Respectul de sine

NIHIL SINE DEO

RESPECTUL DE SINE

Respectul și admirația sunt doar niște cuvinte. Acestea poartă cu ele valoarea cu care ele sunt investite și doar aceasta este cea care contează iar asta variază în funcție de mai mulți factori.

De exemplu, avem respect și admirație față de condiția umană și față de puterea ei de a se ridica deasupra așteptărilor și a posibilităților, avem respect și admirație față de anumiți oameni și realizările lor dar în același timp putem avea respect și admirație pentru persoană dar nu pentru realizările acesteia sau doar pentru împlinirile și reușitele cuiva dar nu pentru omul respectiv.

Vă întrebați cum e posibil și dacă nu sunt contradicții?

Se numește subiectivitate iar în America este consfințită în constituție în al V-lea amendament.

Subiectivitatea este primul factor definitoriu în aprecierea persoanelor, a performanțelor, a locurilor sau situațiilor. Apoi Logica este un factor aproape la fel de important ca subiectivitatea. Spre exemplu mai sus, este logic să apreciezi pe cineva care se ridică de jos și obține performanță într-un anumit domeniu deși toate șansele îi erau vitrege. Un Martin Luther King Jr. care se ridică dintre populația americană de culoare și luptă pentru drepturile acestora și împotriva segregaiei și a discriminării rasiale și susține unul dintre cele mai memorabile discursuri din istorie ”I have a dream” (Am un vis). Dar acum poate veni un subiectivist și spune ”Era momentul, oamenii nu mai puteau răbda discriminarea, Martin era un pastor baptist, era datoria lui să militeze pentru aceste lucruri.” și în felul acesta, relativizând (oarecum) realizările lui MLK să îi scadă din valoare.

Apoi există Opinia Populară (societatea) care ne poate determina să apreciem mai mult sau mai puțin pe cineva sau ceva.

Legea este cel mai slab factor determinant (cel puțin în România), ea poate stabili anumite standarde de apreciere, de pildă aprecierea însemnelor naționale sau recunoașterea Holocaustului.

Astfel putem acorda valoare și aprecierea noastră locurilor, lucrurilor și situațiilor care ne pot influența, putem aprecia un locaș de cult datorită influenței societății dar din cauza subiectivismului propriu putem în teorie vandaliza acel locaș, putem mări și diminua admirația și respectul nostru în privința a orice iar asta se numește dreptul la opinie și este un alt drept consfințit în constituția americană.

Cel mai important loc unde este bine să ne plasăm admirația și respectul, după cum am arătat mai sus este în noi înșine. Asta înseamnă că nu poți spune ”Martin Luther King Jr. era un pastor baptist, era datoria lui să militeze pentru aceste lucruri” fără să pari ridicol (fără să fie ceva în neregulă cu tine), adică până la el au mai existat pastori baptiști dar dintre ei doar el s-a ridicat atât de sus.

Problema

Aceasta este că trebuie să păstrăm ne respectul de sine pentru a ne putea identifica, ca persoane demne de respect deoarece respectul de sine va avea efect asupra tuturor aspectelor vieții noastre în timp ce va trebui să ne confruntăm cu propriul subiectivism și cu propriile păreri cu privire la tot ce ne înconjoară. Astfel dacă respectul de sine este mic și valoarea pe care o acordăm celorlalte ființe, celorlalți oameni, locurilor de valoare și lucrurilor importante este mică atunci și viața noastră va fi nesemnificativă pentru noi și pentru restul lumii dar, spre deosebire dacă avem respect și admirație față de toate lucrurile, ființele și situațiile pentru că până la urmă fiecare are valoarea lui și merită un grad de respect, în acest caz viața ne poate fi luminoasă, iar noi ne putem dezvolta și crește în valoare.

Înainte de toate

Sentimentele celor mai mulți dintre oameni cu privire la propria lor persoană  se află permanent în schimbare ca urmare a lucrurilor cu care aceștia se confruntă zilnic. Felul în care suntem tratați de cei care ne înconjoară, succesele sau eșecurile pe care le avem zilnic, felul în care persoana iubită reacțiionează atunci când îi facem un compliment, toate acestea pot avea un efect temporar asupra stării noastre emoționale.

Respectul de sine este fundamental legat de abilitatea de a ne autoevalua în mod just și a ne accepta pe noi înșine în ciuda tuturor defectelor de care devenim conștienți pe măsură ce ne cunoaștem mai bine.

Soluția

Ceea ce este necesar să facem pentru a ne putea bucura de viață și pentru a putea evolua este să ne creștem respectul de sine și să nu ne mulțumim doar cu o menținere a celui câștigat deja.

Succes!

Etichete: , , Filled Under: Dezvoltare personală Posted on: 11 April 2016

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Responsabilitate

Acest Blog este proprietatea thaDomeron Projects SRL şi este utilizat de Alex Popa doar, ca un website Personal. Toate articolele sunt opiniile proprii ale autorului (Alex Popa) iar thaDomeron Projects SRL nu raspunde pentru acestea..

Detalii de Contact

  • thaDomeron Projects SRL
  • Strada Pictor Nicolae Grigorescu
  • Giurgiu, Numar 75
  • Giurgiu - Romania