Experiența eșecului

Personal_Development_300

Salut!

În articoolul precedent am abordat din nou subiectul ”temeri”. Am făcut asta pentru că, acest motiv (teama) este responsabil de peste 75% (statistici proprii) din eșecurile care au loc în orice domeniu. Frica este un motivator foarte puternic în ceea ce privește renunțarea.

Frica, știți ce mai este Frica?!..

Cel mai temut dușman al succesului, personal aș fi spus cu ceva vreme în urmă că e prostia dar, gândindu-mă mai bine.. ați auzit de ”succesul/norocul prostului”?!

În afaceri perspectiva eșecului este permanent prezentă. Eșecul în afaceri este inevitabil, de aceea la un momentdat se va întâmpla.

Uitându-ne cu atenție la oamenii de afaceri împliniți pe plan profesional și pe plan personal vom observa că aceștia au o cu totul altă abordare față de ”muritorii de rând” în ceea ce privește eșecul. Aceștia nu numai că nu exagerează ideea acestei probabilități dar ei chiar se pregătesc pentru această eventualitate și învață din ceea ce li se întâmplă după care merg mai departe. Se întâmplă chiar ca aceștia, pentru a da un exemplu de urmat celorlalți și pentru a se remarca în acest fel să facă publicitate ei înșiși propriilor lor eșecuri. Se spune că suntem oameni și e natural să greșim dar e bine să păstrați permanent în minte faptul că rezultatele nu sunt neapărat o reflecție a personalității umane.

Ce vreau să spun?

Scurt, nu lăsați rezultatele sau lipsa acestora să vă definească personalitatea.

Știu, trăim într-o lume în care criteriul principal de evaluare este reprezentat de rezultate. Problema cu această metodă este că rezultatele pot apare oricând și mărturie sunt aici Microsoft (a apărut dintr-un garaj), Facebook (cine era Zuckerberg înainte de a lansa un website jalnic la momentul acela?), Yahoo (ce era Yahoo la început? Îmi amintesc de Guy Kawasaki care spunea că atunci când a primit un post de conducere în cadrul companiei a refuzat imediat pentru că nu le-a dat nici o șansă celor de la Yahoo) și exemplele pot continua cu siguranță.

Este bine să știți că atât eșecul cât și succesul sunt doar niște evenimente în viața noastră și ar trebui bifate ca atare.

Știți, oamenii de rând nu văd zbaterile, îndoielile, dezamăgirile sau eșecurile oamenilor de succes, ei văd doar succesul acestora și în mintea lor acest succes pare foarte facil, lucru ironic de fapt deoarece oamenii de rând ar trebui să fie primii care ar trebui să recunoască cât de grea este calea către succes.

Ce este de făcut?

În primul rând este bine să înțelegeți faptul că oamenii nu pot fi caracterizați pe baza greșelilor sau a comportamentului lor deoarece deși se spune că oamenii nu se schimbă (lucru cu care într-o oarecare măsură sunt de acord) atât comportamentul cât și greșelile pot fi cel puțin remediate. Este de asemenea un lucru bun pe care trebuie să îl înțelegeți faptul că dacă ratați un obiectiv nu înseamnă că voi sunteți niște ratați (ați prins sensul?).

Mda, eșecul e natural, parte din viață. E normal ca uneori să ne simțim respinși, părăsiți, dezamăgiți, să avem temeri, să fim nemulțumiți de noi și să avem îndoieli cu privire la noi înșine.

Învățați din greșeli?

Sorry mateloți, prefer să învăț din exemple pozitive. 

Așadar învățați..

Știu, știu, nimeni nu și-a însușit vre-o disciplină sau vre-o abilitate pe baza lucrurilor pozitive care i s-au întâmplat și toți care se bucură sau care s-au bucurat la un momentdat de succes fac sau au făcut asta pe baza unor eforturi și unor încercări prin care au trebuit să treacă.

În continuare vă voi dezvălui propria mea strategie de a trata eșecul.

Voi începe prin a face o afirmație:

– Daca vă veți schimba perspectiva de a vedea lucrurile vă veți schimba viața.

Eu cred că eșecul este doar o modalitate de a vedea lucrurile și precum spuneam mai sus, este doar un simplu eveniment în viața mea, este doar o întâmplare dacă vreți.. Nu este definitoriu și nici tragic pentru mine, el nici nu mă poate schimba, nici nu mă poate întrista.

No, prieteni, nu sunt insensibil.. am doar o percepție exactă în ceea ce mă privește..

Vedeți voi, practic există trei etape în desfășurarea unui eșec. La început avem de-a face cu lamentarea/învinuirea și cu o focusare pe ceea ce am pierdut, pe eșecul suferit. Aceasta este etapa pe care eu o numesc Melancolia Posesiei.

Am învățat să trec peste acest prim stadiu al influenței eșecului direct în etapa a doua lucrul acesta conservându-mi energia pentru ceva util.

Trecând direct în etapa a doua încep să evaluez care sunt pagubele și ce mi-a rămas. Aici petrec foarte puțin timp pentru că de obicei sunt foarte conștient cu privire la ceea ce fac și cunosc ce pun în joc. Asta este etapa pe care o numesc Conștientizare și Reevaluare.

Ajuns în etapa a trei-a încerc să trag învățămintele și să culeg cunoștințele care mi-au fost oportunate de acest eveniment. Asta este Încheierea Socotelilor.

Toate aceste etape au loc pe o periadă foarte scurtă de timp.

Este necesar să înțelegeți că atât eșecul cât și succesul fac parte din viață și că acestea vă pot influența gândirea doar în măsura în care le permiteți. De aceea eu vă propun să permiteți succesului să vă confere acea pozitivitate, vivacitate, energie de care este plin și să vă întărească încrederea în propria persoană și să luați ceea ce puteți din experiența eșecului având conștiința că acesta este doar o întâmplare indiferent de frecvența cu care se repetă.

Succes!

Etichete: , , Filled Under: Dezvoltare personală Posted on: 28 March 2016

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Responsabilitate

Acest Blog este proprietatea thaDomeron Projects SRL şi este utilizat de Alex Popa doar, ca un website Personal. Toate articolele sunt opiniile proprii ale autorului (Alex Popa) iar thaDomeron Projects SRL nu raspunde pentru acestea..

Detalii de Contact

  • thaDomeron Projects SRL
  • Strada Pictor Nicolae Grigorescu
  • Giurgiu, Numar 75
  • Giurgiu - Romania