Ieri am dat pe Facebook un citat de William Butler Yeats pe care l-am șters pentru că mi-am dat seama că nu multă lumea avea să îl înțeleagă.
Citatul în engleză sună așa „The Tragedy of Sexual Intercourse Is the Perpetual Virginity of the Soul”. Yeats este unul din poeții mei preferați, și da, Eminescu e undeva down the line.
Acest articol este să explic citatul și să dezvolt ideea pentru că citatul e unul prețios pe care l-am mai dat în urmă cu un an.
Cred că citatul și gândirea lui Yeats este mai actuală ca oricând acum. Spun asta pentru că problema sexualității în societatea contemporană mă îngrijorează. Mă îngrijorează superficialitatea cu, care e privită sexualitatea în ziua de azi.
Citatul lui Yeats spune pe scurt că puritatea sufletului (inocența) e sacrificată actelor sexuale pe care le întreținem.
Sigur, e o idee ever green, dar adevărul exprimat ne dă de gândit.
Când facem sex, nu e vorba doar de experimentarea plăcerii…
Am scris cu ceva vreme în urmă un articol privitor la virginitate, dar nici el nu a fost înțeles. Apoi am mai scris alte câteva articole care și ele atingeau tema pe alocuri, dar mi-e greu să spun cât pricepe lumea din ce scriu eu.
Nu contează asta acum.
Care sunt consecințele subevaluării importanței actului sexual?
Am o prietenă care s-a căsătorit după vârsta de 30 de ani, virgină, căreia soacră-sa i-a spus, „Cine te mai lua pe tine, dacă nu te lua fie-miu? Asta în ideea că a rămas virgină până la vârsta aia.
Fata însă extrem de drăguță și inteligentă, a văzut acasă modelul suprem și nu l-a găsit în societate, până ce l-a găsit.
În cazul soacrei în cauză, mentalitatea superficială a făcut-o să facă o astfel de
afirmație, care nu e doar jignitoare, dar ea însăși face o afirmație privitoare la cea care a exprimat-o.
Afirmația ne spune de exemplu că femeia aceea are un respect de sine foarte scăzut.
Ați putea spune că depinde de contextul în care a fost făcută afirmația…
Doar că nu contează, că în momentele de stres mare pierdem controlul și devenim mai mult noi înșine așa cum suntem în realitate.
Cultura în care a crescut și influența celor din jur a modelat-o în felul acesta.
Doar că asta nu contează deloc deoarece afirmația e de fapt o judecată de valoare cu privire la sine. E ceea ce crede femeia respectivă despre oameni în general și despre femei în special.
Pot paria că femeia respectivă a avut copii înainte de 16 ani și până ce fie-su s-a însurat, și el dincolo de 30, l-a torturat cu personalitatea ei distrusă. Asta l-a făcut p-ăla să aștepte atât până să se însoare.
Dacă e să merg mai departe și să încep să-i conturez un profil acestei femei, aș spune că se urăște pe sine mai presus de orice și că deși încearcă să mențină o imagine conformă în ochii lumii, dacă ar putea-o lua de la capăt, mai degrabă și-ar tăia o mână decât să mai facă, copii.
Mulți au o oarecare opinie despre importanța sexualității omului asupra psihicului acestuia.
Eu cred că toată mentalitatea se schimbă după experimentarea actului sexual. De fapt, cred că pierderea virginității duce la coruperea în mod iremediabil a inocenței.
Dacă ar fi doar atât, ar fi ok, dar eu mai cred și că suntem exact rezultatul opiniei noastre cu privire la sex.
Problema cu sexul este că vrem tot mai mult…
În articolul meu spuneam că cel ce a avut relații sexuale doar cu soția lui, nu are cu ce să compare aceste experiențe și ca atare va rămâne ancorat în relație cu sinceritate și iubire.
Dumnezeul acestei lumi
Lumea asta a renunțat la zeitățile păgâne, dar și-a creat în schimb o mulțime de idoli la care se închină în fiecare zi și care distrug vieți.
Unul dintre acești idoli distrugători este ideea de să fii virgin e câh”
Problema cu ideea ăstora care cred asta este că „ei” cred că, cu cât au mai multe experiențe sexuale cu atât sunt mai experimentați cu privire la viață (știți proverbul, „asta le știe pe toate, că e curvă bătrână”).
Unul dintre dumnezeii acestei lumi este „plăcerea sexuală”.
Problema nu este nici măcar ideea că libertinajul și hedonismul e bun pentru tine și tot ce poți să faci e să trăiești, că doar o viață ai pentru că după părerea mea, efectul pe care experimentarea sexuală îl are asupra psihicului uman este independent de mentalul promovat/susținut de societate.
Așadar, indiferent dacă crezi (conform culturii tale), că sexul e caca sau crezi că e experiența supremă, dacă schimbi partenerele ca pe ciorapi, efectul asupra psihicului tău va fi distrugător.
Ușurința sau profunzimea cu care apreciem această experiență determină felul în care îi vom aprecia pe cei din jur. Și la rândul lui, acest lucru ne va determina propria valoare în societate.
Știu, e „cool” să fii „deschis la minte” și să te gândești că ești buricul pământului și că universul întreg există în special pentru tine, dar eu cred altceva.
Rezultatul acestei gândiri, a dus la degradarea omului în absolut toate aspectele vieții.
Problema cu plăcerea sexuală este că este o nevoie care se exacerbează și cere din ce în ce mai mult. Nu în sensul de „obsesie a la long”, ci în sensul de experiențe din ce în ce mai extreme.
Sigur, aici e importantă opinia personală cu privire la „extrem”. De aceea pentru că mulți au o oarecare decență în gândire, ceea ce vor considera ca „extrem” este a-și găsi o amantă, sau a avea o aventură de o noapte.
