Salutări fierbinți tuturor, dragilor!
Există momente în viață în care ajungi la răscruci de drumuri, și întorci capul să te uiți înapoi, să încerci o decizie.
Încotro o apuci? Dreapta, stânga…
O ții tot înainte pe drumul pe care ai apucat, ca un catâr în ciuda piedicilor pe care e cu neputință să nu le intuiești privind o clipă înapoi.
Oamenii greșesc, dar nu pentru că sunt imperfecți, ci de cele mai multe ori pentru că aleg să greșească.
Apropierea sărbătorilor de iarnă m-a pus pe gânduri zilele astea.
Am privit înapoi și în jur și am văzut multă confuzie, tristețe și o lipsă de perspectivă în ochii multor scriitori.
E ușor în ziua de azi să îți pui etichetă de scriitor, deoarece tot ce trebuie să faci e să scrii, iar pentru majoritatea oamenilor creativi, asta e ușor.
Problemele apar atunci când devii autor pentru că pretențiile tale privitor la tine cresc. Și întrebarea care se pune este următoarea:
– Cum vinzi?
Marketing Ideas Share Research Planning ConceptDin punctul acesta de vedere, m-am gândit că e o idee bună să dau o mână de ajutor atât scriitorilor cât și autorilor, fie ei actuali sau în devenire.
În calitate de autori suntem oameni creativi și dorim să lăsăm treburile mai ușoare, mai banale dacă vreți, în baza altora. Noi vrem doar să scriem. Are cine să se ocupe de vânzări. Dar indiferent că scriem ficțiune sau non-ficțiune, este necesar să vindem pentru a continua să existăm în meseria noastră.
Am petrecut o mare parte din timp în ultima vreme pe Facebook încercând să înțeleg ce se întâmplă, de ce vânzările Crăciun pentru frați nu sunt la nivelul la care merită să fie.
La nivel conștient știam care era problema, și ce anume puteam face pentru a o rezolva, dar părea că în mintea mea voiam ceva mai mult, așteptam ca lucrurile să fie diferite.
O regulă simplă și logică spune că dacă ai un produs bun, acesta se va vinde.
Din păcate regula aceasta nu mai e neapărat valabilă.
Am fost odată marketer…
Cu ceva vreme în urmă, cam pe la începutul lumii, al internetului cel puțin, făceam marketing, cu asta mă ocupam, și eram bun.
Cred că și acum am în descrierea mea de autor această mențiune sunt marketer, de parcă asta ar fi un motiv de laudă. Nu e, sau cel puțin nu mai e.
Marketingul însă a murit și nu am să stau să îi plâng de milă.
Există nenumărați autori care au nevoie de ajutor în sensul ăsta.
Marketingul momentului se numește vizibilitate și conectare.
Un prieten autor și Marketer are termenul de Karmă Socială atașat acestui sistem de vânzare și o ecuație simplă.
Vizibilitate + conexiuni = Marketing de succes
Dacă e ceva ce s-a întâmplat odată cu revoluția tehnologică în plină desfășurare, este că lucrurile au devenit mai ușoare în ceea ce privește marketingul. Nu neapărat mai simple…
Acum probabil că vă întrebați că la cât de populate sunt rețelele de socializare în zilele noastre, cum de nu există mai multe povești de succes, mai mulți autori care să dea lovitura.
Personal am o mulțime de prieteni autori de succes. Printre români, mai puțini însă.
Ce se întâmplă?
De ce nu se mai vând cărțile? Sau mai bine zis, de ce atât de puțini autori au parte de succes?
E simplu, plusvaloarea adusă cititorilor și potențialilor clienți. Cu alte cuvinte autorii ar face bine să se facă plăcuți potențialilor cititori înainte de a-i seduce cu poveștile și cărțile lor.
Aceștia pot face asta în primul rând oferindu-se pe ei înșiși acestora. Simplu dar greu de îndeplinit.
Marketingul nu e mort, doar și-a schimbat haina, după părerea mea.
Ceea ce ar trebui să facă fiecare autor aspirant încă dinainte de a-și scrie prima carte este să-și dezvolte cercul de conexiuni în rândul celor pe care îi vizează ca potențiali cititori.
Cu alte cuvinte, ar trebui să se nișeze și să meargă acolo unde se află potențialii clienți.
Vedeți? Ce v-am spus? Marketingul nu e mort.
S-au dus vremurile în care scriitorii scriau și editurile publicau.
Acum autorii trebuie să își creeze propriile platforme de pe care să strige în gura mare la cititori, să-i gâdile, să îi bage în seamă, să le cânte în strună și să scrie pentru ei.
Problema e tocmai aceasta, că marketingul nu e mort, ci din contră, îi obligă pe scriitori să îngroașe rândurile.
Marketing de SuperMasă
Am ieșit din rândurile Marketerilor tocmai pentru că nu voiam să mă conformez tendințelor pe care le intuiam încă de prin 2010.
Autorii au devenit ei înșiși o afacere și dacă nu te supui regulei de aur din vânzări „clientul, recte cititorul are întotdeauna dreptate”, păi ce pot să spun, ești cam degeaba. Cititorul cere și tu, ca autor/autoare trebuie să livrezi.
Autor de succes = Brand de succes
Nu există altă cale. Dar sigur, poți fi rebel, te poți răzvrăti împotriva normei, și e posibil ca pentru un timp să capeți o anume notorietate, să vinzi câteva sute de unități pe lună în Google Play, dar asta se poate întoarce foarte rapid împotriva ta.
Primul pont pe care vi-l dau în acest prim articol din seria pe care am început-o pentru a veni în ajutorul scriitorilor și autorilor, este următorul: – puneți-vă bine cu influencerii din genurile în care scrieți. Dați-le o poveste pe care o pot răspândi cu ușurință despre voi. Ceva care să descrie genurile în care scrieți și vă poate face plăcuți publicului căruia vă adresați. Sau și mai bine de atât, deveniți voi înșivă povești, fiecare om e o poveste în sine – este?
Fiți povești interesante și oamenii și influencerii vor vorbi de voi. Cărțile vi se vor vinde și voi veți deveni legende.
Marketingul nu e mort, e mai mare ca oricând.
După cum am spus, cu acest articol încep o nouă serie de articole cu tematici de marketing, specializate pe autori.
De asemenea de mâine voi începe o serie nouă de povești scurte pe situl meu de autor www.alkonda.com. Așa că fiți pe fază cu privire la asta.
De asemenea amintiți-vă de Tombola Crăciun pentru frați care este în desfășurare până pe 20.12.2021. Înscrieți-vă și oferiți-vă șansa la o lectură plăcută în perioada Crăciunului.
Amintiți-vă să confirmați înscrierea în căsuța voastră de email.
Vă mulțumesc pentru lecturare și vă doresc numai de bine!
Succes!
UniquebyMM M a zis
Felicitări pentru articol!
Sfaturile tale sunt la obiect, concret, ceea ce le face înțelese de toată lumea.
Sunt una dintre norocoasele cititoare (și posesoare) a cărții ”Crăciun pentru frați” șipot spune cu mâna pe inimă, este o carte extraordinară! O recomand din nou și aici, pentru că este o carte pe care ar trebui să o aibă toți iubitorii de carte și lectură.
Mulțumesc și mult succes în continuare!
Alex Popa a zis
Îți mulțumesc mult, Mira! 🎅🏻🎅🏻🎄🎄🤶🤶🤶
Sărbători minunate!