Salut!
În ultimele două articole am vorbit puțin desprem organizare și despre folosirea calendarului în vederea obținerii acestui deziderat. Am vorbit despre Calendarul OS X și despre Calendarul Google dar, adevărul este că nu contează ce fel de calendar utilizați, atâta timp cât acest Calendar vă permite operațiuni de bază ca notarea de evenimente.
Calendarul poate fi o uneată foarte utilă dacă știți să îl folosiți dar acesta nu prea își găsește locul în lipsa unei ținte de atins.
Așa e, astăzi vom vorbi despre obiective.
Vedeți voi, este foarte simplu să duceți la îndeplinire orice fel de scop atâta timp cât cunoașteți principiile pe baza cărora acesta funcționează.
Ca să vă puteți atinge ținta este bine să utilizați un proces, ca de exemplu să transformați atingerea țintei voastre principale (de ex: suplimentarea veniturilor în anul următor), în obiective mai mici, cu alte cuvinte să creați un proces dinamic de îndeplinire a obiectivului vostru principal (ținta voastră; mărirea veniturilor).
Diferența dintre scop și obiectiv
Îmi amintesc despre când eram mic iar oamenii mari mă întrebau, ”ce vrei mă să te faci când te vei face mare?”, iar eu, ca majoritatea copiilor răspundeam mândru ”doctor” *ce pot să spun, simțeam de-atunci că lumea asta e bolnavă.. Acesta era țelul meu la acel moment. Obiectivele în vederea atingerii acestui scop erau aici evenimentele ce trebuiau să aibe loc în vederea devenirii mele la calitatea de doctor, ca de exemplu absolvirea unori școli specifice.
Obiectivele pentru a fi atinse pot avea în subordonarea lor sarcini mai mici care pot duce la atingerea fiecărui obiectiv în parte.
Cu cât sarcinile voastre vor fi mai ușor de dus la îndeplinire, cu atât atingerea țelului vostru va fi mai ușor de atins.
Priviți obiectivele ca furnizoare de informații în vederea cunoașterii planului care va trebui pus în aplicare pentru obținerea rezultatelor dorite. Planul la rândul lui va include o serie de instrucțiuni (v. mai sus; sarcini care înlesnesc luarea deciziilor) Peter Drucker – Management by Objectives.
Focusați-vă atenția pe scopul vostru
Precum am spus într-un articol anterior, scrieți și mențineți la vedere scopul vostru principal (de exemplu, ca fundal pe dispozitivele voastre, scrieți pe o hârtie care este scopul vostru și faceți-i o poză cu telefonul după care, afișați imaginea ca fundal pe PC, laptop, tabletă, telefon etc.
În cartea lui, Peter Drucker menționează 5 pași ca parte a procesului de îndeplinire a oricărui țel.
- În primul rând obiectivele voastre trebuie să fie precise.
- Este mult mai ușor să vă atingeți obiectivele lucrând la acestea pe rând. Ceea ce este foarte important să înțelegeți, este că este necesar să cunoașteți cu exactitate ce anume doriți să realizați prin atingerea acestui obiectiv sau care este rezultatul care va declara obiectivul ca fiind atins iar acestui deziderat va trebui să îi acordați întreaga voastră atenție.
- Obiectivele trebuie să fie măsurabile.
- De exemplu, este foarte greu de măsurat felul în care mă descurcam la școală pe baza simplului fapt ca mă puteați vedea în curtea școlii dar, odată ce aveați să vă uitați în catalogul cu note aveați să înțelegeți situația mea școlară. Ceea ce vreau să spun e că nu toate lucrurile pot fi cu ușurință măsurate dar odată ce ați determinat un numitor totul vă va fi relevat. În exemplu meu de mai sus, îmi puteam atinge scopul de a deveni doctor doar dacă luam note bune la școală și învățam în consecință urmând școlile specifice domeniului medical.
- Ca idee generală evitați cu totul declararea vagă a unui obiectiv, în declararea tuturor obiectivelor voastre trebuie să folosiți cuvinte precise ca, să scriu (o carte de exemplu), să merg la mare, să cumpăr, să fac, să aleg etc. Încă o idee bună este să utilizați întotdeauna declarații cu sens pozitiv deoarece vă motivează mai puternic.
- Obiectivele trebuie să poată fi atinse (se spune că orice e posibil atunci când vrei, well, nu vă bazați pe asta deoarece oamenii sunt diferiți cei mai mulți mai repede ”n-ar face decât ar face”.
- În vederea atingerii obiectivelor este necesar ca resursele de care dispuneți sau pe care le puteți aloca să vă permită asta și să vă ofere detalii în legătură cu atingerea acestora. Aici credința nu își găsește locul, determinați posibilitatea atingerii unui obiectiv pe baza realității și a faptelor și nu a unor idei închipuite.
- Al patru-lea principiu în realizarea obiectivelor este că acestea trebuie să fie orientate către obținerea rezultatului final.
- Ce înseamnă asta? Este bine să vă concentrați pe rezultatul final deoarece acesta este acela care va duce la îndeplinirea obiectivului în sine indiferent dacă stipularea scopului este eficace. Pentru asta puneți-vă întrebări precum:
- Mă va ajuta acest obiectiv să îmi ating scopul sau să mă îndrept către atingerea acestuia.
- Dacă în atingerea scopului meu mai sunt implicate și alte persoane, le va ajuta acest obiectiv și pe acestea?
- Ce înseamnă asta? Este bine să vă concentrați pe rezultatul final deoarece acesta este acela care va duce la îndeplinirea obiectivului în sine indiferent dacă stipularea scopului este eficace. Pentru asta puneți-vă întrebări precum:
- Obiectivul trebuie să aibă un interval precis în care să fie dus la îndeplinire. Asta este important deoarece toate planurile trebuie să poată fi urmărite în timp. Asta vă va dezvălui de asemenea dacă un obiectiv este suficient de eficient pentru a nu cauza întârzieri.
Pe scurt:
Stabiliți-vă obiective care pot fi măsurate cu ușurință și pot fi atinse într-un termen limită. Pentru asta folositi orice fel de calendar doriți, chiar și fie el unul de carton.
Succes!
Spune-mi ce crezi...