
Salut!
Cultivarea respectului de sine rezultă de fiecare dată în succes!
Aceasta constituie succes prin însuși faptul că se reflectă direct în viața noastră prin acțiunile pe care le întreprindem. Succesul este generat de faptul că noi ne dezvoltăm și mintea ni se extinde. Orizonturile ni se lărgesc și viziunea asupra lumii capătă contur. În acest fel, cu cât lucrăm mai mult la dezvoltarea propriei persoane într-un plan anume (vrem să devenim muzicieni și studiem vioara, pianul sau alt instrument; vrem să devenim pictori și practicăm desenul, pictura și artele plastice etc.), sau în mai multe planuri, cu atât acesta crește și cu atât succesul se manifestă mai mult în viața noastră. Asta se întâmplă pentru că noi ne dezvoltăm și mentalitatea noastră se schimbă. Începem să aprofundăm lucrurile și să le acordăm mai multă importanță și timp. Nu ne mai grăbim în luarea deciziilor. Ca până la urmă să ajungem să căpătăm o experiență tihnită.
Acesta este însă doar începutul dobândirii respectului de sine.
De aceea succesul adevărat apare de cele mai multe ori după vârsta maturității. Nu ca o coincidență sau ca o șansă sau noroc, ci ca un lucru muncit, căpătat cu sudoarea frunții.
Această vârstă ne lărgește în cele mai multe cazuri viziunea asupra lucrurilor și ne acordă confortul experienței care ne ajută la o șlefuire a respectului pe care îl acordăm propriei persoane dar și celor din jur.
Asta se întâmplă pentru că la bază toți oamenii vor să fie buni.
Cum vine asta?
Omul bun și omul rău
În realitate nu există oameni răi, toți avem motive să acționăm într-un anume mod.
Fiecare personaj negativ este eroul propriei povești și în spatele lui se află cauze reale care contribuie în mod fundamental la clădirea personalității lui.
Nimeni nu vrea să fie rău pentru că în subconștient fiecare dintre noi este „programat” să caute binele, chiar dacă acest „Bine” se referă câteodată doar la propria persoană (în cazul persoanelor bolnave psihic).
Am spus „programat” pentru că respectul de sine este în realitate mulțumire de sine (a nu se confunda cu aroganța, care e o mulțumire de sine mult deviată), iar mulțumirea de sine apare doar în legătură cu binele real, ceea ce înseamnă că toți vrem să ne fie bine cu adevărat tuturor (de aceea psihopații nu sunt mulțumiți niciodată și persistă în acțiunile lor nefaste).
Notă:
Este deci de căutat binele în tot ceea ce facem pentru că doar în felul acesta vom dezvolta un respect de sine real și bine clădit pe baze adevărate și pline de substanță, ceea ce lipsește în mare în zilele noastre.
De ce lipsește respectul de sine azi?
Lipsa unui respect de sine real în România și în general în lume are cauze reale și aș spune chiar palpabile.
Cea mai importantă dintre acestea este și cea care dă naștere în general tuturor celorlalte și aceasta este următoarea:
– Abandonarea gândirii
Omul e un animal leneș, iar asta e o insultă la adresa leneșului sud-american (a animalului numit „leneș”), fapt pentru care îi cer scuze speciei.
Când spun leneș, spun defapt îndrăgostit de sine, no, de propriul confort ca să fiu mai exact. De aceea în ziua de azi sunt puțini cei cărora le mai place să gândească pentru ei înșiși.
Cei mai mulți așteptând în genere de la alții…
Confortul experienței de care vorbeam mai sus, este de fapt o înlocuire a gândirii cu un fel de instinct cizelat, ceea ce e în realitate tot un fel de gândire (știință), dar nu chiar, în cazul celor nu prea fascinați cu această activitate. Problema este că acest instinct cizelat este revendicat de „toată lumea” ca un drept specific rasei umane care cel mai adesea nu se bazează pe un fundament real (nu este un „drept câștigat” prin gândire efectivă în trecut, ci de cele mai multe ori prin traume apărute de-a lungul vieții). Asta înseamnă că omul zilelor noastre care e leneș și traumatizat ajunge să devină model pe baza unui instinct închipuit peste tot în societate îmbrăcându-se pe sine cu un fel de infatuare deghizată în respect de sine. Este și motivul pentru care „toată lumea” cere „RESPECT”. Pentru că doar puțini îl au cu adevărat. Iar pe aceia care îl au cu adevărat nu îi prea vedem pentru că aceștia stau liniștiți în banca lor știind că orice respect și-au câștigat pentru ei li se datorează lor și gândirii lor.
