Salut!
Există multe căi prin care puteți finanța o afacere nouă. În general finanțarea unei afaceri noi este influențată de produsul sau serviciul pe care aceasta intenționează să îl comercializeze, de piața căreia se adresează, de potențialul financiar de care dispuneți, de necesarul de capital și de modul în care plănuiți să cheltuiți acest capital.
Îngeri Investitori
Cu ani în urmă, exista o emisiune la postul de televiziune TVR2. Această emisiune se numea Arena Leilor și era o emisiune de afaceri, unde antreprenori începători sau versați într-ale afacerilor veneau, prezentau planurile lor de afaceri și solicitau o sumă ca investiție invitaților permanenți ai emisiunii care erau oameni de afaceri consacrați și care puteau investi sume considerabile. În lumea afacerilor, acest gen de investitori se numesc Îngeri Investitori și investesc, de obicei, în startup-uri pentru un procent (convenit între părți), din afacere.
Îngerii Investitori sunt oameni care se pricep să își aleagă investițiile, de aceea, asigurați-vă că ați înțeles perfect termenii în care se încheie contractul pentru că intenția acestora este să obțină maximul din orice negociere.
Economii
Binențeles că prima sursă de finanțare, se cade să vină de la voi, așa e corect, e afacerea voastră. Se spune că, ”ce ție nu-ți place, altuia nu-i face, astfel dacă nu vreți să vă riscați banii voștrii în afacerile voastre, este o lipsă de onestitate să riscați banii altora. Așadar, prima dată încercați să investiți banii proprii, pentru ca văzând asta, și alții să vi se alăture.
Familie și apropiați
”When in trouble, call a friend”, ”..or your mother and father”, aș continua eu..
Sincer să fiu, vă spun că nu știu în ce măsură prietenii (români), v-ar ajuta în intreprinderile voastre de afaceri pentru că, știți (probabil), românii sunt un pic, cam neîncrezători, aș spune, fără experiență și cam reticenți, lucru care i-ar face să ezite în fața investirii propriilor bani, practic în voi și în abilitățile voastre. De aceea, începeți cu familia voastră și prin aceștia să vă atrageți și prietenii și cunoștințele etc.
Atenție!!
Nimic nu crează conflicte mai mari în familie decât datoriile neachitate. În consecință, asigurați-vă că returnați banii pe care-i împrumutați din familie sau de la prieteni în timp util.
În mod normal, aș sfătui împotriva oricărui fel de îndatorări dar, sigur, atunci când posibilitățile sunt mici, oamenilor le este permisă și această indulgență, care, să fim sinceri, nu e chiar așa de rea.
Bănci
Împrumuturile bancare v-ar putea ajuta să porniți o afacere în măsura în care aceasta, devine rentabilă și intră pe profit, fapt care v-ar ajuta să restituiți împrumutul către bancă înainte ca dobânda să vă crească prea mult datoria către aceasta.
Dincolo de aceste 4 metode de finanțare (clasice aș zice), sunt și altele, ca de exemplu, ipotecarea sau utilizarea cardurilor de credit ale părinților etc.
Ceea ce mi se pare mie important în privința finanțării unei afaceri este să existe curaj, curaj să investiți indiferent de unde provin investițiile, cu un plan bine întocmit și evitând irosirea banilor. Un antreprenor se clădește pe curaj și onestitate. Acestea fiind spuse..
Succes!
Spune-mi ce crezi...