Salut!În articolul precedent, am abordat aș zice eu, destul de succint subiectul ”Respectul de sine”, astăzi însă, vom aprofunda acest subiect pentru o înțelegere cât mai exactă a acestuia.
Ce este respectul de sine?
Respectul de sine este un sentiment de apreciere cu privire la propria persoană. Acesta poate fi asociat și cu alte stări emoționale care inspiră respectul de sine, precum demnitatea sau mândria/onoarea. Respectul de sine este în speță, simțul valorii personale și deși formulat astfel, poate suna oarecum egocentrist, respectul de sine izvorăște, așa cum am specificat în articolul anterior din principii morale puternice și este o valoare în sine.
Simțul valorii personale este un sentiment pe care îl construim de-a lungul vieții și la care ne raportăm permanent în vederea verificării propriei fericiri.
Respectul de sine este, în consecință, o valoare inestimabilă pentru mulțumirea și fericirea personală. Sistemul de bază al respectului de sine ia naștere în copilărie odată cu acumularea de experiențe iar acestea joacă un rol major în construirea respectului de sine.
Pe măsură ce creștem și experimentăm relații, succese și eșecuri, situații de tot felul, acestea ne marchează și ne determină nivelul de respect de sine pe care ni-l acordăm propriei noastre persoane. Spre exemplu, dacă un copil este tratat rău, nu putem aștepta ca acesta să se dezvolte într-un adult ce are un respect de sine perfect sănătos. Spre deosebire de asta, un adult cu un respect de sine foarte bine închegat se formează în felul următor:
În copilărie:
- Vorbindu-i copilului în mod respectuos și înțelegător.
- Ascultându-l când vrea să-și exprime opinia și respectându-o indiferent de interesul nostru.
- Îmbrățișându-l și recunoscându-i meritele.
- Susținându-l în activitățile lui și ajutându-l să obțină succesul.
- Oferindu-i atenție.
Pe lângă modurile de mai sus, în care părinții și în general, familia și persoanele imediat apropiate își pot ajuta copiii să își dezvolte un respect de sine sănătos, putem include și învățătorii, profesorii și cu preponderență, pe cei care pot exercita o anume influență asupra existenței acestora, putem face referire aici, inclusiv la anturajul în care aceștia cresc.
Aici, țin să dezvolt idee ducând-o și mai departe și afirm că, românii sunt cu totul străini de un comportament normal și sănătos față de copiii lor. Acest lucru a dus la un respect de sine scăzut al acestora, atât în mediul rural cât și în cel urban.
Gândiți-vă un pic, dacă respectul de sine este scăzut, oamenii au de asemenea un moral mai scăzut, sunt mai puțin motivați și mai puțin fericiți, de aceea efectul pe termen lung este acesta pe care îl vedem cu toții, în România zilelor noastre. Este tragic!
De aceea, dacă vreți ca, copiii voștrii să aibă un respect de sine bine clădit și care să le confere acestora perspective de reușită în viață, evitați următoarele:
NU ȚIPAȚI LA COPII!! (Nu știu dacă acest obicei monstruos, este specific doar acestei populații ce ocupă acestă țară numită România dar, cu certitudine, fiecare țipăt și ridicare a tonului asupra unui copil, îi provoacă acestuia, cicatrici emoționale ce îl vor marca perioade lungi de timp, dacă nu întreaga viață).
NU ÎI TRATAȚI CU ASPRIME!! În România, suntem învățați că ”bătaia e ruptă din Rai”. Sunt sigur că, 99% dintre cei ce folosesc această metaforă, nu îi cunosc originea și nu știu să o explice.
*Metafora face referire la ideea că atunci când Adam și Eva au greșit, în Eden, Dumnezeu i-a pedepsit.
Românii tind să-și critice și să-și pedepsească copii, cu violență și nu de puține ori, chiar cu ridiculizare.
Astăzi, ne dăm seama cu toții că un astfel de comportament (violent=>Dumnezeu nu i-a maltratat pe primii oameni, pentru greșelile comise, ba din contră, El i-a iertat), este pur și simplu o barbarie.
NU LE CEREȚI PERFECȚIUNEA!! Voi nu sunteți perfecți, de ce ați aștepta ca ei să fie? Știu, motive multe dar, sunt doar bla-bla-uri..
NU-I DEMORALIZAȚI!!
Ca atare, dragilor cultivați un respect de sine bine fundamentat pe lucruri pozitive, atât pentru voi cât și pentru cei născuți din voi.
Succes!
Spune-mi ce crezi...