De aceea nu alergați după averi și faimă că acestea sunt efemere și fără valoare!
În felul acesta abandonarea gândirii se traduce în deraiajul apărut în societate. De la dementa dorință de a trăi acum fără apel la consecințe (gândirea ne împiedică și pierdem timp), la iminența apariției ideii de unicitate făcând abstracție de caracterul simbiotic al conștiinței umane.
Așa ajungem să apelăm la tehnologie și la tot felul de trucuri gândite de așa-ziși vraci ai sufletului (psihologi), care să ne sporească, confortul și să ne liniștească această sete de a trăi și de a ne simți fericiți.
Dar fericirea reală nu încetează să lipsească celor mai mulți generând boli psihice care în urmă cu un secol nu existau deloc sau nu în așa măsură.
Calea către adevăr și spre respectul de sine
Singura cale spre un respect de sine sănătos este aceea care în cele din urmă îi mulțumește pe toți cei ce fac parte din lumea noastră și apoi pe măsură ce ne dezvoltăm, din lumea noastră lărgită. Orice în afara acestei mulțumiri depline conduce la nemulțumire de sine și de aici la un respect de sine cel puțin știrbit. De aceea psihologii au inventat ideea „nu putem mulțumi pe toată lumea”, păcălind mintea umană. Dar ghiciți ce… subconștientul e tot timpul vigilent la lucru și e mai deștept ca noi și începe să ne dea ghionturi că nu-i place faptul că unii dintre noi sunt nefericiți/nemulțumiți (oamenii sunt buni și vor binele).
De aceea cei mai înțelepți dintre noi fac acte de caritate și se sacrifică în beneficiul altora adesea riscându-și propriile vieți. Ei lucrează în felul ăsta în beneficiul conștiinței lor.
De ce se întâmplă asta?
Pentru că nu trăim pentru noi. Omul nu e făcut să trăiască pentru el, el niciodată nu va fi mulțumit să trăiască doar pentru propria lui persoană și nici să o facă pentru „mai puțin”. Acesta va dori întotdeauna să-i facă fericiți (să le facă bine), pe cei din jurul lui pentru că doar în felul ăsta se poate mulțumi pe sine. Acesta este făcut să-și împartă bucuria cu ceilalți și nu nefericirea.
„Moda” cu „plângerea de milă” este de fapt un defect apărut în comportamentul nostru.
Acest comportament nu este necesar (nu avem nevoie de psihologi atâta timp cât facem ceea ce e bine pentru ceilalți înainte de toate), el nu este specific evoluției umane. Este un defect, este un virus care păcălește sistemul distrugându-l apoi din interior.
Astfel succesul real apare doar atunci când facem binele în folosul celorlalți și este și motivul pentru care iubirea e așa un panaceu la adresa tuturor bolilor de suflet. La aceasta duce orice fel de dezvoltare personală, la îmbunătățirea relațiilor cu aceia din jurul nostru și la facerea de bine în folosul acestora. Doar așa fericirea deplină își va face apariția în viețile noastre. Pentru că fericirea, ca și iubirea există cu adevărat numai atunci când este dăruită și doar în felul acesta „este mai bine să dai decât să primești” se aplică.
În consecință, faceți întotdeauna binele conștiinței voastre și vă asigur că respectul de sine va apărea și el tot mai puternic. Asta înseamnă să dăruiți celorlalți cea mai bună variantă a voastră și să luați doar acele decizii despre care știți că nu rănesc. Pentru a putea face asta este nevoie să vă dezvoltați propria personalitate într-o relație cu voi înșivă înainte de toate. Cunoașteți-vă propria persoană și fiți buni cu voi înșivă. Amintiți-vă întotdeauna că Nu Pot este doar o scuză și că orice v-ar spune ceilalți în legătură cu asta, voi lucrați tot timpul la caracterul vostru și vă cunoașteți mai bine.
Respectul de sine este în cele din urmă Împăcarea Supremă cu Propria Noastră Conștiință.
Rețineți, Sunteți Buni! Nu lăsați pe nimeni să vă spună altceva.
Ca o concluzie, dacă lucrați la dezvoltarea propriei persoane, în orice domeniu, inevitabil veți ajunge să cunoașteți succesul. Respectul de sine și succesul merg mână în mână și se hrănesc unul pe altul.
În speranța că acest articol v-a plăcut, vă mulțumesc pentru lectură și vă invit ca de fiecare dată, oricând la Neguțătorul de Visuri!
Succes!
