
Salut!
În cele mai recente articole de pe acest blog am vorbit despre gestionarea eficientă a timpului, în două cuvinte, despre productivitate. Astăzi vom duce subiectul mai departe dintr-o cu totul altă perspectivă.
David Alen a scris o carte numită ”Getting Things Done”. Asta, în traducere liberă înseamnă, ”Ducând Lucrurile la Bun Sfârșit”. Este o carte despre productivitate, este Cartea despre Productivitate, un fel de ”Biblie a Productivității”.
Acesta a creat o adevărată metodologie în jurul acestui concept (Productivitate).
Sistemul descris de acesta în cartea sa presupune următoarele:
Evacuarea tuturor lucrurilor din minte într-un sistem de colectare și procesarea acestor lucruri după cum urmează:
(Personal, utilizez Omnifocus pentru a mă organiza după acest sistem.)
Primul lucru pe care trebuie să îl faceți dacă credeți că acest sistem este pentru voi este să luați loc pe un scaun și cu un creion și cu un carnețel în mâini să scoateți toate lucrurile pe care le aveți cumva în plan (fiecare idee și orice lucru vă preocupă chiar și doar puțin), chiar și pe cele ipotetice și să le treceți pe toate în carnețel, folosiți carnețelul și creionul de fiecare dată când vă vine o idee, organizarea în felul acesta în curând va deveni pentru voi o a doua natură (personal, folosesc un GTab cu FocusGTD instalat pentru că sincronizarea funcționează perfect cu Omnifocus de pe Mac-urile mele).
Vă spun din proprie experiență că odată ce ați făcut asta până la capăt, veți simți o oarecare eliberare, mai mare sau mai mică dar, dacă și voi sunteți ca mine și obișnuiți să păstrați în minte toate lucrurile pe care le vedeți, auziți, simțiți ș.a.m.d. chiar veți simți o ușurare odată ce ați pus totul într-un loc sigur.
Ceea ce urmează apoi, este să identificați fiecare element (ce este?) în parte și să decideți dacă se poate face ceva în privința acestuia, când și de către cine. Dacă credeți că e mai bine să delegați o sarcină altcuiva faceți-o. Dacă ați identificat un lucru în privința căruia nu puteți face ceva pentru moment sau într-un viitor precis, înlăturați-l sau treceți-l pe o listă separată numită (Posibile).
Elementele (sarcinile) care necesită mai mulți pași pentru a fi finalizate este bine să le transformați în Proiecte. Proictele conțin o serie de sarcini care trebuie duse la îndeplinire în vederea finalizării a ceea ce vreți să realizați.
Apoi elementele de pe listă care vor rămâne (ex: plătesc factura telefonică) și care pot fi finalizate în două minute sau mai puțin, trebuie făcute ACUM. Restul, care durează mai mult (merg la piață să cumpăr alimente și altele) treceți-le în calendar.
Lucrurile privind calendarul funcționează la fel cum am descris în articolele precedente, și anume, evenimentele pe care le stabiliți trebuie să fie precise, să aibă o dată limită și să fie realizabile.
Reviziuți săptămânal această listă pe care ați compus-o dimineața (personal o fac seara) și luați atitudine cu privire la proiectele și sarcinile/ideile voastre.
David Alen organizează lucrurile atât în funcție de proiecte dar și în funcție de context. De exemplu, dacă puteți realiza ceva doar când sunteți într-un anume mediu puteți organiza lucrurile în funcție de asta.
Man, cam astea sunt principiile de bază în GTD dar binențeles că lucrurile sunt mult mai detaliate în cartea lui David Alen, de aceea vă recomand să o citiți dacă sunteți interesați.
Succes!
Spune-mi ce crezi...