Ok, recunosc, simt un pic de invidie!
Prietena Ioana de la PickandKeep a scris recent un articol pe care l-am înfulecat imediat pentru că este delicios, literalmente, sinapsele mele făceau plici constant de plăcere în timp ce îl citeam.
De ce sunt invidios, vă întrebați?
Păi de o grămadă de vreme mă gândesc să scriu pe același subiect, dar se pare că am tot amânat, și desigur, prietena Ioana mi-a furat ideea în articolul „Cum să ieși dintr-un writing slump și să te reapuci de scris” că, ce să vezi? Geniile gândesc la fel…
Azi vom vorbi un pic despre cum ne putem regăsi inspirația atunci când ne lovim de ZID în calitate de scriitori.
Inspirația vine și se duce într-o clipire de ochi se spune, și cauzele pentru care aceasta dispare pot fi extrem de variate, ce facem însă în astfel de cazuri?
Numim însă adesea „blocaj inspirațional” indisponibilitatea noastră de a ne așeza la birou și de a scrie pur și simplu.
În cazul meu, știu prea bine că trebuie doar să mă decid să scriu, nu cred în lipsa inspirației.
Faptul că am tot amânat scrierea articolului a dus la faptul că până la urmă am lăsat ideea într-un colțișor al subconștientului meu și până la urmă acesta, subconștientul s-a săturat de scuzele mele de a nu aborda subiectul și l-a scuipat afară în univers unde ideea articolului s-a agățat cu ultima gură de aer de o minte fertilă și bine intenționată ca a prietenei Ioana și aceasta a scris un articol minunat, pe care vi-l recomand tuturor.
…mai sus…
În continuare vă voi da câteva idei pentru a vă găsi tot timpul inspirați.
1. Scrieți acum
Ca atare iată primul pont pe care vi-l dau scriitorilor, „indiferent ce faceți când vă vine o idee, găsiți un pix și o hârtie dacă ați rămas fără baterie la telefon și notați-o imediat”.
Personal pentru asta folosesc Drafts 5, aplicație pentru iPhone care în ultima versiune e pur și simplu fabuloasă.
Nu vă bazați pe mintea voastră pentru a păstra idei, aceasta este cel mai nefericită alegere pentru a le păstra.
Pentru asta folosesc Evernote care face o excelentă echipă cu Drafts 5.
Nu amânați, scrieți în momentul în care smțiți nevoia să faceți asta.
Stephen King spune că cel mai bun remediu în cazul blocajului inspirațional este să continui să scrii în ciuda tuturor impedimentelor.
Faptul că ne îngrijorăm cu privire la „lipsa inspirației nu ajută la nimic.
Priviți în jur, lumea e plină de povești nescrise, alegeți să scrieți și nu veți duce niciodată lipsă de inspirație, vă garantez.
Sunteți scriitori indiferent dacă vă numiți așa sau nu (v. bloggerii sunt scriitori), iar meșteșugul vostru este scrisul, așa că primul remediu pe care vi-l recomand este să scrieți.
2. Citiți în fiecare zi
Al doilea remediu natural pentru inspirație, este cititul. În cartea lui „Despre scris”, King recomandă să citim cât putem de mult.
Numesc cititul „maraton mental”, fiecare carte pe care o citesc este o cursă în care îmi pun mintea să alerge.
Fac asta zi de zi și nu am dus lipsă de idei niciodată.
„Este cititul de postări pe bloguri suficient ca lectură pentru a sări acest pas?”
Articolele pe site-uri pot constitui o formă de lectură, dar după părerea mea nu au autoritatea unei cărți bine scrise. Dar da, sigur că pot funcționa ca remediu.
Recomand să citiți 100 de pagini în fiecare zi.
3. Cuvinte
„Freewriting”, cum spune englezul este un termen folosit pentru a descrie „scrierea liberă, ”, este atunci când scriem tot ce ne trece prin minte.
Acest exercițiu este foarte util atunci când „ne aflăm închiși într-o cameră goală, de unde nu putem ieși”.
