Salut!
Să spunem că ați cercetat și ați găsit de cuviință că este oportun să începeți o afacere.
Ce urmează?
Ideea
Păi, în primul rând găsirea unei idei solide care să constituie baza afacerii voastre.
Pentru asta este necesar să gândiți creativ și neconformist. Pentru asta va fi nevoie să vă întrebați care anume sunt interesele voastre, ce anume vă place să faceți și care sunt pasiunile voastre. Familia și prietenii voștrii pot reprezenta surse de inspirație din moment ce ei vă cunosc și știu care afaceri vi s-ar potrivi.
Internetul este privit adesea ca un loc unde ideile de afaceri abundă, forumuri de discuții, blog-uri, site-uri specializate etc.
În ceea ce privește ideile de afaceri, cerul e limita, depinde doar de voi și de interesele și pasiunile voastre ca acea idee care urmează să vă îmbogățească să vă apară în minte.
Este atât de simplu.
eTreprenorul
eBay
Îmi amintesc cum am câștigat primii 100 de dolari pe internet.
Pe scurt, am vândut un pachet de cărți la prețul de 1.99 USD pe ebay. O săptămână și munca-mi era răsplătită. Apoi am pierdut datele din calculator din cauza unui ExpressBook de la Western Digital și s-a dus, a trebuit să o iau de la capăt.
Ideea este că avem și noi varianta, sau poate ar trebui să spun variantele noastre de eBay, de exemplu Okazii.ro sau OLX, au apărut și altele dar nesemnificative.
O idee de afaceri este să cumpărați și să vindeți de pe și pe aceste site-uri, în plus, este la modă. Puteți vinde orice pe Okazii sau Olx.
Partea bună este că puteți începe cu ce aveți.
Web Design
Dacă însă dați pe dinafară de creativitate și debordați de entuziasm în această privință puteți să începeți o afacere în domeniul design-ului web, și anume să creați site-uri web sau șabloane pentru diverși manageri de conținut, ca de exemplu, WordPress, Joomla, Drupal etc..
Specializat
Sau poate pasiunea voastră este în cu totul alt domeniu, în care puteți oferi consultanță și unde expertiza voastră este mai bine pusă în valoare.
Un avocat, de exemplu, poate desfășura un website unde să ofere consultanță contra cost. După cum am spus, posibilitățile sunt nelimitate.
Dacă însă preferați afacerile clasice (offline), este de asemenea o idee bună, atâta timp cât ideea de afaceri este una viabilă și capabilă să vă aducă profit.
Americanii folosesc termenul de small business, adică, afacere mică. Asta nu înseamnă nicidecum că ideea sau afacerea în sine este una nesemnificativă ci, doar că afacerea are puțini angajați.
În opinia mea (am un motto personal), ”toate afacerile sunt mici la început”, așa că ideea de afacere mică nu ar trebui să vă preocupe.
Formele de organizare a afacerii sunt reglementate de legea nr. 31/1990 cu adăugirile ulterioare.
Acstăzi vom vorbi despre două dintre acestea, și anume:
Forme Juridice
SRL (Societate cu Răspundere Limitată)
Această formă de societate se constituie de către una, două sau mai multe persoane care pun în comun anumite bunuri în vederea desfăşurării unei activități comerciale. Aceasta este forma de organizare cea mai populară deoarece proprietarii împart atât beneficiile cât și responsabilitățile în limita părților sociale pe care le dețin din afacere.
PFA (Persoană fizică autorizată)
În funcție de codul CAEN sub care a fost constituită, persoana fizică autorizată, poate angaja persoane cu contract pentru a le însărcina cu desfășurarea de activități în domeniul ales dar în principal persoana fizică autorizată se va folosi de propria sa forță de muncă pentru a-și opera afacerea.
Acestea sunt două dintre cele mai populare forme de organizare juridică a afacerii în România. Diferența cea mai notabilă între cele două este aceea că în cazul SRL-urilor, domeniile de activitate (alegerea codurilor CAEN) pot fi practic nelimitate pe când în cazul PFA-urilor limita este de un singur domeniu de desfășurare a activității. De asemenea Persoana Fizică Autorizată răspunde cu tot ce are în ceea ce privește afacerea sa.
Indiferent de ideea voastră de afacere, una din aceste două forme juridice vă va fi suficientă cu siguranță.
Succes!
Spune-mi ce crezi...