Procesul stabilirii scopurilor

Din punct de vedere personal orice scop ar trebui să vă satisfacă emoțional (să vă producă plăcere, să vă satsfacă ego-ul, să vă producă o stare de completitudine etc.) și astfel să vă motiveze. De aceea stabilirea unui scop nu este întotdeauna atât de ușor de realizat.

Pentru a vă stabili scopuri cu privire la viața proprie este bine să vă creați un program bine stabilit căruia să-i fiți fideli.

Luați-vă timp pentru a vă organiza. De obicei simplul fapt că începeți să așterneți pe hârtie dorințe, lucruri care vă plac, care vă fac plăcere și care vă face să vă simțiți bine acest simplu fapt vă poate stârni dorința de a le realiza.

Începeți cu un tabel de tipul celui din următoarea imagine.

Screenshot 2015-01-11 15.17.25
Fie că aveți în plan scopuri care se pot întinde pe o perioadă de 5, 10 sau chiar 20 de ani procesul de stabilire și organizarea acestuia ar trebui să fie aceeași sau cel puțin similară.

Scopurile cu privire la viața voastră în general ar trebui stabilite conform tabelului de mai sus. Gândiți-vă la ceea ce doriți să realizați în ceea ce privăște viața voastră și indiferent dacă scopurile voastre se încadrează  în domenii precum cel familial, educațional, artistic etc. puneți în scris pentru a vă oferi astfel o perspectivă mai concretă asupra realizării acestora.

Fiecare din scopurile voastre ar trebui să aibe un plan separat și un interval de timp pentru a fi dus la îndeplinire bine stabilit. Încercați să foți cât mai concreți în stabilirea scopurilor. Spuneți ”vreau să am un salariu minim de 2500 de Euro când voi finaliza studiile și să lucrez la compania !!! pe post de director de marketing” și nu doar ”la sfârșitul studiilor vreau să mă agajez în publicitate la o firmă mare pe un salariu consistent”. Fiți exacți pe cât posibil.

Odată cu stabilirea cu exactitate a ceea ce doriți să realizați este bine să întocmiți o listă cu ceea ce aveți de făcut mai întâi de toate ”primul pas”. Scrieți o listă cu ceea ce trebuie să faceți pentru a merge căt mai aproape de realizarea scopurilor voastre. Din nou, fiți cât se poate de concreți, exactitatea vă va ajuta să înțelegeți mai bine ce este de făcut și când trebuie făcut.

Dacă de exemplu ați terminat liceul iar scopul vostru este un nivel superior de educație, aveți în vedere un domeniu anume și tocmai v-ați înscris la o facultate bună este bine să începeți cu o listă cu materiile pe care le veți studia și o listă separată cu cărțile sau documentarele adiționale ce v-ar putea ajuta în obținerea unor medii cât mai bune.

Procesul sau mecanismul este simplu, ce vreau să realizez și ce trebuie să fac pentru a duce la îndeplinire planul restul fiind doar detalii pe care le veți putea structura în același mod cu liste și tabele, termene și grafice de progres.

Etichete: , , Filled Under: Dezvoltare Posted on: 11 January 2015

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Responsabilitate

Acest Blog este proprietatea thaDomeron Projects SRL şi este utilizat de Alex Popa doar, ca un website Personal. Toate articolele sunt opiniile proprii ale autorului (Alex Popa) iar thaDomeron Projects SRL nu raspunde pentru acestea..

Detalii de Contact

  • thaDomeron Projects SRL
  • Strada Pictor Nicolae Grigorescu
  • Giurgiu, Numar 75
  • Giurgiu - Romania