mult, nu mă  pot schimba, sunt un ratat etc.), apoi odată ce viziunea asupra propriei persoane se impune aceasta se va manifesta în absolut toate aspectele vieții. Nu e astfel de mirare faptul că eșecurile ocupă un procent mult mai mare în viața negativiștilor decât în a celor cu vederi preponderent pozitive.

Succes!

Etichete: , , , Filled Under: Dezvoltare personală Posted on: 13 April 2016

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Responsabilitate

Acest Blog este proprietatea thaDomeron Projects SRL şi este utilizat de Alex Popa doar, ca un website Personal. Toate articolele sunt opiniile proprii ale autorului (Alex Popa) iar thaDomeron Projects SRL nu raspunde pentru acestea..

Detalii de Contact

  • thaDomeron Projects SRL
  • Strada Pictor Nicolae Grigorescu
  • Giurgiu, Numar 75
  • Giurgiu - Romania