Salut!
Când eram mic, eram întrebat de cei din jurul meu, ”ce vrei să te faci mă’ când vei crește mare?”. Este foarte interesant faptul că, întotdeauna mi-a plăcut să scriu dar, din nefericire sau din cauza vârstei, pe-atunci nu am știut să o explic.
Astăzi vom aborda un pic, planificarea carierei.
Procesul
Planificarea carierei este un proces care se desfășoară pe întreg parcursul vieții și datorită acestui lucru, este foarte important să înțelegem modul în care acesta are loc. Se subînțelege că, această activitate de planificare este necesar să se facă la intervale periodice de timp (eu recomand, anual).
Să spunem că acest proces nu este neapărat nevoie să înceapă în copilărie, ci mai degrabă în școală însă, nu e niciodată prea devreme sau prea târziu.
Ce implică această activitate?
- O cunoaștere a intereselor voastre (financiare, de studiu etc.)
- Interesele voastre ar trebui să reprezinte pilonul principal al planului vostru de carieră. Aceste interese ar trebui să fie o reflexie a valorilor voastre.
- O analizare a abilităților proprii și a cunoștințelor de care dispuneți
- Abilitățile obținute în școală pot reprezenta baza unei viitoare cariere dar ele pot fi completate ulterior din moment ce procesul de învățare este unul continuu (ideal).
- O verificare pozitivă a valorilor la care vă raportați
- Din acest punct de vedere, principiile după care ne conducem viața joacă un rol foarte important în planificarea carierei și de aceea, este de preferat să armonizați interesele cu valorile pentru că o disonanță între acestea ar putea cauza dizarmonie în tot spectrul vieții voastre.
- Având experiența lucrurilor de mai sus, va fi ușor să scrieți un plan al viitoarei voastre cariere indiferent dacă sunteți adolescenți pe băncile școlilor sau adulți care tocmai v-ați decis că e oportună începerea unei cariere noi. Ideal este să luați o foaie de hârtie și un pix și să vă așezați confortabil.
O idee bună este să creați o schiță a activităților pe care le-ați întreprins până la acel moment, pentru a vă oferi o imagine clară a perspectivelor pe care le puteți avea în vedere.
O analiză a punctelor slabe și tari pe care le aveți, poate fi de asemenea oportună. Menirea acesteia este aceea de a suprapune abilitățile, cunoștințele și lucrurile la care vă pricepeți, celor care pot reprezenta o problemă pentru voi.
O listă care să concretizeze, în scris, interesele voastre este necesară în acest moment. Scrieți în această listă toate lucrurile care vă plac, le doriți, vă avantajează sau sunt importante pentru voi. În aceeași listă este bine să scrieți și opusul lucrurilor care vă plac, scrieți, ce nu vă place, ce anume vreți să evitați și ce anume vă dezavantajează.
Scrutând această listă, înțelegeți și determinați ce anume vreți să obțineți cu exactitate de la cariera voastră viitoare. În felul acesta, conștientizați dacă ceea ce doriți este o bunăstare financiară, să deveniți cunoscuți într-un domeniu anume sau să faceți ceva semnificativ și să aduceți o îmbunătățire în viața oamenilor.
Cum am discutat în articolele anterioare, creați obiective pe termen scurt și pe termen lung. Deoarece nici un plan nu este fix, ci se schimbă în funcție de circumstanțe, este bine să revizuiți obiectivele voastre ăn mod regulat pentru a vă asigura că vă aflați în graficul impus de acesta.
O altă idee bună este să verificați ce anume job-uri sunt la modă pe piață, faceți asta având de asemenea în vedere hobby-urile pe care le practicați. Luați în considerare, în cazul în care constatați necesitatea schimbării carierei sau o întărire a cunoștințelor și abilităților pe care le aveți în domeniul în care activați și posibilitatea unor cursuri sau oportunități de studiu suplimentar. Analizați cu atenție, ce fel de training-uri sau cursuri v-ar putea ajuta să avansați în carieră sau chiar să vă schimbați cariera.
Succes!
Spune-mi ce crezi...