Învățați să învățați

Unknown

Am tot vorbit în cadrul acestui blog despre faptul că este bine să vă pregătiți permanent și să faceți din studiu o parte integrantă a activităților voastre zilnice.

Ce facem însă când vine vorba de studiul individual școlar, liceal, universitar etc.?

Păi, hai să ne dăm seama împreună.

Locul și momentul ideal pentru studiu

Este foarte important să alegeți atât momentul cât și locul care vă avantajează cel mai mult atunci când studiați. Este important de asemenea să fiți relaxați și cu mintea limpede pentru ca informațiile pe care la acumulați să rămână în mintea voastră și să nu fie copleșite de alte gânduri sau de diverse elemente care să vă distragă atenția.

Eu consider că în primul rând trebuie ales momentul în care veți studia, momentul din zi în care sunteți la cea mai înaltă capacitate din punct de vedere fizic și mental.

Odată ales momentul de studiu și de asemenea de efectuare a temelor (că da, și astea sunt necesare), este bine să vă gândiți care va fi mediul cel mai propice desfășurării acestor activități.

Un mediu proprice studiului este imperios necesar să aibe un birou sau o masă suficient de mare întinderii de cărți, notes-uri, caiete, penar, lucrări etc. Fără a fi nevoie de a le așeza unele peste altele (teancurile de cărți, caiete etc. induc din punct de vedere psihic o stare de plictis și astfel se generează o stare de oboseală ceea ce în mod automat face studiul ineficient).

Locul trebuie să fie curat și bine aerisit, lumina trebuie să fie suficient de puternică încât să puteți citi fără a face eforturi.  Un loc lângă o fereastră a cărei lumini să străbată pe deasupra voastră ar fi ideală dar este bine să aveți și o sursă artificială de lumină care să compenseze în caz că se întunecă sau simțiți această nevoie.

După cum am spus, este foarte important ca locul ales să vă ferească de oricedistrageri ale atenției. Acest loc poate fi o bibliotecă dar din câte cunosc despre casele românilor chiar dacă, casele lor conțin și câte o bibliotecă, aceștia cu siguranță au înghesuit în ea și un televizor, o combină muzicală, un dvd player , un bar cu băuturi pentru că așa e la români. De aceea dezaprob studiul în biblioteci personale. Fac aici o paranteză să vă spun cum văd eu bibliotecile.

O bibliotecă pentru mine este un templu al studiului, este singura biserică în care intru cu plăcere.

Camera de studiu este esențial să nu fie dotată cu televizor, telefon sau alte lucruri care să vă întrerupă, includem aici surioare micuțe și giumbușlucașe sau frățiori neastâmpărați care să se plimbe de colo colo.

Este posibil ca din punctul vostru de vedere să fiți mai eficienți dacă ascultați muzică în surdină în timp ce învățați. E posibil, nu zic nu dar repet, să nu vă distragă atenția, pentru că vă aflați acolo să acumulați informații.

Dacă acceptați, vi-l voi da drept exemplu pe Ion Cristoiu care pentru a citi merge la bibliotecă. Este posibil ca propria casă să fie înțesată cu lucruri care să vă copleșească și să nu puteți să vă concentrați acolo. Dacă acesta este cazul vostru, atunci urmați exemplul ziaristului de mai sus.

Indiferent de locul pe care îl alegeți pentru a studia este bine să faceți un obicei din a studia mereu în același loc. Procedând în felul acesta vă veți antrena mintea în așa fel încât să se concentreze de fiecare dată când vă aflați în acel loc astfel că acel loc ar putea deveni templul gândirii voastre și posibil templul memoriei voastre. În momentul în care pășiți înăuntru veți ști că e momentul pentru concentrare și gândire. Stilouri, pixuri, creioane, gume de șters, calculator (da, e bine să aveți un calculator în templul vostru de studiu) toate lucrurile pe care le folosiți des la învățare trebuie să vă fie la îndemână pentru că așa veți evita să vă opriți pentru a le căuta.

Acesta este idealul, a avea un loc dedicat studiului vă va ajuta să treceți imediat la ceea ce aveți de făcut și să vă duceți sarcinile la bun sfârșit cu succes și rapid de fiecare dată.

!!!notă foarte importantă!!!

Capital aș spune că este să învățați să vă concentrați, aceasta este o abilitate pe care o veți folosi pe întreg parcursul vieții voastre. Deprindeți-o, este esențial!

Mediul descris mai sus vă va ajuta în sensul ăsta pentru că ceea ce contează cel mai mult este să înlăturați orice fel de lucruri care împiedică concentrarea și de asemenea să vă axați eminamente pe ceea ce aveți de făcut.

