Salut!
În ultimele două articole am adus multe motive care susțin că a crea un clip video profesionist, nu e chiar atât de greu. Se întâmplă ca oamenii să creadă astfel pentru că aceștia dau o notă greșită termenului ”profesionist”, marcându-l ca, complicat, nu e așa deloc.
Astăzi, vom continua subiectul articolului precedent.
Scenariu:
Am decis că ne trebuie un clip video, ce anume trebuie să știm pentru a duce această sarcină la bun sfârșit?
În primul rând trebuie să știm scopul clipului, motivul pentru care este necesar?
În calitate de marketeri, traineri și de distribuitori de conținut este important să ne organizăm și să economisim timpul.
Vorbim despre filmulețe educaționale, gen cursuri video?
Vrem doar un clip video pe care să îl distribuim în scop de promovare/marketing?
Dorim pur și simplu să trezim atenția publicului și să-i vindem un anumit produs?
Este foarte important să răspundem la aceste întrebări deoarece aceste tipuri de clipuri necesită abordări și elemente diferite.
A. Astfel, clipurile educaționale au scopul de a aduce venituri sau de a aduce clienți. Pentru asta este nevoie să le vindem pe site-uri precum www.lynda.com, www.udemy.com sau altele asemenea sau să le distribuim în cadrul diverselor rețele sociale sau de distribuire video. De aceea, abordarea va fi una comercială, incluzând elemente de business/premium.
A/B. Apoi, clipurile create în scopul marketării și implicit a promovării sunt distribuite pe site-uri de distribuire video ca de exemplu, youtube, vimeo, vube etc. Iar menirea lor este aceea de a conștientiza publicul și de a-i vinde un anumit produs. Menirea acestora este, de obicei aceea de a încânta publicul, de a-l face să se simtă bine, de aceea elementele e bine să fie unele care să epateze și să distreze în același timp, să scoată zâmbetul privitorului.
Alegerea uneltelor și a elementelor pe care este bine să le folosim depind de cunoașterea tipului de clip pe care vrem să îl creăm.
Vreme de mai mult de 15 ani am folosit PC-uri și sistemul de operare Windows, la un momentdat am achiziționat un Mac și productivitatea mea a suferit un booom.
Pentru Mac OS X, a crea un filmuleț, este extrem de simplu cu iMovie și mai ales cu FinalCut Pro.
Pentru Windows există MovieMaker de la Sistemul de Operare XP în sus.
Pentru platforma Windows, programul MovieMaker este gratuit iar iMovie pentru Mac OS X este de asemenea gratuit, când însă vine vorba de FinalCut/Pro, acesta are un preț foarte piperat dar, după părerea mea merită fiecare cent.
Există desigur și alte programe de editare video atât pentru mac cât și pentru PC dar cred că primele două sunt suficient de sofisticate pentru a ne pune creativitatea la treabă foarte asiduu.
Cu ajutorul oricăreia dintre aceste trei unelte putem crea filmulețe compuse din text imagini, audio și chiar din alte filmulețe.
Clipurile video eficiente, sunt acelea care crează rumoare, care incită lumea să vorbească despre ele. De aceea, este o idee bună să planificăm fiecare pas al creării unui videoclip.
Pentru fiecare program există suficiente tutoriale care ne pot ajuta în utilizarea acestora, programele fiind de fapt relativ ușor de folosit.
În ziua de azi, la modă sunt vlogurile, varianta video a blogurilor așa că indiferent de tipul clipului video pe care îl dorim, în cadrul unor asemenea site-uri putem distribui orice fel de conținut video.
Este interesantă tehnologia, așa e?
Mă-ntreb care este următorul nivel, holologul?
Succes!
Spune-mi ce crezi...