Există momente în viață în care fiecare dintre noi ar dori să fie altcineva, o altă persoană, ca și cum am trăi viața altcuiva. În astfel de momente ne simțim că suntem inferiori, nedemni și că toată lumea e mai bună ca noi.
Realitatea însă e cu totul diferită și ne arată că majoritatea oamenilor se simt speriați și mai prejos decât alții.
Cauză și efect
Adevărul este că îi invidiem pe ceilalți și ne dorim să fim în locul lor dar în același timp ceilalți fac același lucru ca și noi dorindu-și fiecare să fie în locul celuilalt sau al celeilalte (Prinț și Cerșetor). Lipsa încrederii în celelalte persoane și lipsa de încredere a acestora față de noi.
Majoritatea oamenilor suferă de o respect de sine, de lipsă de încredere în forțele proprii iar acest lucru se întâmplă deoarece aceștia sunt învăluiți într-o disperare pe care cu cât încearcă să și-o ascundă cu atât se mărește.
Se întâmplă câteodată să observăm la noi un obicei enervant ca de exemplu vorbitul cu gura plină sau mușcatul unghiilor și întreruperea conversațiilor altora iar noi să fim ultimii care să ne dăm de acest lucru.
Există persoane care ”bat câmpii” tot timpul vorbind despre lucruri de care de cele mai multe ori sunt interesate doar ele. În felul acesta neobservând comportamentul lor nociv astfel de persoane dăunează propriei lor vieți prin faptul că și-i îndepărtează pe ceilalți din jurul lor.
Soluție
O îmbunătățire a respectului de sine poate avea loc prin înțelegerea celorlalte persoane din jurul vostru. Căutați o persoană de încredere cu, care să vorbiți . Găsiți pe cineva cu, care vă simțiți confortabil să angajați subiecte pe care doriți să le discutați și în fața căreia să vă deschideți. Puneți-vă reciproc întrebări și dezbateți temele care vă interesează cel mai mult, evitați să țineți în voi întrebări la care nu aveți răspuns sau nu îndrăzniți să răspundeți voi înșivă.
Întrebările sau dificultatea acestora sunt irelevante atâta timp cât le discutați și căutați răspunsuri la ele.
Solicitați din partea altor persoane (de încredere) analize sincere ale comportamentului vostru din punctul lor de vedere. Este un exercițiu bun să vă vizualizați prin ochiii celorlalți. oferiți-le celorlalți șansa de a fi sinceri cu voi și evitați reacțiile negative la criticile acestora cu privire la persoana voastră și veți observa curând o apreciere și posibil o îmbunătățire a reputației voastre. Celelalte persoane din jurul vostru vor cunoaște astfel că doriți o îmbunătățire a propriei voastre personalități, fie că acest lucru implică o îmbunătățire a caracterului sau în mod fizic, o îmbunătățire a look-ului propriu adoptând la sugestiile prietenilor sau persoanelor de încredere de lângă voi o nouă ținută sau un nou stil.
Acceptați de aceea criticile constructive pentru că acestea vă vor ajuta să vă îmbunătățiți respectul de sine și vă vor crește de asemenea încrederea în propria persoană.
Cea mai mare dragoste
Nu puteți dărui nimic din ceea ce nu aveți!
Cu ceva vreme în urmă citeam un articol în care autorul sublinia faptul că pentru a-i putea ajuta pe alții trebuie întâi să fiți capabili să vă ajutați pe voi înșivă, să fiți voi înșivă fericiți, să fiți mulțumiți, să puteți să dăruiți cât puteți celorlalți.
De aceea a vă iubi pe voi înșivă este cea mai mare dragoste pe care o puteți experimenta, mai ales dacă sunteți autocritici în ceea ce vă privește.
Dezvoltarea personală
Îmbunătățirea abilităților sau a trăsăturilor personale vă pot ajuta să îi inspirați și pe alții și să îi determinați să facă schimbări în viața lor așa încât aceștia să devină mai eficienți, mai productivi și chiar persoane mai bune pentru că dezvoltarea personală însăși vă face persoane mai bune.
Schimbare de mentalitate
Evitați să vă considerați (în sufletul vostru) persoane de mâna a doua. Evitați gânduri ca ”dacă aș fi fost mai bogat, mai frumos, mai tânăr etc.). Acceptați-vă pe voi înșivă așa cum sunteți. Evitați comparațiile cu ceilalți și veți evita totodată invidia, gelozia și de aici suferință mentală.
Oamenii suferă de o anumită anxietate cu privire la ei înșiși iar această anxietate este specifică zilelor noastre unde extremele sunt la modă. Ce trebuie să știți este că oamenii nu sunt perfecți dar ceea ce contează de fapt și trebuie subliniat este că viața nu este necesar să fie perfectă pentru a fi fericiți în ceea ce ne privește.
Îmbunătățirea personală altfel spus, dezvoltarea și iubirea cu privire la propria persoană nu înseamnă a demonstra tuturor cât de perfecți sunteți voi ci mai degrabă o virtute a acceptării și mulțumirii de sine.
Atunci când vă veți angaja într-un proces de dezvoltare personală veți începe să vă simțiți mulțumiți și fericiți.
Succes!
Spune-mi ce crezi...