Scrieți orice vă trece prin minte fără a ține cont de reguli. Lăsați mintea să se dezlănțuie și scrieți dacă vreți, doar cuvinte.
Nu vă opriți, scrieți la întâmplare.
Cuvânt cu, cuvânt dacă veți continua să scrieți, cu siguranță inspirația nu va înceta să apară.
4. Natura e o minune
Mulți dintre noi își găsesc inspirația în natură și liniștea unui parc sau a unei stații de tren solitare este singurul remediu de care au nevoie pentru a scrie. Așa că vă recomand să încercați.
Liniștea vă inhibă?
Puneți-vă o pereche de căști peste urechi și dați la volum maxim muzica voastră preferată.
Muzica este una din activitățile care fac parte din rutina mea de zi cu zi. Ascult muzică zilnic iar mintea mea umblă pe fiecare ton găsindu-și inspirația în fiecare vers.
Rembrandt spunea:
„Doamne, dă-mi pacea de a accepta ceea ce nu pot schimba, curajul de a schimba ceea ce pot schimba și înțelepciunea de a face diferența între acestea”
Din punctul meu de vedere nu există „blocaj în scris”, ci doar indispoziția de a scrie. Am momente, chiar zile în care nu am chef de scris, dar chiar și în astfel de momente, dacă chiar e necesar să scriu, inspirația vine odată cu fiecare cuvânt.
Putem schimba momentele lipsite de inspirație, depinde doar de noi.
Singurul sfat pe care vi-l pot da și care pot garanta că funcționează fără greșeală este următorul:
„SCRIEȚI ÎN FIECARE ZI”
Procedând în felul acesta, în mod cert inspirația se va îndrăgosti de voi și atunci, nu vă va mai părăsi niciodată.
În încheiere, felicitări Ioana pentru articol și mulțam pentru „șutul în…” care m-a făcut să scriu acest articol.
Vă recomand tuturor cartea lui Stephen King „Despre scris”, care în română are un titlu nefericit din punctul meu de vedere, „Misterul Regelui”.
Există o mulțime de metode prin care vă puteți regăsi inspirația, mai sus aveți doar câteva, preferatele mele, dar voi puteți avea altele, așa că în speranța că v-a plăcut articolul, vă mulțumesc pentru lecturare și aștept părerile voastre în legătură cu acesta.
În cele din urmă depinde doar de noi dacă ne lăsăm conduși de idei preconcepute precum „toți scriitorii experimentează lipsa inspirației”.
În opinia mea, asta e doar o scuză pentru a nu scrie. Inspirația este peste tot, priviți, uitați-vă în jur și scrieți, SCRIEȚI cu INTENȚIE!
Voi cum vă găsiți inspirația, ați fost loviți vreodată de așa-zisul „blocaj al scriitorului”?
Dacă da, cum v-ați regăsit inspirația, ce metode folosiți pentru a scrie mereu?
Succes!
Mirela Marin a zis
Hei, Alex, felicitări!
Bun articolul, bune sfaturile tale.
Mulțumesc!
Mai că m-ai inspirat😊
Alex Popa a zis
Îți mulțumesc pentru comentariu, Mirela!
Mă bucur că te-am inspirat. 😊😊😊😊
Oana M a zis
Foarte bune recomandările. Am auzit de asemenea de cartea lui Stephen King si chiar îmi doresc sa o citesc. Și mie mi s-a întâmplat să nu scriu cu săptămânile, dar nu pentru ca as fi avut vreun blocaj scriitoricesc. Oricum, ideea cu cititul si scrisul în fiecare zi o susțin și eu. Felicitări pentru articol!
Alex Popa a zis
Îți mulțumesc mult, Oana!
Uite, acum că mă gândesc, îmi amintesc că după ce am citit-o am vrut să-i fac un review, dar m-am gândit că, mulți alții au citit-o deja și probabil că există suficiente recenzii, însă constat surprins că în România e destul de necunoscută.
Așa că promit să îi scriu o recenzie curând aici.