Planul vostru de Afaceri

001_19

Drumul anevoios

Procesul planificării unui plan de afaceri coerent poate dura o perioadă de timp semnificativă, mai ales dacă sunteți la început și nu aveți nici un fel de experiență în domeniul acesta. Pe măsură ce veți avansa înspre finalizarea Planului de Afaceri vă veți opri în diverse etape ale acestuia și veți gândi, probabil, că nu ați aprofundat suficient subiecte ale planului precum Strategia de Marketing, Strategia Financiară sau cea privind concurența, ați putea constata că nu ați evaluat corect anumiți parametrii ai Planului de Afaceri. Aceste lucruri pot dura și chiar este nevoie să dureze deoarece nu puteți pune la punct un Plan de Afaceri într-un interval de câteva ore.

Pașii mici care duc departe

Indicat este să începeți orice Plan cu o conturare, faceți o schiță a Planului de Afaceri de exemplu. Împărțiți-l în mai multe componente, în felul acesta Planul nu vă va mai părea atât de împovărător iar sarcinile fiind mai mici vor putea fi mai ușor de îndeplinit.

Imaginați-vă Planul de Afaceri ca fiind o hartă plină cu indicii care în final vă vor descoperi o comoară.

Stilul și imaginea Planului de Afaceri

Deși este recomandat să fie conceput sub formă de schiță la început, este o idee bună ca odată cu dezvoltarea acestuia stilul vizual al documentului să capete un aspect cât mai plăcut.

Diagramele ar trebui să se diferențieze în mod concludent față de tabelele cu informații, textul antetelor și paragrafele să fie și ele adaptate și formatate conform stilului adoptat de întregul document contribuind astfel la o lizibilitate mai bună a acestuia și făcându-l mai inteligibil. Este o idee bună ca Planul de Afaceri să fie încadrat într-o copertă și să fie scris utilizând un limbaj specific.

Începeți cu ce e ușor

Pentru a vă face o idee despre cum ar trebui scris și compus un Plan de Afaceri este bine să citiți câteva planuri d afaceri pentru a avea niște exemple în formarea propriului stil. Uitați-vă în principal la componentele acestora, la structura lor și la modul de scriere. Găsiți pe internet foarte multe exemple de planuri de afaceri. În cazul în care veți găsi dificil un punct de start, porniți prin a alege o secțiune care vă este la îndemână sau cu, care vă simțiți cel mai confortabil.

Fiți serioși și sârguincioși

Este bine să alocați suficient timp studierii Planului de Afaceri și încercați  să lucrați la scrierea acestuia în perioadele din zi în care sunteți la capacitatea fizică și psihică maximă de funcționare. Evitați momentele în care sunteți obosiți sau cu alte gânduri în minte. O idee bună este să lucrați la Planul de Afaceri dimineața, când energia voastră este ridicată, acest lucru vă va permite să gândiți limpede și în profunzime ideile și elementele Planului de Afaceri.

Fără griji

Nu vă îngrijorați dacă nu vă iese Planul de Afaceri perfect de la prima scriere. Planul de Afaceri poate fi și chiar este îmbunătățit permanent de către antreprenor. Este bine să fiți încrezători în abilitățile voastre și în capacitatea voastră de a fi creativi. În cazul în care intrați în impas este o idee excelentă să puneți deoparte proiectul planului de afaceri și să vă îndepărtați câteva zile de acesta. După trecerea câtorva zile veți observa că odată cu reînceperea lucrului la Planul vostru de Afaceri o creștere în nivelul de creativitate și o sporire a numărului de idei datorate creșterii nivelului vostru energetic. Când muncim, mai cu seamă atunci când ne zbatem într-o lipsă de soluții pierdem energie foarte multă. Veți vedea că odată ce vă veți întoarce cu forțe noi, toate lucrurile vor intra pe un făgaș normal și lucrurile vor decurge lin și anticipat.

După chipul și asemănarea voastră

Însușiți-vă proiectul și asumați-vă fiecare literă a acestuia. Voi (managerul și echipa sa), trebuie să fiți inspirația Planului vostru de Afaceri. Cei care vă citesc într-un final Planul de afaceri trebuie să ajungă să vă cunoască pe voi din textul acestuia. Ei trebuie să afle care este inspirația și motivația afacerii voastre, care sunt obiectivele acesteia, viziunea voastră cu privire la afacere. În cele din urmă Planul de Afaceri spune o poveste cu privire planurile voastre, cu privire la ceea ce doriți voi să se întâmple în viitor și la modul în care voi credeți că se va întmpla. Acordați-vă timp și priviți lucrurile din toate unghiurile dar cu o viziune precisă.

Succes!

Etichete: , , Filled Under: Începeți o afacere Posted on: 8 January 2016

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Responsabilitate

Acest Blog este proprietatea thaDomeron Projects SRL şi este utilizat de Alex Popa doar, ca un website Personal. Toate articolele sunt opiniile proprii ale autorului (Alex Popa) iar thaDomeron Projects SRL nu raspunde pentru acestea..

Detalii de Contact

  • thaDomeron Projects SRL
  • Strada Pictor Nicolae Grigorescu
  • Giurgiu, Numar 75
  • Giurgiu - Romania