Începerea unei afaceri mici – forme juridice

alex-popa.ro

În articolul de astăzi consider că este necesară o nouă abordare a subiectului ”începerea unei afaceri mici”.

Huh, să începem cu începutul deci:

Primul lucru cu, care vă veți confrunta înainte de începerea unei afaceri este cu siguranță alegerea de a cumpăra o afacere deja existentă, care și-a demonstrat deja fezabilitatea (ex. o franciză sau o afacere deja lansată de un alt antreprenor) sau începem una de la zero.

Constituirea unei forme legale a afacerii

Există câteva forme juridice pe care o afacere le poate lua dar astăzi vom discuta doar despre trei dintre acestea, forme care sunt și cele mai populare, fiecare dintre ele cu avantajele și dezavantajele ei.

PFA – Persoană Fizică Autorizată

Antreprenorii pot desfășura activități economice sub această formă.

Profil

Persoana fizică autorizată are cel puțin vâsta de 18 ani și poate dovedi că autorizația este solicitată în baza unor documente care dovedesc pregătirea și/sau calificarea profesională aferentă activității pe care persoana autorizată dorește să o desfășoare.

Persoana fizică autorizată nu a fost niciodată condamnată penal din punct de vedere financiar-fiscal, de legile vamale sau financiare.

Persoana Fizică Autorizată nu are calitate de Persoană Juridică.

AF – Asociația Familială

Antreprenorii pot înregistra la registrul comerțului pentru a desfășura activități economice.

Profil

La fel ca în cazul PFA-ului Asociațiile Familiale trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a putea fi înființate.

Asociația familială se înființează la inițiativa unei persoane fizice și se alcătuiește din membrii femiliei acesteia. Astfel, persoanele fizice trebuie să îndeplinească cel puțin cumulativ următoarele condiții:

Persoana la a cărei inițiativă s-a înființat asociația familială a împlinit deja vârsta majoratului (18 ani) și atât aceasta cât și membrii constituanți ai asociației familiale se află în deplinătatea capacităților pentru a-și putea permite desfășurarea activităților pentru care a fost solicitată autorizarea.

La fel ca persoana fizică și aceste persoane nu au fost condamnate penal de lege pentru violarea legilor vamale, financiare sau de cele care fac referire la disciplina financiar-fiscală.

Persoanele acestea dispun de calificările necesare/experiența profesională pentru care s-a acordat autorizarea.

Avantaje și dezavantaje  PFA-AF

PFA

În primul rând trebuiesc menționate costurile de înființare și operare, sistemul de contabilitate este și el unul din avantaje, de asemenea disponibilitatea angajării altor persoane poate fi și ea un avantaj.

Depunerea de documente care să dovedească calificările pentru care s-a cerut autorizarea poate fi unul din dezavantaje.

În cazul în care persoana fizică autorizată nu face venit aceasta va trebui să plătească contribuții la CAS, acesta este unul din dezavantajele majore ale acestei forme juridice.

Obligativitatea alegerii de coduri caen care sunt în legătură cu activitatea pentru care s-a solicitat autorizare este și ea un mare dezavantaj.

AF

Modul în care Asociațiile Familiale sunt impozitate reprezintă cu certitudine un avantaj-un impozit mai mic decât la societățile comerciale.  Taxele pentru autorizare sunt puține și mici, sistemul de contabilitate ca și în cazul pfa-urilor este în partidă simplă. Tot ca și în cazul pfa-urilor și asociațiile familiale pot desfășura activități în orice domenii și meserii excepție făcând acelea pentru care sunt reglementate legi speciale.

Posibilitatea mai redusă a dezvoltării afacerii este un dezavantaj, la fel ca și la pfa răspunderea este nelimitată, restricții în ceea ce privește sediul.

Societăți Comerciale

Acestea devin Persoane Juridice în momentul înregistrării la Registrul Comerțului. Acestea pot fi constituite sub una din mai multe forme juridice dar aici vom aborda doar una dintre acestea.

SRL-ul

Societate cu Răspundere Limitată – obligațiile în cazul acestei forme juridice sunt garantate cu patrimoniul social asociați răspunzând numai cu părțile sociale pe care le dețin.

Avantaje și dezavantaje

Documentele de înființare sunt mai simple, răspunderea este limitată la părțile sociale pe care asociații le dețin, posibilitatea înființării chiar și de o singură persoană.

Dezavantajele sunt reprezentate de:

O persoană poate fi asociat unic într-un singur srl, obiect limitat de activitate, afacerea ia sfârșit odată cu dispariția asociatului unic.

Indiferent de forma juridică pe care o veți adopta este bine să vă dedicați afacerii voastre și să păstrați entuziasmul în operarea acesteia.

Iar acest articol e doar începutul..

Succes!

Etichete: , , , , , Filled Under: Începeți o afacere,Startup de bază Posted on: 15 November 2015

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Responsabilitate

Acest Blog este proprietatea thaDomeron Projects SRL şi este utilizat de Alex Popa doar, ca un website Personal. Toate articolele sunt opiniile proprii ale autorului (Alex Popa) iar thaDomeron Projects SRL nu raspunde pentru acestea..

Detalii de Contact

  • thaDomeron Projects SRL
  • Strada Pictor Nicolae Grigorescu
  • Giurgiu, Numar 75
  • Giurgiu - Romania