Importanța respectului de sine

Salut!

Observ adesea pe internet oameni demoralizați și parcă, aflați la capătul drumului.

Întotdeauna m-am întrebat, oare ce ar genera o astfel de stare. Este interesant cum aflând povestea fiecăruia, într-un fel sau altul reușesc să merg pe șirul evenimentelor care s-au petrecut în viața lui sau a ei și până la urmă ajung să găsesc rădăcina stării într-un loc comun nouă tuturor, încrederea de sine, sau mai bine spus, în lipsa acesteia.

Problema este că indiferent cât de bogat, cât de sărac ești sau cât success ai, poți fi afectat de lipsa respectului de sine.

Respectul de sine depinde de opinia noastră cu privire la noi înșine și de felul în care acționăm ca urmare a acestei opinii.

Sunt într-un grup cu persoane cu dizabilități pe Facebook și este interesant să observ cum respectul de sine al oamenilor se manifestă întâi cu privire la ei înșiși apoi în ceea ce privește relația lor cu ceilalți.

Deși comportamentul celorlalți în relație cu noi ne poate afecta opinia cu privire la propria noastră persoană (cineva face o remarcă umilitoare în ceea ce privește un lucru pe care l-am spus sau făcut noi), în cele din urmă este decizia noastră personală de a ne desconsidera.

Totul în viața noastră depinde de cât de bine ne cunoaștem propria persoană și despre ce anume gândim, atât cu privire la noi cât și la ceilalți.

Ce se întâmplă?

Majoritatea dintre noi se judecă mai aspru decât e necesar. Asta pentru că, cei mai mulți dintre noi, nu se cunosc pe ei înșiși, e trist.

În cazul prietenilor mei de pe Facebook, menționați mai sus, foarte mulți dintre aceștia se simt atât de nesiguri pe ei chiar și în fața calculatorului, unde, teoretic sunt în siguranță încât atunci când cineva, li se adresează ca unui om ”normal”, trec imediat în defensivă simțindu-se neadecvat. Motivele sunt ceva mai ample dar, e suficient spus că, aceștia nu se cunosc pe ei înșiși și astfel viziunea lor cu privire la propria lor persoană nu numai că le scade respretul de sine și îi face nefericiți dar, face ca totul să devină o amenințare pentru ei.

Toată lumea știe că Facebook e un site de rahat care mănâncă timpul oamenilor în mod inutil și totuși atât de mulți se conectează la această rețea.

Toată lumea caută atenție, caută aprobare și apreciere din partea celorlalți, toată lumea atrage atenția asupra ei.

Interesant!

No, e demență!

Oamenii ar trebui să se aprecieze indiferent de cum îi văd ceilalți.

E o prostituată mai prejos de o profesoară de chimie?

Nu e!

Vă amintiți de Charlie Chaplin?

”Ceea ce cred ceilalți despre noi, e problema lor.”?

Ahh, da, companie, lumea mai caută și companie..

O teorie, recunosc, care e doar teorie..

Ăsta e un no-no simplu, rețelele sociale sunt la modă și atât de facil de accesat încât oamenii le preferă. Oamenii nu sunt în închisoare așa încât rețelele sociale online să devină singura soluție.

De ce online?

De ce să-ți cumperi vacă dacă primești laptele gratis?

Revenind la subiect, există un aforism, ”toată lumea are un preț”. Ceea ce lipsește din acesta este:

”..prețul mi-l pun eu singur”, citând din Biblie, ”a fost deja plătit cu săngele Lui Hristos”.

A învăța să ne apreciem așa cum suntem este un proces și mulți pică acest examen dar, cum nu există judecător mai aspru decât conștiința noastră, am face bine să o protejăm și să învățăm să ne apreciem pe parcurs.

Ceea ce e bine să înțelegem cu toții este că, respectul de sine ni-l creăm noi singuri, nu ne naștem cu el și nici nu îl primim cadou/moștenire. Dacă într-un fel sau altul ne simțim neputincioși și continuăm să ne autoflagelăm prin gânduri negative sau mai rău, apreciându-ne după opiniile celorlalți, vom continua să ne simțim neajutorați și lipsiți de sens, nepotriviți nouă înșine.

Cu toții avem sentimente proprii și dacă le vom lovi, dacă le vom ignora, dacă le vom trata cu asprime, acestea se vor toci și nu ne vor mai proteja, făcând în felul acesta loc judecăților de tot felul.

Atunci când ne vom da seama de cât de valoroși suntem ca ființe, vom începe să ne apreciem atât pe noi cât și pe ceilalți așa cum am vrea să fim apreciați.

Procedând în felul acesta apreciativ, vom începe să ne creștem respectul pentru propria persoană și ne vom simți excelent în propriul nostru trup.

Succes!

Etichete: , , Filled Under: Dezvoltare personală Posted on: 26 April 2017

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Responsabilitate

Acest Blog este proprietatea thaDomeron Projects SRL şi este utilizat de Alex Popa doar, ca un website Personal. Toate articolele sunt opiniile proprii ale autorului (Alex Popa) iar thaDomeron Projects SRL nu raspunde pentru acestea..

Detalii de Contact

  • thaDomeron Projects SRL
  • Strada Pictor Nicolae Grigorescu
  • Giurgiu, Numar 75
  • Giurgiu - Romania