Următorul nivel e perversiunea.
Încă aștept pe cineva care să-mi demonstreze că a face sex de la 16 ani te ajută să îți apreciezi partenera/partenerul mai bine. Eu am o opinie total contrară și mult mai elaborată și mai argumentată ca rahaturile îndrugate de psihologi, indiferent cum s-ar numi ei.
Dar despre asta, poate în alt articol.
Care e ideea, Alex? Să ne călugărim cu toții? Sau să nu mai facem sex?
Ideea e că dacă ideea de sexualitate are valoare pentru tine, și oamenii vor avea. Dacă a face sex, e ca gimnastica, doar o altă sesiune de întindere și relaxare a mușchilor atunci, și oamenii vor avea aceeași valoare pentru tine.
Ești exact opinia ta cu privire la sex și e o idee bună să te oprești din goana vieții și să te gândești la asta.
Ceea ce vreau să spun este că este ok să ai experiențe, doar că e bine să fii conștient de efectul distrugător pe care ți-l asumi de fiecare dată când schimbi partenera, sau dealtfel partenerul.
Vă mulțumesc mult pentru lectură și vă invit în comentarii indiferent care e opinia voastră în legătură cu subiectul sexualitate.
Sunt întotdeauna nerăbdător să aflu opinii diferite de ale mele, argumentate sau nu. În fond e libertate și putem gândi ce vrem fiecare dintre noi.
Nu vă sfiiți, exprimați-vă opiniile cum și când doriți. Comentați, aici veți fi mereu ascultați. A ne exprima părerile este singurul mod de a ne face auziți și înțeleși.
Gândiți-vă puțin la asta…
Succes!
oanaroman91 a zis
Sexul e sănătos. Sexul e plăcere, experimentare și imaginație. Sexul e atracție fizică și iubire față de tine și de partenre. Eu îl văd ca pe ceva pozitiv, care îți oferă un pic de bucurie atunci când ai nevoie de așa ceva în viață. Mi-am început viața sexuală la o vârstă potrivită zic eu. Eram majoră. Nu am avut parteneri mulți. Nici nu se pot număra pe degetele de la o mână. Uneori mă întreb și eu cum ar fi cu altcineva decât cu soțul meu. Cred ca asta se întreabă și el. Până la urmă eu zic că e de înțeles atâta vreme cât e doar interes pur fizic. Aș mai avea chestii de zis despre sex, dar aștept să mai scrii și alte articole referitor la asta ca să continui cu gândurile mele. 😛
Alex Popa a zis
Aventuroasă, huh?
Ok, fii atentă ce îți recomand…
O relație deschisă cu soțul tău. Sincer să fiu, cred că aveți nevoie de asta. Doar pentru o perioadă, nu mult.
Doar să înțelegi ce vrei, cred că ai nevoie.
Am fost acolo, și îți pot spune că va fi o experiență interesantă sigur.
Sexul e sănătos, e plăcut și aventuros. Sigur că e ceva pozitiv în viața oamenilor.
Mi-ai dat câteva idei, Oana, lucru pentru care îți mulțumesc mult.
Poate o să scriu despre relațiile deschise în următorul articol sau despre felul în care concepțiile greșite despre sex te pot distruge emoțional. Poate despre beneficiile unui menaj? Nu știu însă…
Mi-a plăcut mult comentariul tău, Oana!
Mulțam frumos!
Elvira a zis
Da, o problemă rotundă care se tot rostogolește de secole. Știi că iubesc istoria dar și aceea despre care se vorbește mai puțin, din așa zisa pudoare modernă. După părerea mea, acea soacră n-avea ce să caute în problemă, în vremurile astea și dacă cei doi nu aparțin unei grupări aparte, cu tradiții vechi. Consider că implicarea părinților – a soacrei 😅- este aiurea (îți spune o soacră, mamă de băiat).
După părerea mea, nu poți să faci un crez din asta. Lumea, societatea, moda, cum vrei să-i spui, se schimbă mereu. Azi este mai multă libertate, chiar libertinism în societatea noastră, așa că…. După mine este o problemă care-i privește pe cei doi și pot să-ți confirm că am văzut destule cupluri care au căsătorii frumoase, închegate, chiar în condițiile din povestea ta. Iar 16 ani! Deja e târziu ce spui tu, mai trage cu urechea printre elevele de azi ….😐😏 Plus că s-a votat cândva… égalité, nu?!
Lăsând gluma, sper că nu te superi pe mine, este o problemă care ține de ceea ce crede fiecare. Nu poți să spui că educație sau religie, viața reală te va contrazice. Și nu uita, omul este o ființă cu multe necunoscute iar natura își cere continuitatea.
O seară frumoasă!
Alex Popa a zis
Da, cred că știi bine de ce am ales 16 ani și nu vreau să cred că nu ai înțeles articolul.
Articolul nu era despre prietena mea sau despre povestea ei, dar nu, nu e vorba despre „tradiție, religie etc.” în cazul ei, doar că părinții ei nu le-au dat nici un exemplu negativ ei și fratelui ei. Imaginează-ți cât de frumos au crescut. Nu îți pot explica…
Libertinism, libertinaj ține în mare de anturaj și de societate, e adevărat, dar nici măcar asta nu am vrut să scot în evidență. La urma urmei, după cum ai spus, „e libertate”.
Să mă supăr? Oh, Doamne!
…
Mulțam de opinie, Elvira!
Razvan a zis
Ăsta e genul de articol care o să stârnească mereu controverse :))
Pare o capcana
Alex Popa a zis
Controverse da, capcană nu.
Mulțam de comentariu, Răzvan!