
Prima Lecție în Dezvoltare Personală
Primul lucru pe care îl spun tuturor cititorilor mei, referitor la titlu, este că nu tot ce merge pentru o persoană, merge și pentru altele, automat. Există tendința asta de „egalizare/uniformizare” a „lucrurilor”, dar lucrurile în dezvoltarea personală, nu stau deloc așa. O regulă simplă, de când lumea, spune că doar principiile universale se aplică în mod universal. De fapt, este și motivul pentru care am renunțat la un moment dat să mai scriu pe teme de dezvoltare personală, lucrurile au început să mi se pară ridicole. Nu intru în detalii că ar trebui să dărâm 74% din ce au construit Marii experți pe dezvoltare personală din România, mai ales cei din blogging/vlogging, și sunt și așa destul de plictisit…
Ideea de bază este că nu tot ce zboară se bagă și-n gură, și nu tot ce strălucește e aur. Adică există mai multă alamă pe pământ.
Nu luați ca atare tot ce citiți sau auziți, oricât de mult v-ați dori, și ca o regulă de AUR, puneți totul la îndoială, și gândiți înainte de toate. Asta nu e negativism, orice ți-ar spune expertul în Dezvoltare Personală sau psihologul.
Am scris un GuestPost anul trecut, pe Imaginea personală, și despre cum să gândești, nu ce să gândești. Acesta este de fapt și sloganul acestui blog încă de la înființare. Ca atare, mi-am luat un timp și am privit în jur, la ce se întâmplă în domeniu, și mi-am pus mâinile în cap când am văzut trenul sensibililor, curgând pe șine și pe ofertanții de opinii pe Dezvoltare Personală, spunând ce să gândești, că de nu, să-ți fie rușinică.
În contrast, eu zic, nu-ți lăsa nici părinții să-ți spună ce să gândești. ATENȚIE, se aplică doar persoanelor majore.
Se pune problema însă ce vrei să fii. Vrei să fii propria-ți persoană, sau o marionetă, și asta este o problemă a formatorilor de opinie în Dezvoltare Personală. Toți caută să ia prizonieri, și să îi țină captivi pe veci. Pentru a obține acest deziderat, aceștia folosesc o sumedenie de trucuri, ceea ce e rușinos.
Personal, cunosc un singur expert pe Dezvoltare Personală, și numele lui este SOCRATE.
Prima lecție pe care am învățat-o de la el este de-a dreptul fantastică, și este următoarea:
Lingușeala conține trei elemente:
- retorica
- Înfrumusețarea
- Și sofismul
Nu vă lăsați lingușiți de nimeni, ci mai degrabă, deveniți bănuitori cu privire la aceștia. TOATE TREI sunt prezente la Vânzătorii de Dezvoltare Personală. Ca atare, citiți, citiți, citiți, și gândiți voi înșivă, că tot ceea ce este procesat deja, e nociv. Mai ales voi, fetelor, că voi cădeți mai repede pradă propriilor emoții.
Primul truc pe care „experții” îl folosesc este SHAMING-ul și atacul voalat, gen:
PROBLEMA E LA TINE, TU EȘTI PROBLEMA. REZOLVĂ-TE PE TINE CĂ E CLAR CĂ NU EȘTI FERICIT CU TINE ÎNSUȚI.
Ce ai putea răspunde unei astfel de afirmații, în calitate de om cu bun simț, neexperimentat în efecte psihologice nuanțate precum, dacă tu te-ai simți bine cu tine însuți, nu ai zice asta sau aia, și cu siguranță nu ai face cutare sau cutare lucru.
Ce trebuie să știți este că nu toți oamenii au probleme de ordin psihic și nu toată lumea trebuie să meargă la psiholog, în cazul ăsta la experți în DP. Și cu siguranță, nu toată lumea are nevoie de lecții de Dezvoltare Personală de la unii care culeg informații disparate de pe te miri unde și le fac pachet, livrându-le apoi sub formă de produs finit, aplicabil tuturor, MAI ALES!
ÎMI ASUM!
Am auzit sloganul de deasupra fluturat de tineri, în emisiuni TV, fără vreo rușine sau vreo jenă care să denote în vreun fel adevărul afirmației. Acest slogan, vine pentru a înlătura orice fel de critică menită a îndrepta, a corecta, a conduce la adevăr, pentru că nu… oamenii sunt liberi să facă ce vor! și din moment ce și-au afirmat răspunderea personală, aceștia sunt scutiți de consecințele propriilor fapte, de cele mai multe ori reprobabile.
