Franciza – oportunitate de afacere profitabilă

Salut!

Despre francize am mai amintit în câteva rânduri pe acest blog.

Francizele sunt acele licențe care vin cu toată infrastructura unui business deja funcțional.

Nu de mult o prietenă de familie m-a întrebat dacă îi pot găsi fiului ei o modalitate de a învăța programare pe calculator. Sigur, i-am zis dar, ”draga mea, la noi în oraș mai greu”…

Bineînțeles că I-am făcut și o recomandare însă, ideea este că, programarea pe calculator reprezintă o idee de afaceri extraordinară.

OK, azi vom vorbi despre o afacere tip franciză…

Ce este o franciză?

O franciză, din punctul meu de vedere, este cea mai bună modalitate de a distribui produse și/sau servicii pentru care există un interes real și al cărui brand poate fi recunoscut de majoritatea oamenilor. Acesta este în opinia mea principalul motiv pentru care o franciză reprezintă cel mai profitabil model de afacere pe care antreprenorii români o pot dezvolta în România.

Motive în favoarea unei afaceri tip franciză:

 • Responsabilizarea – faptul că preluarea francizei mută responsabilitatea succesului afacerii exclusiv pe antreprenor. Acest lucru este un avantaj, cred eu, deoarece motivează.
 • Francizele reprezintă oportunități de afaceri de succes unde succesul este oarecum garantat, acesta depinzând în cea mai mare parte de antreprenor
 • Este un model testat cu succes
 • Există un plan de instruire care garantează că antreprenorul va ști ce să facă, când să facă și cum să facă
 • Pe partea de Marketing există un model de marketing împreună cu resursele logistice necesare dezvoltării afacerii din acest punct de vedere.
 • Riscul de eșec este mic.
 • Mentoring, faptul că cineva te instruiește cu privire la afacerea ta și te duce practic de mână în toate deciziile pe care trebuie să le iei cu privire la afacerea ta, este doar încă un motiv pentru care i-am recomandat acest model de afacere prietenului meu Marius.

De curând l-am invitat pe acesta să discutăm despre asta.

Marius a venit și totul a decurs astfel:

1. În primul rând l-am asigurat că are deja tot ceea ce îi trebuie pentru a desfășura cu succes o afacere în domeniul care îi place mult, educația, în speță cursurile de programare pe calculator.

Teama de eșec îl cam tulbura pe prietenul meu, aceasta era cauzată de faptul că deja eșuase într-un startup exact pe același domeniu.

2. I-am clarificat că în cazul startup-ului lui, a trebuit să înceapă de la zero și că a avut de testat fiecare schimbare și decizie pe propria lui piele. În cazul francizei, Marius va trebui doar să implementeze pașii impuși de strategia francizei pe care o va alege și desigur, să abordeze afacerea cu seriozitate.

În afaceri informația și capitalul adesea se confundă deoarece în realitate informația e capital, ca atare în esență, franciza reprezintă o afacere cu, capital încorporat, ceea ce e un început ideal în cazul unui tânăr antreprenor în căutare de afacere, ca în cazul prietenului meu Marius.

Astfel, Marius s-a hotărât să își caute o franciză potrivită pasiunii lui și am pornit pe internet și am aflat că antreprenori experimentați pe francize precum Lorand Soares Szasz recomandă Francize România ca fiind o sursă de informații esențială în afacerile cu francize. Zis și făcut, tot de aici www.francize.ro am ales și franciza, Logiscool, lucru care a ușurat foarte mult documentarea și informarea cu privire la franciza care i se potrivește cel mai bine lui.

După o documentare amănunțită, Marius a înțeles că principalul impediment în calea succesului afacerii lui cu franciza Logiscool poate fi el însuși, așadar și-a promis sieși că asta nu se va întâmpla.

Prietenul meu e un tip hotărât.

