Există o nouă reclamă BRD care a apărut de curând la TV. Aceasta face din antreprenor punctul central al ei menționând câteva dintre trăsăturile acestuia. Asta mă bucură deoarece pe de o parte pare o îmbunătățire din punctul de vedere al mentalității cu care se abordează publicul vizat, și pe de altă parte pentru că se pune accentul pe interesul antreprenorului.
Ce credeți voi, ce anume face ca acei antreprenori care au parte de succes să aibe parte de acesta în mai toate aspectele vieții lor?
Tot revin la acest subiect cu ”trăsăturile/caracteristicile antreprenorului/omului de succes din două motive simple:
1. Nu se vorbește suficient despre antreprenori în general în societatea românească și despre rolul pe care aceștia îl ocupă în economia României.
2. Antreprenorii români sunt de cele mai multe ori priviți ca persoane onorifice, asta diminuându-le în mod semnificativ importanța (România nu are antreprenori, ea are Patroni/oameni care oferă protecție v. Latină patronus=protectorul clienților, apărătorul, tatăl) și de la ei nu se așteaptă să facă profit pentru că dacă fac, cu siguranță l-au obținut furând.
Vedeți voi, este mentalitatea pur românească.
Dar să revenim la subiect, care anume caracteristici însoțesc antreprenorul în întreprinderile lui de atingere a succesului? Punându-vă această întrebare mai întrebați-vă ceva, observați aceste trăsături la voi înșivă (oh, I hope so!?).
Cred că atitudinea cu privire la tot ce li se întâmplă sau li se poate întâmpla este cea dintâi pe care aș menționa-o. Atitudinea este cea care vă ajută să vedeți lucrurile în mod pozitiv chiar și când toate par să vă dezamăgească.
Capacitatea de organizare și planificare este și ea printre primele. Stabilirea obiectivelor este foarte importantă în drumul vostru iar aceasta fixează ținta către care mergeți. În occident tinerii sunt învățați cum să își stabilească obiective încă din școala primară, în România aceștia sunt învățați cum să renunțe mai repede. Asta se întâmplă pentru că aici lucrurile se fac haotic iar oamenii se mulțumesc și cu ”las-o mă că merge și așa”, pe când acolo, în vest oamenii sunt învățați ce este disciplina și planificarea.
Trăsături ca disciplina și capacitatea de planificare se formează de către părinți și educatori (la noi educatorii, în grădinițe și școli îi învață pe copii ce înseamnă abuzul).
Astfel, occidentalii când vine vorba de afaceri se dovedesc a fi foarte responsabili în ceea ce privește deciziile și consecințele acestora.
Vesticii după ce își pun în ordine obiectivele se pun pe treabă și duc la îndeplinire tot ceea ce au planificat în prealabil. Noi îl avem pe proverbialul Dorel care face și desface permanent dar niciodată nu duce nimic la îndeplinire.
Pentru a-și realiza obiectivele, antreprenorul din occident își dă toată silința în ducerea la îndeplinire a dezideratelor sale și după cum am spus, se autodisciplinează, se organizează și își asumă responsabilitatea riscurilor aferente. Antreprenorii români inventează concepte ca ”antreprenorul este dator să fure statul” – S.O.V.
Portret de antreprenor
Antreprenorii din vest pornesc afaceri ca urmare a visurilor lor, a pasiunii lor pentru un domeniu sau altul dar înainte de asta se analizează pe ei înșiși și își cunosc punctele în care excelează și cele în care au lipsuri.
Vreți să deveniți antreprenori?
La ce anume vă pricepeți?
Răspunzând la cea din urmă întrebare gândiți-vă care sunt eșecurile cărora ați putea face față și căror neajunsuri v-ați predispune odată intrați în afaceri? Să știți că frica nu are ce căuta în afaceri pentru că este unul din acele puncte slabe care ține de caracter și care poate dărâma orice antreprenor. Frica de luare de decizii de exemplu. Sunteți capabili să vă înfruntați propriile temeri?
Depistarea oportunităților este încă o caracteristică a antreprenorilor. De aceea puneți-vă următoarele întrebări:
– Ce anume vor/caută cumpărătorii? (Ex. calitate, prețuri avantajoase etc.)
– Ce anume este în vogă? (Ex. La un momendat produsele Apple erau mai la modă ca orice alt produs).
Se spune însă că antreprenorii caută în permanență oportunități de afaceri iar când aceștia dau de ele, ei scot tot ceea ce se poate din acestea.
Cu toate astea nu toți antreprenorii se bucură de același succes, de aceea există ”concurența”. De aceea contează foarte mult capacitatea de organizare, de planificare și disciplina antreprenorului.
Antreprenorii este bine să se priceapă în gestionarea finanțelor afacerii altfel afacerea va fi pusă în pericol.
Acum, opriți-vă o clipă și gândiți-vă cu atenție, dispuneți voi de aceste trăsături sau sunteți dispuși să vi le dezvoltați?
Dacă răspunsul vostru este unul pozitiv atunci mă bucur mult și vă felicit.
Succes!
Spune-mi ce crezi...