Astfel, e problema ta că mă vezi dezbrăcat, eu știu că am pe mine ultima modă în materie de țoale, așa că nu îmi pasă ce zici tu, măi invidiosule, și bunule de nimic, că eu mă văd mai bine decât mă vezi tu.
ADEVĂRAT SAU NU
Problema celor care gândesc astfel, neluând în considerare opiniile celor din jurul lor, celor „ce îi privesc”, este că în felul acesta se lipsesc pe ei înșiși de mult bine. Dar fiecare face ce vrea, pentru că fiecare e liber.
Libertate și Sclavie
Oamenii și în principal tinerii, caută să-și afirme libertatea cu o disperare aproape de paroxism, lucru care, nu e de mirare, că în viziunea unora, pare problemă de ordin psihic. Însă, această căutare este naturală în sine, deoarece căutarea libertății este în realitate apanajul tinerilor, și de asemenea al sclavilor. Problema pe care am amintit-o mai sus, cea a libertății, este că nu cei liberi o caută, ci sclavii înrobiți în lanțurile unor idei pe care nu le înțeleg cu adevărat.
Legătura cu Dezvoltarea Personală este că aceasta flutură un steag al libertății foarte atrăgător.
Am văzut de unăzi o știre la TV care mi-a provocat lacrimi amare, pline de durere. În știre era prezentat un fost URS DE CIRC, care fusese ținut într-o cușcă mică și care odată eliberat, se învârtea încerc la marginea drumului, și nu putea merge mai departe în pădure.
Ideea e că Dezvoltarea Personală, o înveți numai pe cont propriu, practicând-o, și nu ca urmare a rumegării unor idei spoite de unul și de altul care abia a ieșit din pubertate.
Ca atare, căutați nu libertatea, pe care niciun om liber nu o caută, ci responsabilitatea propriilor fapte, că doar în felul acesta veți ajunge la o cunoaștere de sine și la o Dezvoltare Personală propice.
Un principiu universal care se aplică diferit, în funcție de gen.
Devenind virtuos, ve ajunge să trăiești frumos. Pentru băieți, asta înseamnă asumare a unor responsabilități cât mai mari, pentru că nu cel ce cară în buzunar o pietricică e puternic. Iar pentru fete Dezvoltarea Personală înseamnă cultivarea oricăror virtuți, că doar acestea le vor face libere și plăcute, feminine și tari pe ceea ce reprezintă ele cu adevărat.
AMINTIȚI-VĂ! TOȚI LIDERII SUNT LIBERI, IAR ACEȘTIA POARTĂ CU EI CELE MAI MARI RESPONSABILITĂȚI.
Ce este bine să rețineți în urma acestei lecturări este faptul că urmând modul de gândire al altora, vă puteți pierde pe voi, pentru că, numai gândind cu propria minte, veți ajunge să înțelegeți, pe când acceptând de bune sfaturile unora sau ale altora, veți înțelege doar cuvintele lor, sensul dat de ei acelor cuvinte, și făcând astfel, vă veți refuza șansa la o Dezvoltare Personală cu adevărat benefică. Nu căutați validarea opiniilor care lingușesc, care mângâie pe creștet și vă șoptesc în ureche, ci mai repede, încercați să le invalidați, puneți-le la încercare, testați-le cu propria judecată și cu a altora, de asemenea. Știu, este mai ușor să crezi în unul care folosește cuvinte meșteșugite, și e greu să îl refuzi pe cel ce vine cu daruri (pe lingușitor), pentru că pierzi timp, și îți consumi nervii stresându-te, dar ia gândește-te, cititorule, la câtă presiune este supusă o katana, înainte de a-și căpăta propria strălucire. Vrei să fii liber, vrei să fii stăpân pe propria persoană? Ia-ți viața în mâini și fii responsabil. Fii virtuos în căile tale și onest în judecata ta.
Cam atât pentru Prima Lecție de Dezvoltare Personală…
Vă mulțumesc mult pentru lecturare și vă invit în comentarii să îmi împărtășiți opiniile voastre!
Succes!
oanaroman91 a zis
Bine scris. Bine spus. Ia din ce auzi si citesti si vezi doar ce se aplica in cazul tau.
Alex Popa a zis
Îți mulțumesc pentru comentariu, Oana! Da, ideea este să gândești în ceea ce te privește, să nu te lași influențat de alții. Citește, citește, citește – este un îndemn la dezvoltarea gândirii proprii.
elvira a zis
Excelent articol, felicitări!
Alex Popa a zis
Îți mulțumesc, Elvira!