Salut!
Am spus-o de multe ori, ”prefer să învăț din greșelile altora decât din propriile mele greșeli”, dacă este posibil vreau să evit toate greșelile, e adevărat, sunt un perfecționist dar, nu mă dau în spate de la a încerca să îmbunătățesc lucrurile, din cauza unei temeri de a eșua.
Un strop de gândire
Înțelepciunea populară spune că ”practica este mama perfecțiunii!”, eu spun că ”nu e necesar să bagi două cuie în priză pentru a știi că te curentezi”, dar, este necesar să exersăm pentru a deveni mai buni.
Ideea este că, eșecul poate lucra în folosul nostru.
Gândindu-mă la asta, am ajuns la concluzia că greșeala este inevitabilă, numai în măsura în care ne dorim rezultate imediate însă, dacă includem greșelile în ecuație, în mod sigur proverbul popular se aplică.
”Numai cei ce îndrăznesc să greșească, pot atinge măreția.”
Robert F. Kenedy
Așadar, după Bobby Kenedy, a eșua e un risc care merită luat în calcul deoarece odată cu greșelile se adună și experiența.
Michael Jordan ne spune că a ratat mai mult de 9000 de coșuri în cariera lui și a pierdut aproape 300 de partide dar, tocmai de aceea a devenit un jucător de baschet atât de bun. ”Am ratat de atâtea ori iar și iar în viață”, observa acesta..
Problema cu greșelile ca și cu ”eșecurile” este în principal aceea de a nu le permite să ne definească, adică ”am greșit, am eșuat într-o afacere, deci sunt un antreprenor ratat”, dacă îmi amintesc bine, Walt Disney a fost concediat de la ziar pe motiv că era lipsit de imaginație și fără vreo idee bună, apoi a dat faliment de câteva ori înainte să construiască Disneyland.
Există foarte multe exemple în sensul acesta, ceea ce ne spune că renunțarea ca urmare a unei greșeli sau a unui eșec este o greșeală încă și mai mare.
Este important să avem încredere în Dumnezeu și în noi înșine pentru că bazându-ne pe ceilalți și așteptând de la aceștia ne vom dezamăgi pe noi deoarece, ne putem bănui incapabili. Pe când, încercând noi înșine și greșind/”eșuând”, ne putem bucura de experiența de a fi încercat, prinzând în felul acesta curaj să încercăm iar, motivându-ne permanent.
Frica de eșec
Frica este inutilă și ca orice lucru inutil trebuie ori reconvertită către un alt scop ori înlăturată cu totul. Putem adopta o mentalitate de tipul, ”și ce dacă nu mi-a ieșit/am greșit, este ceva temporar dar, eu am în vedere un succes viitor, eșecul e un pas către succes. Eu învăț din insuccese și nu mă tem de ”eșecuri””.
Îmi imaginez că Walt Disney a zis așa:
– Am dat faliment, nu mai am decât datorii dar, mă am pe mine și mă bazez pe asta așa că, merg mai departe!
Disney nu a dat faliment de repetate ori și gata, fiindu-i chiar respins parcul pe baza ideii că va atrage toate scursurile orașului, nu, el a învățat din fiecare experiență până și-a perfecționat strategia.
Mai sus am subliniat un cuvânt foarte interesant, la care eu țin foarte mult, insucces, datorită faptului că semnifică exact contrastul dintre eșec și succes, insucces, este după părerea mea, un succes mai mic.
De aceea este bine să înțelegem că eșecul e doar o idee pe care am putea-o redefini (v. Eșec=Insucces).
Acum, e mai bine să învățăm din greșelile altora deoarece, ne cruțăm în felul acesta de anumite suferințe, care nu sunt neapărat utile, în rest, un proverb popular, ”Încercarea, moarte n-are”.
Succes!
Spune-mi ce crezi...