Având în vedere faptul că prietenul meu are o experiență limitată în afaceri și zero în ceea ce privește franciza, I-am recomandat următoarele:

Asigură-te că iei în considerare eventualele întârzieri și/sau piedici, eventuale posibilități de eșec și unde acestea și-ar putea face apariția.

Înainte de a începe să producă profit, franciza va consuma resurse financiare în mod natural. Este bine să iei în considerare acest lucru și să fii pregătit pentru asta.

Franciza necesită muncă de informare și de operare, așa că i-am recomandat să ia în considerare și acest aspect.

O afacere în franciza este totuși o afacere, în consecință prietenul meu e bine să aibă pasiunea și dedicarea necesare atingerii succesului.

L-am asigurat că proprietarul francizei îi va pune la dispoziție infrastructura afacerii dar că el, va trebui să își facă propriul lui Plan de Afaceri. Antreprenor înseamnă a-ți acorda libertatea de a acționa în baza unui plan propriu.

Franciză vs Startup

Am pus ca principal motiv în favoarea francizei ca fiind RESPONSABILIZAREA ANTREPRENORULUI deoarece antreprenorul fiind un spirit liber, adesea va avea tendința de a se întinde mai mult decât îi e plapuma și credeți-mă, ”lumea afacerilor poate deveni un loc foarte rece” atunci când nu există cineva să ne arate drumul.

În Startup antreprenorul este pe cont propriu, nimeni să îl ajute, nimeni să îl îndrume și privind lucrurile din acest punct de vedere se pune întrebarea ”dorim succesul în afaceri sau dorim să facem lucrurile cum ne taie capul?”.

În cele din urmă, marele atu al francizei asupra startup-ului este acela că FRANCIZA oferă antreprenorului un model de afacere testat cu succes.

Sigur, există și puncte care pot fi considerate ”negative” în cazul francizelor precum, redevențele către proprietarii acestora sau faptul că implicarea antreprenorului trebuie să fie mare la început și investiția acestuia la fel.

Am auzit pe cineva spunând că încă un punct negativ este și faptul că o parte ”mare” din profit se externalizează, în cazul francizelor străine precum McDonalds și că din acest motiv nu rămâne mare lucru din profit în România.

Heh, n-aș lua-o chiar așa pentru că o parte din taxe și salariile plus investițiile rămân în România și acest lucru este esențial.

În opinia mea francizele sunt oportunități de afaceri profitabile.

Acestea fiind spuse, prietenul meu Marius, are acum o afacere prosperă pe franciza Logiscool și este un antreprenor de succes.

Începeți o afacere de succes investind într-o franciză, găsiți aici idei de afaceri.

Succes!
P.S. – Acest articol participă la proba 17 a Superblog 2017.

Etichete: , , , , , , Filled Under: Superblog Posted on: 8 November 2017

3 Comments on “Franciza – oportunitate de afacere profitabilă”

 • Dincolo de nori

  9 noiembrie 2017 at 19:26

  🙂 A prins franciza LOGISCOOL la bloggeri, inclusiv eu am scris despre ea! Și cică avem ceva cu ungurii! 😉

 • Alex Popa

  10 noiembrie 2017 at 0:01

  Programasem ca mâine să citesc ce ai scris despre Franciză dar nah, acum mi-ai dat de lucru. Cât despre ”unguri”, dacă ne uităm în parlament… românii nu știu să fie rasiști, sincer…

 • Proba 17. Tânăr investitor, caut franciză

  16 noiembrie 2017 at 13:00

  […] Franciza – oportunitate de afacere profitabilă […]

 • Leave a Reply

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Responsabilitate

  Acest Blog este proprietatea thaDomeron Projects SRL şi este utilizat de Alex Popa doar, ca un website Personal. Toate articolele sunt opiniile proprii ale autorului (Alex Popa) iar thaDomeron Projects SRL nu raspunde pentru acestea..

  Detalii de Contact

  • thaDomeron Projects SRL
  • Strada Pictor Nicolae Grigorescu
  • Giurgiu, Numar 75
  • Giurgiu - Romania