Împortanța cunoașterii de sine

Salut!

Ființă extraordinară, omul atât de unic și diferit față de celelalte ființe cu, care împarte această planetă, se mai diferențiază de acestea prin cel puțin un lucru. Acesta este conștiința.

Charlie Chaplin spunea:

”Fă-ți griji pentru conștiința ta, nu pentru reputația ta.

Aceasta este ceea ce ești tu, reputația este ceea ce gândesc ceilalți despre tine.Iar ceea ce gândesc ceilalți despre tine este problema lor.”

Suntem individualități, persoane unice cu această unică, caracteristică de a fi conștienți cu privire la propria noastră existență.

Această conștiință ne face conștienți cu privire la rolul nostru în viața noastră, în a celor cărora ne asociem și cu privire la modul în care ne afectăm existența atât nouă cât și acestora.

Ceea ce vreau să spun este că suntem în controlul propriei noastre persoane și implicit, a propriei noastre vieți, atâta timp cât suntem conștienți de noi înșine.

Ce se întâmplă?

Se spune că toată lumea greșește, că o a doua șansă merită fiecare..

Se spune că atunci când suntem afectați emoțional, cu toții, greșim.

Nu pot fi de acord cu nici una din aceste două teorii decât în lipsa elementului care poate schimba lucrurile radical, conștiința.

Ideea este că oamenilor le place să fie iresponsabili, ceea ce după părerea mea, denotă o lipsă de conștiință.

Pot fi de acord cu faptul că greșim dar, că o facem în mod repetat (toți), nu.

Nu, pentru că știind că facem o greșeală, nu se mai numește greșeală, se numește voință.

Bagatelizarea greșelii prin aforisme precum cele de mai sus conduce la probleme de comportament inclusiv dar și la dezechilibre în societate..

Problema este mai importantă de atât, în definitiv toate greșelile sunt personale și fiecare răspunde pentru ele.

(Ăsta este încă un motiv pentru care procesul de dezvoltare personală este bine să înceapă de cât mai timpuriu.)

Dacă e să definesc conștiința de sine cu propriile mele cuvinte, aceasta ar suna cam așa:

– Este acea știință care mă protejează și mă ajută să mă dezvolt. Mă ajută să mă feresc de pripă, este știința care mă menține pregătit pentru orice situație, oportună sau nu, ea îmi păzește pașii și mă-nvață să merg. Tot ea mă învață cum să îmi țin emoțiile și reacțiile sub control.

Problema de care vorbesc este că pe măsură ce ne obișnuim cu acest mod de gândire (oricine greșește/oricine minte/toți păcătuim/etc), vom ajunge să le dăm din ce în ce mai puțină importanță. Implicările pe care le poate genera o astfel de idee pot deveni de neacceptat.

De aceea este important să devenim conștienți de propria noastră persoană și să ne dezvoltăm din acest punct de vedere. În plus, odată cu controlul asupra acțiunilor proprii, vom descoperi și efectul pe care îl avem asupra mediului în care ne aflăm. Conștiința de sine se confundă de fapt cu încrederea de sine iar aceasta poate fi dezvoltată de asemenea.

Suntem în control atâta timp cât suntem conștienți de noi înșine înseamnă că ne putem conduce viața după cum dorim și putem ajunge oriunde vrem, cu condiția să fim încrezători în ceea ce facem, în legătură cu cine suntem și care este importanța noastră în această lume.

Cum putem face asta?

În primul rând, este esențial să avem o relație de iubire cu propria noastră persoană. Asta înseamnă să ne apreciem și să ne iubim indiferent de ce crede lumea despre noi (v. Charlie Chaplin).

În al doi-lea rând prin cunoaștere, cu cât mai multe informații utile adunăm cu atât mai bine și cu cât acestea ne ajută să învățăm despre noi înșine la fel.

Apoi, pe măsură ce vom învăța mai multe despre noi ca persoane individuale vom deveni capabili de a ști cu siguranță lucrurile care ne avantajează și vom ști cum să profităm de acestea în folosul dezvoltării noastre.

Dezvoltându-le vom realiza chiar asta.

Stabilind că merităm succesul și că îl vom dobândi, ne va mări încrederea și cunoașterea de sine va crește și ea.

Charlie Chaplin vorbea despre conștiință ca fiind cea care trebuie protejată, de aceea, din momentul în care vom deveni conștienți de noi înșine și de ce putem realiza, încrederea noastră va fi deja suficient de mare ca noi să știm ce și cum să facem. În felul acesta conștiința noastră va fi protejată pentru că noi vom evita greșelile și nu va fi nevoie să le tratăm (parafrază proprie Albert Einstein).

Succes!

Etichete: , , , Filled Under: Dezvoltare personală Posted on: 25 April 2017

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Responsabilitate

Acest Blog este proprietatea thaDomeron Projects SRL şi este utilizat de Alex Popa doar, ca un website Personal. Toate articolele sunt opiniile proprii ale autorului (Alex Popa) iar thaDomeron Projects SRL nu raspunde pentru acestea..

Detalii de Contact

  • thaDomeron Projects SRL
  • Strada Pictor Nicolae Grigorescu
  • Giurgiu, Numar 75
  • Giurgiu - Romania