
În România doar 0,1% (procentul nu se bazează pe statistici ci pe percepții personale) din populația ajunsă la pensionare poate spune că este independentă financiar, adică cumulează venituri suficiente (mă refer aici la investiții, afaceri, economii bancare etc.) cât să le permită să trăiască confortabil.
Ce înțelegem din asta?
Mă adresez aici în special celor tineri, educația este cel mai important bun în care puteți investi, este averea cea mai de preț a națiunilor și a indivizilor acestora. Acum este momentul să vă educați, să investiți în pregătirea voastră, tinerețea vă oferă acest privilegiu.
Ceea ce înțeleg eu prin afirmația mea de mai sus este că dacă doriți să faceți parte dintre aceia cu un viitor financiar asigurat la pensionare trebuie să faceți voi înșivă ceva și să nu vă bazați pe stat să vă asigure o pensie ”babană” conformă cu, ”contribuțiile aduse” deoarece, sincer, statul român este un organism mai nesigur ca al oricărui metastazat.
Știu, it’s a shocker, dar e de asemenea adevărat!
Ce e de făcut, care sunt opțiunile pe care le avem la îndemână?
După părerea mea există o singură cale sigură, aceea de a lucra pe cont propriu, de a porni propria afacere și a lucra la aceasta.
Sigur, acum puteți spune ”pe cont propriu măh, în România?!”
Da și nu neapărat, România este parte a Uniunii Europene iar asta ne permite să deschidem afaceri în oricare dintre statele membre (în cele mai multe chiar mai ușor și mai rapid decât în România).
Mărimea afacerii este în ziua de azi de o importanță minimă și o afacere mică poate pune cu botul pe labe orice mare retailer sau companie gigant cu un plan bun și o idee revoluționară.
Nu, nu cred că tot ce a fost de inventat s-a inventat, mai e loc..
Cred în online
Afacerile online pot juca un rol important în asigurarea prosperității voastre financiare și abordarea unei astfel de întreprinderi. Imaginați-vă, există o populație de peste 500 de milioane și în creștere de consumatori cărora, într-un fel sau altul vă puteți adresa și cărora le puteți vinde prin intermediul unei afaceri online.
Ahh știu, voi nu puteți, sunteți români crescuți probabil de părinți crescuți în comunism, mentalitatea este diferită de cea capitalistă și voi nu puteți.. mda înțeleg dar nu accept..
În continuare voi demonta câteva din motivele pe care le-ați putea aduce în susținerea opiniei voastre de mai sus.
Voi
Nu pot, nu mă pricep, nu mă duce mintea/sunt prost, nu mă pricep la afaceri online și la afaceri în general.
Eu
În primul rând vreau să menționez că nu am încredere în cei care afirmă despre ei înșiși că sunt proști. Apoi, afacerile nu sunt întotdeauna întreprinse de cei mai inteligenți dintre noi ci de către cei mai determinați în a reuși și a schimba viața celorlalți. A face afaceri înseamnă a rezolva problemele oamenilor contra cost și nu vă trebuie prea multă inteligență pentru asta.
Voi
Bani. Nu am bani măi nene, de unde să fac eu rost de mălai să finanțez un startup?
Eu
Mda, mai sus tocmai ce am spus că suntem în Europa și că putem deschide afaceri în orice țară aparținătoare cu, costuri destul de mici. Dar aici vorbim despre afaceri online, costurile sunt cu atât mai mici.
Voi
Nu știu ce aș putea vinde.
Eu
Aflați. Priviți în jurul vostru, conduceți campanii de sondare a publicului pe internet, întrebați și veți afla. După aceea dacă nu aveți posibilitatea de a produce ceea ce se cere, vindeți produsele altora.
Voi
Nu fac față bine concurenței, există deka firme care fac același lucru, nu aș face decât să măresc concurența.
Eu
Dacă nu ar exista concurență ar însemna că ați face pionierat în domeniu, e posibil, cum am mai spus, mai sunt multe de inventat dar puțin probabil însă ceea ce relevă concurența în orice domeniu este că există o piață pentru aceasta. Aici este casa celor inovatori, ceea ce aveți de făcut este să faceți lucrurile mai bine decât concurența, atât, fiți mai buni, livrați mai bine, oferiți mai multă calitate.
Voi
Am mai încercat, am dat greș, nu sunt făcut(ă) pentru afaceri.
Eu
Posibil, man ce spun?!, probabil, nu toți oamenii sunt făcuți pentru genul ăsta de activitate dar, gândiți-vă, poate ceea ce ați încercat să faceți a fost să construiți afaceri modelate sau începute de alții, se întâmplă, preluăm idei, modele etc în loc să construim de la zero. Faceți voi înșivă ceva despre care să puteți spune că vă aparține apoi inovați și puneți pasiune în asta.
Sfatul meu este să evitați plafonarea (”mulțumește-te cu ce ai” este un îndemn anacronic, ”fii modest” este fariseistic), îmi amintesc o scenă din Doctor Who în care acesta spune ”e o lume mare plină de posibilități”, lucrați pentru voi dragilor și asigurați-vă viitorul voi înșivă deoarece nimeni nu o va face pentru voi (pentru cei mai mulți dintre voi oricum, nu toți avem mătuși Tamara, este?!.. și nu oricine se poate numi Ogică), de aceea economisiți pentru bătrâneți, după cum arată lucrurile, acestea vă vor fi lungi, speranța de viață crește..
Succes!
Spune-mi ce crezi...