Negocierea

salessDespre atitudinea potrivită cu succesul am vorbit deja și ați aflat cum ar trebui abordat succesul în general dar cum ne adaptăm când vine vorba de situații specifice?

Astăzi vom vorbi despre negocieri, tehnici de negociere și despre cum ați putea câștiga ”aproape toate”  bătăliile pe tărâmul acesta al negocierilor.

În primul rând, eu zic să definim negocierea.

Negocierea este o discuție purtată în vederea atingerii unui punct comun și ajungerii la o înțelegere.

Negocierea din punct de vedere practic este de fapt o abilitate care trebuie pusă în practică și șlefuită. Aici își face apariția atitudinea mentală pentru a avea succes. Pregătirea mentală pentru victorie este o parte importantă, de aceea este bine să vă dezvoltați din acest punct de vedere și să vă păstrați atitudinea pozitivă pentru că vă va mări încrederea de sine și vă va ajuta să îndepărtați orice fel de îndoieli pe care le-ați putea avea cu privire la eventualitatea victoriei.

Astfel, înainte de a vă pune într-o situație de negociere, asigurați-vă că dispuneți de cunoștințele necesare încheierii cu succes a acesteia. După cum am spus, atingerea punctelor comune reprezintă un deziderat important iar scoaterea în evidență a cât mai multor puncte comune poate reprezenta un avantaj de care veți putea profita. De asemenea, o argumentație clară și la obiect vă poate pune într-o situație de avantaj (rețineți totuși că, probabil și adversarul va beneficia de acesta).

Ceea ce trebuie să faceți voi este să specificați cu exactitate care este din punctul vostru de vedere rezultatul dorit și să vă pregătiți pentru a un minim compromis din partea voastră.

Calități generale ale negociatorilor

Negociatorii profesioniști sunt, în primul rând, zic eu foarte buni comunicatori, acești au cunoștințe profunde de psihologie și comportament uman. În calitate de nogociatori este necesar să vi-i aliați pe cei cărora, ipotetic ”le opuneți opinia voastră”. În felul acesta veți putea să vă impuneți opiniile cu fermitate, veți cunoaște când este momentul să acceptați un compromis și cand să încheiați negocierile în ciuda lipsei vre-unui acord.

În sensul ducerii la bun sfârșit a negocierilor la care ați putea lua parte, voi menționa aici o serie de tactici pe care le-ați putea aborda.

În primul rând, precum am spus mai sus, axați-vă pe obiectivul vostru și aduceți în favoarea acestuia argumente logice și clare.

Specificați  cu tărie avantajele dar și dezavantajele, astfel, dezvăluind și dezavantajele veți dovedi oponentului că sunteți conștienți de existența acestora și le veți minimiza din start importanța.

Arătați-i respect părții adverse și evitați vorbele tăioase și/sau manipulatoare. Este esențial să fiți politicoși chiar dacă doriți să dovediți fermitate și tărie de caracter atunci când luți atitudine sau vă subliniați punctul de vedere.

Una dintre cele mai semnificative greșeli pe care le văd la oameni este cea a a grandomaniei, această exacerbare a ego-ului propriu își face de prea multe ori simțită prezența și la negociatorii profesioniști. Ne referim aici la ambele extreme unde negociatorul ba consideră că se coboară prea mult dacă ia în considerare o anumită situație sau se consideră prea jos și nu poate să se ridice la nivelul opozantului său, în această a doua categorie putem menționa negociatorii români care au negociat ”avantajele României” cu toate forurile astea internaționale.

Evitați graba, nu sunteți în ”Ora de vârf 5” deși acțiunea ar putea părea similară.

Fiți deschiși și generoși, întotdeauna asumați-vă responsabilitatea faptelor și acțiunilor voastre.

Soluțiile permanente ar trebui să fie ținta negocierilor voastre, o rezolvare temporară nu numai că este inutilă (uitați-vă la războaile orientale contemporane, unde au loc acorduri de încetare a focurilor pentru perioade scurte și care de cele mai multe ori nu se respectă însă, cu ce folos?!) dar, se poate dovedi de-a dreptul în defavoarea voastră prin faptul că vă puteți pierde avantajul asupra interlocutorului iar acesta poate folosi timpul convenit până la negocierea unei rezolvări permante să câștige el însuși un avantaj asupra voastră. Amânările nu numai că sunt nerezonabile dar sunt și o dovadă a slăbiciunii propozantului.

Țintiți spre soluții bazate pe interesul comun și nu pe cele de gen personal, punctele personale de vedere ar trebui să îmbrățișeze viziunea celeilalte părți în vederea găsirii unui acord comun. Amintiți-vă motivele pentru care vă aflați acolo și nu la un meci de fotbal sau la un spectacol.

Minuțiozitatea este una dintre cele mai importante calități ale oricărui negociator, de aceea tragerile de timp nu își au loc în arsenalul vostru de tactici de negociere. Treceți la acțiune cu obiectivitate și logică în argumentație.

Din punctul meu de vedere, toți oamenii au calități de negociator. Este de fapt activitatea pe care, vrem-nu vrem o întreprindem pe întreg parcursul vieții, unii mai mult, alții mai puțin dar, dacă ne vom gândi bine vom observa că negociem în fiecare zi câte ceva.

Așadar dacă decideți să vă dezvoltați această abilitate atât de necesară ființei umane încât de cele mai multe ori aceasta nici nu o observă, este decizia voastră.

Succes

 

Etichete: , , Filled Under: Dezvoltare personală Posted on: 20 March 2016

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Responsabilitate

Acest Blog este proprietatea thaDomeron Projects SRL şi este utilizat de Alex Popa doar, ca un website Personal. Toate articolele sunt opiniile proprii ale autorului (Alex Popa) iar thaDomeron Projects SRL nu raspunde pentru acestea..

Detalii de Contact

  • thaDomeron Projects SRL
  • Strada Pictor Nicolae Grigorescu
  • Giurgiu, Numar 75
  • Giurgiu - Romania