
Strategiile de marketing per ansamblu ajută la utilizarea resurselor pentru creșterea vânzărilor și controlul competitivității. Reputația firmei, a afacerii și implicit a produselor și serviciilor furnizate de acestea ține tot de strategia de marketing abordată. Deasemenea păstrarea actualilor clienți și a atragerii altor potențiali cumpărători sunt obiective principale ale strategiilor de marketing.
Strategia de Marketing
Strategia de marketing este parte integrantă a planului de marketing.
Planul de Marketing
În momentul creării Planului de Marketing se ia în considerare o strategie.
Planul de marketing în sine conține pașii care trebuiesc întreprinși în vederea implementării cu succes a strategiei de marketing abordate.
Strategia de Marketing este formată dintr-o sumă de tactici bine gândite care sunt astfel optimizate încât să ducă la un rezultat preconizat din timp. De obicei planurile mai complexe includ mai multe strategii lucrate în diverse etape ale Planului de Marketing.
Strategiile conduse în felul acesta pe mai multe flancuri.
Da, este ca într-un război, când ”inamicul” este atacat din mai multe părți există șanse mai mari ca acesta să fie învins. În cazul nostru atacând piața din mai multe perspective ca de exemplu utilizând mai multe strategii și tactici este mult mai probabil ca acestea să își atingă cu succes obiectivele. Menirea acestora este de a împlini nevoile consumatorilor pentru ca în felul acesta să se poată atinge obiectivele de marketing.
Aceste strategii au deasemenea rezultate proiectate în așa fel încât atunci când una dintre acestea este aleasă la un anumit nivel rezultatul acesteia devine obiectivul central al acesteia. Fundația Planului de Marketing o constituie o strategie bine gândită iar în absența acesteia Planul de Marketing se află în riscă să nu își atingă scopul.
Scopul strategiilor de marketing este acela de a ușura modul în care consumatorii acționează în urma campaniei și implicit de a ușura atingerea scopurilor.
La intervale regulate de timp firma va trebui să reevalueze deciziile de marketing. Aceste reevaluări se fac cu ajutorul unor modele strategice. În cadrul acestor modela strategice sunt luate în considerare următoarele elemente:
Consumatorii
Concurența
Și în unele cazuri corporația sau conglomeratul (dacă firma se află într-o astfel de situație).
Mix-ul celor 3C
Modelul celor trei elemente determină care sunt factorii care vor conduce la succesul campaniei de marketing.
Consumatorii
Aceștia și nevoile acestora formează baza oricărei strategii.
Concurența
Aceasta deasemenea are un rol critic în cadrul strategiei de marketing și strategiile bazate pe aceasta sunt croite cu privire la funcționarea acesteia adică felul în care aceasta își crează produsele sau serviciile, cum își conduce vânzările și altele.
Mix-ul de Marketing
O altă strategie de marketing cunoscută este strategia celor 4 P (în limba engleză, product-produs, price-preț, place-loc, promotion-promovare. Acest model este utilizat în vederea determinării utilizării strategiilor stabilite (dacă acestea sunt sau nu utilizate).
Produsele
Acestea reprezintă bunuri sau servicii furnizate de firmă în scopul vinderii lor pentru profit.
Prețul
Acesta este reprezentat de banii utilizați de către client pentru a obține produsul sau serviciul vândut.
În general prețul se bazează pe o serie de factori precum market share, percepția cumpărătorului sau identitatea produsului sau serviciului aici incluzând atât numele acestuia dar și design-ul lui.
Locul
Acest element sau factor face referire la locul unde se vinde produsul say serviciul respectiv fie acesta fizic sau virtual. Acest element se mai numește deasemenea și canal de distribuție.
Promovarea
Promovarea în sine încunoștințează cumpărătorul cu privire la existența și disponibilitatea produsului sau serviciului. Acesta include publicitatea, relațiile cu publicul dar și punctele de vânzare.
Succes!
Spune-mi ce crezi...