Învățați să vă concentrați

Când vă programați timp de studiu încercați să dezvoltați o rutină eficientă, rămâneți consecvenți orelor la care învățați. Încercați să vă creați obieceiuri bune (durează doar 21 de zile dezvoltarea unui obicei bun; iar rutinarea orelor de studiu este un obicei bun). Evitați să studiați o zi seara sau noaptea și apoi să vă apucați de învățat dimineața. După cum am spus, planificați-vă ore de studiu specifice și rămâneți consecvenți acestora.

Liniștea este foarte importantă pentru concentrare. Precum spuneam, studiați în liniște dar dacă vă concentrați mai bine ascultând muzică în timp ce învățați este bine să ascultați la un volum cât mai aproape de minim. Mintea de cele mai multe ori devine stresată când îi sunt trimise semnale auditive puternice.

Pauzele

Când vine vorba de pauze în timpul studiului (ați putea simți nevoia să luați o pauză scurtă 5-10 minute), este bine să faceți cu totul altceva în timpul acestora și într-o zonă cu totul diferită de cea în care studiați. Vă recomand să luați câte o pauză pentru fiecare oră de studiu. Ascultați muzică, luați o gustare, faceți o mică plimbare, maxim 10 minute, faceți un obicei din asta, este un obicei bun.

Vă recomand să studiați în mod activ, comentați cu voce tare dacă vă ajută, replicați-vă vouă înșivă, găsiți puncte de interes și discutați-le cu voi înșivă (dacă nu aveți cu cine), păstrați-vă mintea activă pe tot parcursul studiului. Evitați să vă gândiți la altceva în timpul ăsta.

Dacă în timpul orelor de clasă deveniți frustrați și nu vă puteți concentra de obicei, este o idee bună să parcugeți textul lecțiilor precedente pentru a putea anticipa ideile principale din lecțiile ce vor urma. Da știu, nimeni nu mai învață astăzi, de aceea există excepțiile măi!

Fiți atenți în timpul orelor la clasă  și exprimați o atitudine proactivă cu privire la acestea. Dezvoltați-vă un interes în a vă implica în ceea ce se discută la curs. Luați inițiative, un loc bun în clasă este în primul rând, astfel veți evita tot ceea ce v-ar putea împiedica să fiți atenți.

Câteva din aceste modificări în obiceiurile modului în care învățați vă vor ajuta să vă îmbunătățiți atât capacitatea de învățare dar și notele.

Dezvoltarea abilităților mentale

Felul în care citiți poate de asemenea să fie îmbunătățit. Dacă atunci când citiți vă ghidați ochiii cu degetul, asta se cheamă că scanați și este o tehnică folosită de mulți oameni.  Imaginați-vă că vă aflați în situația de a căuta numele unei persoane într-o carte de telefoane, poate că folosiți tehnica de mai sus, e drept vă poate ajuta. O altă tehnică, ceva mai eficientă este cea a frunzăririi. Spre deosebire de citirea prin scanare, când citiți prin frunzărire nu știți ce căutați.

Din moment ce nu știți ce anume căutați în timp ce frunzăriți ( o carte recent apărută de exemplu), pregătiți-vă mintea pentru conținut citind titlul, autorul, luați în considerare eventualele imagini punându-vă următoarele întrebări:

Vă amintiți?

Cine?

Ce?

Când?

Unde?

Despre ce poate fi vorba mai departe?

Punându-vă întrebări constructive îndreptați-vă privirea către text și citiți. Căutați nume de oameni, locuri, idei, numere și expresii ca ”de aceea, ca atare, oridecâteori, până când, din cauză că” să vă răspundă la ”CUM și DE CE”.

Când veți începe să învățați să frunzăriții eficient, este posibil ca doar cuvintele cu format diferit să vă atragă atenția. În scurt timp însă veți începe să observați cuvinte neobișnuite sau noi. Pe măsură ce veți exersa tehnica frunzăriri vă veți mări cu siguranță capacitatea de percepție nu doar a cuvintelor ci mai cu seamă a lucrurilor înconjurătoare și a celor ce se schimbă des.

Este bine ca înaintea citirii oricăror articole, cărți sau a oricărui fel de text să practicați această tehnică.

Este un lucru bun să vă dezvoltați un mod propriu de frunzărire pe care să îl utilizați pentru a analiza repede orice, nu doar text. Practicând analiza rapidă cu regularitate este cel mai bun mod de a face exerciții de memorie și de a memora.
Succes!

Etichete: , , , Filled Under: Dezvoltare personală Posted on: 5 December 2015

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Responsabilitate

Acest Blog este proprietatea thaDomeron Projects SRL şi este utilizat de Alex Popa doar, ca un website Personal. Toate articolele sunt opiniile proprii ale autorului (Alex Popa) iar thaDomeron Projects SRL nu raspunde pentru acestea..

Detalii de Contact

  • thaDomeron Projects SRL
  • Strada Pictor Nicolae Grigorescu
  • Giurgiu, Numar 75
  • Giurgiu - Romania