Salut!
Lumea crede că fericirea apare din diverse motive dar, cel mai adesea, aceasta crede că nefericirea este cauzată de lipsa a ceva.
Acum, în Matei 5:3, Isus a spus:
”Fericiți, cei săraci cu duhul, că a lor este împărăția cerurilor”.
”Săraci cu duhul”, în limbaj uzual înseamnă ”proști” sau așa înțelege omul modern expresia.
În opinia mea, e exact opusul, eu cred că, Isus a vrut să spună că faptul că aceștia nu se îndeletnicesc cu ”lucrurile lumești”, îi face mai potriviți pentru Împărăția Cerurilor. Eu cred că aceștia, sunt defapt mai deștepți decât restul deoarece ei fac asta intuitiv. Mulți încearcă să renunțe la căile lor dar, puțini reușesc. De aceea, după părerea mea, fericirea e de fapt simplitate și mai mult de atât, este detașare de lucrurile complicate.
Cu ani în urmă am scris ”Ne-mulțumirea/nefericirea vine din cunoaștere , de aceea fericit este naivul acum și mereu , iar filosoful tot mai trist”.
Naiv este un cuvânt adecvat pentru expresia ”sărac cu duhul”.
Conștiința
Ne complicăm existența și uităm să fim fericiți cu adevărat, căutăm fericirea de moment, pe scurtă durată (Carpe Diem), după care ne uimim de faptul că suntem nefericiți.
Fericirea trebuie descoperită în noi înșine și nu căutată în lucruri, nici măcar în momente furate.
Biblia spune că, cei care nu au cunoscut Legea vor fi judecați după legea lor, conștiință.
Legătura conștiinței cu fericirea este aceea că, fericirea sălășuiește în minte, aceasta este cuibul în care fericirea ia naștere și se sfârșește. Conștiința este deci, vehiculul cu, care fericirea se plimbă.
De aceea, eu sunt de părere că oricine poate fi fericit. În felul acesta, fericirea ca și nefericirea, este o condiționare a ego-ului, e o opțiune și nu o dorință, nu e în realitate ceva după care să tânjim tot timpul.
Complexitatea fericirii
Ce spun eu aici, ”nu putem experimenta fericirea, din experiențe pe care le trăim zi de zi, ca de pildă, un film, un sărut în ploaie, o strângere de mână, un premiu, un câștig la loto”?
Simplitatea este doar una din condițiile fericirii. Fericirea nu este complicată, este complexă, ea este dependentă de singurul judecător care o poate expulza din viața noastră, de conștiință.
Așa se face că ”un câștig la loto, un premiu, o strângere de mână, un sărut în ploaie, un film”, toate constituie bucurii de moment dar, vizionarea unui film bun amintirea unui sărut în ploaie etc., ne pot da fiorii pentru a simți fericirea de fiecarea dată când ne apar în minte.
Mai pe scurt, fericirea nu e în suflet, e în minte, o gândim, o avem, nu o gândim, nu o avem.
E atât de simplu.
O formulă simplă
Gânduri care ne satisfac în mod real
+
sentimentele pe care acestea ni le produc
= Fericire
Problema reală este că ambele elemente ale formulei de mai sus, sunt necunoscute.
Principiile
Acum, ce lipsește celor care se simt nefericiți?
Simplitatea
Oamenii au dat principiile pe lucruri perisabile și ieftine, ori tocmai acestea pot crea fundamentul unei fericiri. Respectarea unor principii solide și drepte poate aduce satisfacție și gânduri bune. Gândurile bune sunt acelea care nu ne acuză.
În consecință, ne putem condiționa fericirea și putem deveni fericiți, făcând ceea ce este principial corect.
Succes!
Spune-mi ce crezi...