Salut!
Astăzi, vom vorbi despre stres.
Când vine vorba despre rezolvarea unei situații dificile, cred că stresul se adună pe măsură ce susținerea și controlul asupra situației scad. Este bine cunoscut faptul că, toți ne aflăm la un momentdat în situații în care simțim că nu mai putem și că lucrurile se dărâmă în jurul nostru. Cu toții suntem afectați de lucrurile care ni se întâmplă. Cu toate acestea, sunt oameni predispuși la stres și fac referire aici în special la cei, mai puțin educați, la cei săraci și constrânși de situația financiară precară, la cei bolnavi și împovărați de greutăți, la mamele singure obligate să își crească copii în lipsuri. Mă refer în primul rând la aceștia deoarece, ei sunt și cei ce sunt predispuși și la depresie.
Pe lângă aceste categorii de persoane, din punct de vedere personal, cunosc oameni instabili emoțional care de asemenea, se confruntă cu stres și care, și aceștia sunt predispuși la depresie în aceeași măsură.
Există și stres-ul legat de locul de muncă, care este larg răspândit în România, din cauza lipsei unui job, a unei remunerații echivalente și din multe alte motive.
Modul în care stresul la locul de muncă ne afectează (atunci când există) este unul aproape dramatic, din cauza faptului că acesta, diminuează semnificativ eficiența și chiar provoacă reacții fizice nefaste precum dureri de cap sau de stomac cauzate, în special de starea de neliniște. Atunci când așteptările sunt mari iar lucrurile nu ies cum dorim, în plus colac peste pupăză, avem parte de susținere ineficientă din partea celorlalți, este foarte probabil ca stresul să se integreze și el, acest lucru este foarte dăunător stării mentale a oricui.
Printre reacțiile fizice putem enumera și riscul de a suferi:
Atac de cord
Atac cerebral
O scădere în eficiența sistemului imunitar
Mai bine spus, când ne aflăm sub stări de stres, inima începe să pompeze sânge la o rată mult mai mare decât cea normală, ceea ce face ca presiunea la nivelul creierului să crească și ea. La o suprasolicitare, atât inima cât și creierul pot ceda și potem suferi atac de cord sau cerebral. Alte stări pot interveni de asemenea atunci, când stresul este la un nivel prea mare. Am vorbit deja despre depresie într-un articol anterior. Depresia este unul din efectele directe ale acumulării de stres, atât în cantități mici pe o perioadă de timp relativ lungă dar și în cantități mari, precum un eveniment nefericit care poate interveni la un momentdat.
Așadar, este o idee bună să stați cât mai departe de stres. Deoarece, știm că stresul se acumulează în timp, este bine să luăm măsuri din timp pentru prevenirea acestuia. Putem merge în vacanță, de exemplu, o perioadă de relaxare, se știe că poate detensiona încordarea cauzată de stres. Exercițiile fizice, reprezintă și ele o modalitate de scădere a stresului. Activitatea sexuală poate fi atât un atenuator cât și un amplificator al nivelului de stres astfel că, a face sex în mod regulat, este o metodă bună în care puteți adăuga stâlpi de susținere sănătății voastre pe când, a acumula tensiune sexuală reprezintă o cale care vă poate duce la creșterea semnificativă a stresului.
Rămâneți sănătoși deci!
Succes!
Spune-mi ce crezi...