Salut!
Am vorbit în repetate rânduri despre felul în care e bine să ne privim pe noi înșine și de modurile în care opinia asupra propriei persoane ne afectează în viața personală dar și în cea profesională.
Astăzi vă voi oferi o metodă de îmbunătățire a stimei proprii.
Renumitul Walter Chrysler spunea că „adevăratul secret al succesului este entuziasmul”.
Vasăzică nu e munca, huh? Aia e doar brățară de aur.
Pftiu! Cum se face dar că toți fug de ea?
Pesemne că aurul nu mai e la modă, bre…
Cum ne sporim și/sau menține entuziasmul față de ceea ce ne dorim să realizăm.
1. Primul lucru pe care TREBUIE să îl facem este să evităm auto-sabotarea.
De multe ori nici nu ne vine să ne ridicăm de pe pat. „Oh, o nouă zi, trebuie să fac aia, trebuie să mă ocup și de aialaltă. Ce greu e! Trebuie să plătesc factura și nu am bani. Nu pot să mă mișc, nu sunt bun(ă) de nimic etc.”
Cu toții cunoaștem persoane care se plâng tot timpul.
Personal, am trăit înconjurat de astfel de persoane și „nu pot!” este afirmația pe care o auzeam cel mai des, zi de zi.
„NU POT!” este o afirmație foarte puternică și pentru că noi înșine suntem cei/cele ce o spun, o și credem.
Nu Pot dă dependență și cu cât îl folosim mai des cu atât ajunge să ne placă mai mult. Nu pot înlătură responsabilitatea și greutățile de pe umerii noștri, așa că e de înțeles.
Problema cu NU POT este după cum am spus aceea că ne face să credem că chiar nu putem și tot repetând experiența eliberării prin „Nu Pot” ajungem să devenim neputincioși și dependenți de alții care să ne ducă la îndeplinire responsabilitățile.
Așadar, evitați să vă auto-sabotați, evitați-l pe NU POT de câte ori PUTEȚI, adică de fiecare dată.
2. Reprogramarea
Cum facem să ne schimbăm obiceiul lui „nu pot”?
În primul rând, „reprogramarea”, nu e ceva atât de complicat, acest concept se referă la schimbarea unui mod de gândire cu un altul, de la „nu pot” la POT.
Pentru început este bine să înțelegem că situația în care ne aflăm într-un anume moment este doar efectul unor decizii pe care le-am luat noi înșine. Nimic mai mult. Asumarea responsabilității pentru acestea ne va face mai puternici.
Deciziile pe care le-am luat în trecut sunt efectul direct al modului nostru de gândire de la acel moment, atâta tot.
O trecere în revistă a acelui mod de gândire și a ceea ce credeam la acel moment este recomandată și menită a ne ajuta a schimba acel mod de gândire.
De exemplu, în cazul în care starea noastră de sănătate este una precară, este posibil ca o gândire precum „nu mă simt bine, m-am îngrășat, mănânc nesănătos și sunt depresiv(ă)” să fi condus la asta. Astfel respectul de sine poate scădea și putem începe să ne simțim tot mai slăbiți și bolnăvicioși, lucru care poate genera ideea că suntem lipsiți de importanță.
Acest mod de gândire poate reverbera în toate aspectele vieții noastre.
Pentru a schimba această gândire putem reformula, „sunt sănăto(a)s(ă), mănânc sănătos, arăt bine și sunt atrăgăto(a)r(e)”.
Amintiți-vă, suntem ceea ce gândim, atât în legătură cu noi cât și cu ceilalți.
În toate ramurile vieții noastre, ceea ce credem și gândim se va reflecta în mod automat în stilul nostru de viață.
După cum observați, ideea este să ne bazăm pe atragerea de lucruri pozitive în viața noastră.
Odată înlăturat acest obicei (NU POT), vom recăpăta controlul asupra propriei vieți, ne vom simți mai puternici/capabili, vom gândi mai bine și mai rapid. Astfel entuziasmul în legătură cu lucrurile care ne plac se va mări iar lucrurile pozitive se vor manifesta din ce în ce mai des în viața noastră, respectul de sine va crește și ne vom simți tot mai bine.
Succes!
Spune-mi ce crezi...