

Auzeam de curând la TV vorbindu-se despre noua Boală sau Tulburare a secolului 21, sindromul BurnOut care face victime inclusiv în România.
BurnOut este o epuizare atât la nivel psihic cât și fizic. Se spune că sindromul este cauzat de prea multă muncă.
În ultimii ani, oamenii au constatat o creștere în ceea ce privește stresul și presiunea acestuia la nivel psihic. Asta este Sindromul BurnOut, Stres Cronic. Vă întrebați cum poate stresul să aibe o stare cronică?
Da, stresul manifestat pe o perioadă lungă de timp provoacă BurnOut, o colapsare a mai multor procese atât fizice cât și psihice care pot duce la deces.
Problema este că oamenii încă nu au o decât o idee generală cu privire la damage-ul care poate apărea la nivel mental.
Oamenii au învățat în ultimul secol că sănătatea fizică este foarte importantă și au inventat exercițiile fizice și sălile de gimnastică recreativă. Cu toate astea, oamenii își asumă mai multe sarcini, își iau mai multe slujbe (da știu, recesiune, lipsă locuri de muncă, dar nu vă grăbiți, abia am ieșit din comunism unde dacă nu munceai erai încarcerat, acum este doar un altfel de comunism, ceva mai șiret, se numește consumarism).
Adăugăm ore de muncă suplimentare, muncim și în weekend-uri, nu ne luăm timp liber pentru noi înșine și practic suntem non stop conectați la o lume care nu doarme iar nevoia de bani și mai ales de dezvoltare, ne împinge la asta, la o epuizare atât mentală cât și fizică. Și uite cum are loc un nou tip de selecție naturală..
În primul rând e bine să constatăm că omul se află de milenii într-o cursă de autodistrugere. Acesta caută tot timpul metode noi de a se sinucide, poate ar fi bine să învățăm din asta..
Consecința finală a celor de mai sus va fi în cele din urmă indiferent de modul în care ne alimentăm, de suplimentele cu care ne hrănim și de ceea ce vom face, BurningOut-ul (îmi amintesc o replică din ”Fără limite” (cu Bradley Cooper, Robert De Niro, Anna Friel etc.) ”Nimeni nu poate funcționa 100% fără să colapseze!” care ar trebui să ne dea de gândit deoarece e clar că ținta noastră este să atingem această limită de 100%, man, asta l-ar face fericit pe Benito Mussolini și al lui ”e mai bine să fii leu o zi decât..”).
Ce putem face în cazul acesta din moment ce soarta ne e pecetluită?!
În primul rând o reducere a volumului de muncă ar ajuta apoi, o refocusare trebuie să aibe loc, o degajare, o reangajare în altfel de activități, o recreare a self-ului. Călătoriile în aer liber pot reprezenta de asemenea o metodă de a scăpa de stres și de a da un suflu nou sănătății noastre mentale.
O viață sexuală activă poate fi un eliberator foarte eficient de stres (ce bine că am zis asta huh, nici nu e greu azi când promiscuitatea e în trend?!), o viață sexuală sănătoasă, asta înseamnă un singur partener alfel vom risca să tot adăugăm nivele noi de stres peste care la un momentdat nu vom mai putea trece.
O implicare socială sănătoasă poate însemna încă o cărămidă adăugată zidului anti-stres.
Ok, ce înseamnă ”sănătos” în termenii mei?
Orice exces este dăunător și utilizarea acestora ar trebui să aibe loc doar în teorie și doar pentru a sublinia puncte de vedere.
În primul exemplu de mai sus, cel privind ”o viață sexuală sănătoasă”, ”excesul” poate fi reprezentat de mai mult de un partener sexual deoarece concepțiile societății impun o astfel de conduită, și anume un singur partener. Desigur excepțiile pot fi și ele prezente, relațiile deschise reprezintă această excepție și în general situațiile unde mentalitatea este de așa natură (amintiți-vă că încercăm să rezolvăm stres-ul care are natură mentală) încât să permită ca o persoană să aibe mai mulți parteneri.
Apoi, în cel de-al doi-lea exemplu, ”implicare socială sănătoasă” înseamnă opusul unei hipermediatizări a ego-ului, Facebook nu este un altfel de realitate ci este doar un alt mediu, este (dacă vreți) un joc și atât. Facebook este bun ca eliberator de stres atâta timp cât este luat ca atare, o implicare profundă în acest mediu este PROFUND dăunătoare și va afecta pe oricine. O viață socială sănătoasă are loc în principal în mediul offline, cu vecinii de cartier, cu rudele și persoanele apropiate, cu persoanele de la locul de muncă etc.
Joaca cu un animăluț de companie, cățel, pisică etc. se poate dovedi un mod foarte bun de eliberare a stresului.
Planificare
O revizuire a obiectivelor și scopurilor de muncă și personale poate contribui și ea la întărirea psihicului și în felul acesta la o consolidare mentală și la o refocusare utile în evitarea BurningOut-ului.
Metodele de mai sus vă pot fi de folos, așadar vă recomand să le puneți în practică pentru că vă vor ajuta.
Succes!
Spune-mi ce crezi...