Ok, ați scris o minunată scrisoare de intenție și aveți cv-ul perfect pentru poziția pentru care ați optat. Le-ți trimis prin email sau în plic, nu contează. Ați reușit, ați fost chemați la interviu.
Este momentul să vorbim despre ce puteți face pentru a obține locul de muncă.
Îmbrăcămintea
În primul rând, îmbrăcați-vă corespunzător, profesional dar un pic mai bine decât vă permiteți, pe scurt, îmbrăcați-vă pentru job-ul pe care îl vreți (presupunând că vă doriți un loc de muncă bun/mai bun), evitați îmbrăcămintea casual sau sport chiar dacă mergeți la un interviu pentru un loc de muncă în domeniul sportului. Evitați de asemenea bluzele scurte, fustele vaporoase și indecente.
Dacă nu vă caracterizează, nu este neapărat necesar să îmbrăcați un costum, ceea ce este însă esențial să arătați profesionist. Îmbrăcați-vă ca și cum ați merge la o întâlnire cu președintele țării (voi l-ați văzut pe Iohanis cum se îmbracă?!, :)), ba da, e de râs!, îmbrăcați-vă ca și cum ați merge la o întâlnire oficială foarte importantă, pentru că în definitiv, asta faceți.
Îmbrăcămintea și curățenia personală
Asigurați-vă că îmbrăcămintea este bine așezată pe voi, aranjați-vă bine hainele și asigurați-vă de asemenea că acestea sunt curate. Evitați să vă prezentați neglijent îmbrăcați, nespălați sau într-un mod care să provoace repulsie angajatorului. Amintiți-vă că angajatorul se gândește că dacă vă angajează, voi veți deveni alături de el și de ceilalți angajați un reprezentant al firmei, așadar, veți dori să arătați cât se poate de bine, lucrul acesta este de bun simț.
Atitudinea
Am citit de curând un articol foarte elocvent referitor la limbajul corpului. Recomandat este să fiți atenți la gesturile pe care le faceți în timpul interviului dar să nu vă controlați în așa măsură încât să păreți u robot. Prima impresie este foarte importantă, o strângere fermă de mână arată interviatorului că aveți încredere în voi înșivă. păstrați conactul vizual cu acesta și rămâneți relaxați dar atenți la el/ea pe parcursul interviului. Nu este necesar să îi vânați privirea, pentru că ați putea crea o impresie greșită dar, fiți atenți la interlocutor și întâmpinați-i privirea cu relaxare și atenție.
Informați-vă în prealabil
După cum spuneam într-unul din articolele precedente, cercetați firma/compania căreia vă adresați, căutați informații relevante despre aceasta și pregătiți-vă în vederea interviului. În ziua de azi fiecare firmă are un website, este o idee bună să accesați adresa respectivă și să căutați orice fel de informații care v-ar putea ajuta să obțineți job-ul. În felul acesta, angajatorul va fi plăcut impresionat de faptul că v-ați informat cu privire la afacerile firmei.
Minuțiozitatea și comportamentul
Prezentați-vă din timp la interviu, cu 15 minute înainte de ora stabilită este o idee excelentă. De asemenea este bine să evitați să arătați nerăbdare sau să afișați o stare ”ca pe ace”. În timpul interviului fiți comunicativi, puneți întrebări în legătură cu ce vă interesează, fiți participativi, demonstrați inițiativă, este bine să continuați propozițiile interlocutorului dar o exagerare a acestei abilități se poate întoarce împotriva voastră. Demonstrați entuziasm, zâmbiți și comunicați cu interlocutorul vostru, răspundeți-i la întrebări și unde este posibil, veniți cu, completări. În felul acesta îi veți arăta că sunteți cu adevărat interesați de postul pentru care candidați.
După cum am specificat, prima impresie contează, contează în mod semnificativ, de aceea faceți-i cunoscut interviatorului vostru faptul că sunteți cu adevărat interesați de job, că sunteți calificați să îl primiți și că veți lucra în mod silitor. Faceți-vă remarcați și acționați impecabil și cu inteligență. E vorba despre viitorul vostru.
Succes!
Spune-mi ce crezi...