Catalina a zis
A lovit exact acolo unde trebuia. interesant articolul. 👍
Cred ca, a fi bun este foarte foarte important pentru tine mai întâi decât pentru ceilalți, face bine la sănătate, cu siguranța.
Un subiect despre care se poate vorbi, explica multe dar la care trebuie voința și munca. Zona de confort este o înșelăciune, un fals motiv pentru lenevie.
Foarte bine zis.
Felicitări Alex!
Alex Popa a zis
Cu siguranță, Cătălina! Este în natura noastră să fim buni iar „răutatea (în toată varietatea de manifestări)” e doar un defect de comportament (sigur, care are cauzele sale). Cu cât ne vom da mai repede seama de asta (ca societate globală, să zicem), cu atât vindecarea sufletelor va avea loc mai repede.
Subiectul e într-adevăr unul larg, dar care merită discutat cu seriozitate.
Îți mulțumesc mult, Cătălina!
Laura Haraga a zis
Mi-a luat câțiva ani să mă redescopăr și să a curajul de a mă aprecia și de ”a ieși” cu mine însămi în lume. A fost un proces lung, dar cu rezultate frumoase. Am conștientizat că, dacă nu dai voie cuiva să te rănească, pur și simplu asta nu se va întâmpla. Am învățat să apreciez persoana care sunt, așa, unică și irepetabilă (și nu spun povești aici 🙂
Fără a cădea în egoism, apropierea de noi înșine, de dorințele, calitățile și slăbiciunile noastre, este ca un drum inițiatic, la capătul căruia avem surpriza să descoperim niște ființe minunate care pot dărui, la rândul lor, bucurie celor din jur.
Frumos articolul! Felicitări!
Alex Popa a zis
Așa este, Laura. Suntem unici și irepetabili.
A ne cunoaște pe noi înainte de toate este un început excelent în iubire. A te iubi pe tine însuți e cea mai trainică și cea mai aventuroasă poveste de dragoste pe care o poți experimenta ca om.
Mă bucur mult pentru faptul că ai ajuns să îți cunoști propria persoană și să o iubești în integralitatea ei.
E un lucru minunat! În felul ăsta ajungi să îi înțelegi și pe cei din jur și această înțelegerea a ta ajunge să îi transforme.
Îți mulțumesc, Laura!
Mirela Marin a zis
Nu poți fi iubit dacă nu iubești. Totul se învârte în jurul iubirii.
Fără iubire …
,,Dreptatea fără iubire te face necruțător;
Diplomația fără iubire te face ipocrit;
Succesul fără iubire te face arogant;
Docilitatea fără iubire te face slugarnic;
Sărăcia fără iubire te face avar;
Autoritatea fără iubire te face tiran;
Munca fără iubire te face sclav;
Simplitatea fără iubire te injosește;
Rugăciunea fără iubire te face introvertit;
Legea fără iubire te robește;
Credința fără iubire te face fanatic;
Crucea fără iubire devine tortură;
Viața fără iubire nu are sens…”
Bun articol, mulțumesc!
Felicitări Alex!
Alex Popa a zis
Așa este, Mirela! Mulțam frumos!
lifestylebycata a zis
Din pacate, eu cred ca exista oameni rai si viata mi-a dovedit-o de cateva ori. Totusi, am inca incredere si speranta ca cei mai multi oameni pot fi buni, daca lupta pentru asta.
Alex Popa a zis
Orice om e capabil de o îmbrățișare. Asta e speranța mea.
Îți mulțumesc, Cătălina!
De la sex la dragoste a zis
Complex articol. Interesant. Motivant. Avem multi lenesi printre noi, comezi nu mai spun. Dar uneori este si vina celor ce fac munc ain folosul comunitatii sau al binelui familial.
Alex Popa a zis
Comozi, ai zis cumva ceva de mine?
Eu sunt, eu sunt tatăl lor…
Am ieșit din comunism, Georgiana, egalitatea e un fel de a împărți munca pe pricepere și pe, puteri.
Dar, ai dreptate, lenea dăunează grav, mai ales acelora care chiar muncesc. Lenea celorlalți, evident…
Mulțam mult, Georgiana!
De la sex la dragoste a zis
Cu placere.
evaancutahamza a zis
Foarte bun articolul tău! Nu m-am gândit niciodată la respectul de sine, dar chiar e un subiect interesant.
Am rămas puțin blocată la partea cu bolnavii psihic, în ideea că mi se pare că ar fi cam mulți în țara noastră…
Te felicit pentru articol și pentru modul în care ai abordat subiectul.
Alex Popa a zis
Îți mulțumesc mult, Eva!