Salut!
Este adesea afirmația cea mai imposibilă.
Se presupune că suntem cei mai calificați când vine vorba de cunoașterea propriei noastre persoane și totuși, se întâmplă de multe ori să ne trezim neștiutori în fața incertitudinii și a presupusului ”eșec”.
Viața e plină de incertitudini și de situații aparent înfricoșătoare.
Se întâmplă mai ales când pornim entuziasmați și plini de avânt să suferim o cădere dramatică în plan personal, pentru că, nu-i așa?, tot ce ne afectează personal, e luat ca atare.. un plan nu a mers cum ne-am dorit, un accident ne deraiază de pe drumul nostru bine stabilit, o dezamăgire ne lovește ca un ciocan pneumatic și ne scade semnificativ încrederea în propria noastră persoană.
Motivele pot fi diverse, o afacere merge prost în ciuda faptului că ne-am pregătit și am luat toate măsurile necesare ca aceasta să prospere.
Ca urmare, începem să ne îndoim de noi înșine, pentru că pentru propria noastră viață suntem răspunzători, chiar dacă încercăm să căutăm cauzele în altă parte, în conștiința noastră noi știm adevărul și acesta începe să ne sâcâie și exact ca un picamer începe să ne sape încrederea în forțele proprii.
În felul acesta ”eșecurile” încep să se adune și curând ne vedem nevoiți să ne bazăm tot mai mult pe alții, diminuându-ne încă și mai mult încrederea de sine.
Problema
Afirmația de care vorbeam la început este EU POT!.
Ce se întâmplă?
Ne descurajăm iar această descurajare are consecințe nu de puține ori grave, asupra mentalului nostru ceea ce face ca pozitivitatea să înceapă să facă loc din ce în ce mai mult gândurilor negative..
Astfel se face că EU POT se transformă curând în EU NU POT și viața, așa cum o știm, începe să se schimbe, în rău..
Rezolvarea
1. Lecția și Asumarea
- În primul rând este absolut necesar să înțelegem și să acceptăm responsabilitatea situației curente. Este important de asemenea să înțelegem că orice s-ar întâmpla, atâta timp cât învățăm din ceea ce ni se întâmplă, nimic nu poate reprezenta un eșec, status quo-ul actual este doar o etapă pregătitoare în vederea următoarei etape din viața noastră.
Un alt lucru important este să ne dăm seama că suntem singurii care putem lua decizii cu privire la viața noastră și că doar noi avem acest drept.
În realitate există două soluții la rezolvarea problemei de mai sus iar acestea sunt următoarele:
- Putem lua act de ceea ce nise întâmplă acceptând că suntem autorii propriei noastre realități trecând apoi la acțiune și schimbând ceea ce e de schimbat pentru a remedia situația și a face astfel ca lucrurile să revină pe făgașul pe care îl dorim noi.
- Putem adopta o atitudine de lamentare, căutând motivele nefericirii noastre în altă parte și neluând nici un fel de decizii care să ne îmbunătățească viața și să ne bazăm în mod implicit pe ceilalți mai mult decât pe noi înșine.
Rezultatul adoptării primei soluții aduce după sine abundență, sporește încrederea în forțele proprii și conduce la dinamism și la îmbunătățirea vieții. În felul acesta prindem curaj și ne determinăm realitatea în mod pozitiv.
Consecințele alegerii celei de-a doua soluții ar fi în schimb o viață monotonă, plină de greutăți și neîmpliniri. Procedând astfel, ne vom descuraja tot mai mult.
Este atât de simplu.
2. Întărirea și definitivarea – decizia
Dezamăgirile și greutățile sunt inerente vieții și cum nu trăim singuri pe această planetă frumoasă, vom avea parte de ele. Problema apare când presupunem că ne cunoaștem și începem să tragem concluzii pripite, judecându-ne prea aspru și după aparențe.
Problema
Prejudecățile ne împing la abuzuri
Ce se întâmplă?
Pe scurt, se întâmplă ca de multe ori să facem prea mult caz de lucrurile care apar în viața noastră și să ne judecăm prea aspru pe baza unor idei neconstructive.
Dacă prejudecățile ne împing la abuzuri contra propriei persoane, rezultatul va fi cu siguranță descurajarea.
De exemplu, am luat o decizie greșită iar rezultatele sunt binențeles negative. Primul lucru pe care îl facem unii dintre noi este să ne simțim vinovați. Problema nu e nici măcar aceasta ci faptul că pasul următor este lamentarea/văicăreala și asta conduce automat la exersarea sportului nostru național ”Aruncarea cu Vina”.
Ce e de făcut?
Conștientizarea faptului că trecutul nu contează și că doar noi îi putem acorda putere asupra noastră.
Condiția imediat următoare unei situații negative este abordarea unei atitudini pozitive, cu alte cuvinte ”nu putem combate focul cu foc”, îl putem combate doar cu lucruri care îi diminuează intensitatea.
Așa se face că Pozitivitatea este singurul remediu contra stărilor negative și în cazul nostru primul pas către remedierea situației.
Pozitivitatea îndeamnă la acțiune și la o mentalitate constructivă.
Este important.
Ok, acești doi mici MARI PAȘI sunt responsabili de exprimarea afirmației noastre buclucașe în așa fel încât aceștia ne determină fie să spunem EU POT!, fie EU NU POT!
Dacă oamenii vor înțelege aceste două simple idei și vor lua atitudine într-un mod constructiv, ei își vor putea schimba viața altfel, și-o vor putea dar cu siguranță în rău.
Succes!
Spune-mi ce crezi...