Noțiuni generale pentru estimarea costurilor de startup

p_139

Majoritatea dacă nu totalitatea oamenilor de afaceri spun că trebuie să ai un Plan de Afaceri pentru a dezvolta o afacere de succes. Acest lucru este perfect adevărat. Se mai spune că de obicei antreprenorul sesizează oportunitatea, întocmește un Plan de Afaceri și profită inițiind o astfel de întreprindere. Cam simplist modelul dar hai să stabilim un model un pic mai detaliat:

  1. Antreprenorul recunoaște oportunitatea.
  2. Întocmește un Plan de Afaceri.
  3. Pornește afacerea.

Atât, serios, e atât de ușor?!!

No, binențeles că nu, înainte de a putea pune în aplicare Planul de Afaceri, antreprenorul trebuie să dispună de capitalul necesar finanțării Afacerii.

Huh, în România de azi?!!

Da, antreprenorul determină capitalul de care este nevoie pentru începerea Afacerii, îl strânge și îl pune în slujba construirii Afacerii pe care a descris-o în amănunt în Planul de Afaceri.

Cam idealist acest model după părerea mea.. Posibil dar hei, asta spun Marii înțelepți din afaceri (nu-i întrebați de începuturile lor în afaceri însă..).

De multe ori în România, noi numim afacerile care reușesc din prima pe Planul de Afaceri inițial TUNURI sau Afaceri Aranjate. E drept totuși și merită menționat faptul că este posibil ca un Plan de Afaceri să reușească pornirea cu succes a unei afaceri dar cel mai probabil o sumă de presupuneri din Planul de Afaceri de Startup vor fi eronate.

Scrierea unui Plan de Afaceri servește în primul rând faptului că educă antreprenorul în notarea tuturor lucrurilor de care acesta are nevoie pentru a începe Afacerea.

În acest sens primul lucru pe care antreprenorul ar trebui să îl facă după punerea pe ”hârtie” a unui Plan de Afaceri minimal este să privească obiectiv fiecare presupunere din cadrul acestuia și să facă schimbările necesare stabilirii viabilității acestuia. Da, cu siguranță că pe parcursul operării afacerii Planul de Afaceri va suferi schimbări.

O idee bună este să evitați să adăugați în Planul de Afaceri prea multe lucruri de care ați putea crede că aveți nevoie și să începeți cu un model mai mic. Acest lucru vă va ajuta să porniți dar și să economisiți.

Să luăm un exemplu pentru a ilustra mai bine ceea ce vreau să spun.

Scrieți un Plan de Afaceri în care faceți o serie de estimări, să spunem că vreți să vindeți o gamă de produse și nu aveți nici locația pe care în Plan estimați că o veți achiziona investind suma X cu multe zerouri.

Pentru testarea pieței și verificarea cererii produselor voastre vă gândiți că ar putea fi mai bine dacă momentan doar ați închiria locația (prima schimbare în Planul de Afaceri). Ca urmare a schimbării efectuate în cadrul Planului de Afaceri se întâmplă un lucru îmbucurător, și anume are loc o reducere a costurilor de startup.

Notă:

Faza inițiala a afacerii are loc în folosul adunării de infomații.

Ținând seama de aceste informații vă veți putea finanța pas cu pas.

Faza următoare, care va presupune extinderea afacerii vă va oferi șansa să ocoliți cu totul presupunerile pentru că vă veți baza pe experiența acumulată în prima fază și pe cifre reale.

Calcularea fluxurilor de lichidități vă va ajuta să estimați mai bine costurile de început. Este posibil să vă grăbiți și să subapreciați prețul produselor voastre în ideea de a oferi prețul cel mai scăzut.

Timpul înseamnă bani, așa spune un proverb, da? Cu atât mai adevărat este acest proverb atunci când sunteți la început.

Să presupunem că veți adăuga costurilor fixe de mai sus (chiria locației magazinului vostru) altele, ca de exemplu, îmbunătățiri la magazin (a doua schimbare în Planul de Afaceri), aceste costuri se vor adăuga până la deschiderea efectivă a magazinului.

În funcție de îmbunătățirile pe care veți dori să le aduceți spațiului magazinului vostru veți întârzia deschiderea acestuia. De asemenea, tot în acest calcul al al timpului care se va scurge până la deschiderea magazinului va intra și întocmirea documentelor afacerii.

Dacă finanțarea inițierii afacerii se va face pe baza unui împrumut estimarea costurilor se va face luând în calcul și rata dobânzii acestui împrumut cumulat cu rata însăși.

Costurile începerii unei afaceri trebuiesc calculate cu multă grijă și neomițând nici un fel de cheltuieli, nici măcar trecerea timpului (trecerea timpului vă poate crește cu mult costurile, de aceea începeți acum!).

Succes!

Etichete: , , , , , Filled Under: Începeți o afacere,Startup de bază Posted on: 20 October 2015

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Responsabilitate

Acest Blog este proprietatea thaDomeron Projects SRL şi este utilizat de Alex Popa doar, ca un website Personal. Toate articolele sunt opiniile proprii ale autorului (Alex Popa) iar thaDomeron Projects SRL nu raspunde pentru acestea..

Detalii de Contact

  • thaDomeron Projects SRL
  • Strada Pictor Nicolae Grigorescu
  • Giurgiu, Numar 75
  • Giurgiu - Romania