Salut!
Astăzi m-am gândit să vă vorbesc despre lideri și în mare despre ce anume îi caracterizează pe aceștia.
Din multele articole pe care le-am citit și scris și observat în legătură cu conceptul de leadership și lideri am ajuns la concluzia că în ceea ce privește dezvoltarea afacerilor în România nu există mulți iar majoritatea celor care ar putea fi propuși au ba un parfum de infracționalitate ba realizările lor nu sunt suficient de semnificative. De aceea eu cred că ar e mai bine să vă vorbesc l modul general despre lideri și în același mod despre leadership.
Atunci când vorbim despre lideri în dezvoltarea afacerilor și ca să generalizez și mai mult, despre lideri în dezvoltare, aceștia au o serie de caracteristici indiferent de locul în care lucrează, de climatul economic în care operează sau de numărul celor în slujba cărora se pun.
Un lucru în plus care de asemenea îi caracterizează este faptul că aceștia se fac remarcați și se află printre printre primii în domeniile lor. Aceștia se definesc ca lideri și își fac remarcate abilitățile în primul rând în ceea ce privește planificarea strategică prin organizarea obiectivelor operaționale în cadrul organizațiilor lor. Liderii în dezvoltarea afacerilor sunt persoane cu viziunea care întrezăresc oportunitățile încă dinainte ca acestea să își facă apariția în vre-un fel.
Dar ce înseamnă a fi lider în dezvoltarea afacerilor?
Păi, pe scurt (e o întreagă filosofie legată de acest domeniu) liderii în dezvoltarea afacerilor schimbă lucrurile și influențează relațiile care produc aceste schimbări. Aceste relații pot fi definite ca relația profesor-elev/coach/trainer/mentor-cochee/student/trainee, antreprenor-angajat, lider comunitar-voluntar etc .
Îmi amintesc una dintre definițiile cele mai frumoase pe care le-am auzit, ”lider este acela a cărui simplă prezență inspiră dorința de a fi urmat”.
Ok, primul lucru care vă poate veni în minte ar putea fi să întrebați ”liderii se nasc lideri sau aceștia se formează?”. Din anumite puncte de vedere cu toții suntem sau ne asumăm roluri de liderii în decursul vieții.
În primul rând a fi lider are legătură directă cu cine ești în realitate și mai puțin sau chiar deloc cu ocupația ta, de aceea a fi lider este o scurta descriere a caracteristicilor care îl descriu pe acesta. Conceptul de lider/conducător este unul care înglobează principiile și valorile pe baza cărora vă creați personalitatea de-a lungul vieții și conform căreia vă și manifestați ca atare.
De aceea nu există doar lideri pozitivi (Hitler/Stalin au fost lideri reali).
Principiile și valorile liderilor pozitivi sunt următoarele:
Respectul (față de tot ceea ce există fizic sau spiritual)
Onoarea (este cea mai înaltă treaptă a moralului uman iar cei conduși de acest principiu nu vor duce lipsă de celelalte)
Sinceritatea
Curajul
Dedicarea
Loialitatea
Sigur, Aristotel ne spune că valorile morale se obțin prin practică. Într-o lume imorală, vedem bine cum lideri negativi își fac cunoscute mesajele și nu mă refer aici la cei doi de mai sus dar să ne uitam la Statele Unite ale Americii unde candidează Donald Trump. Este acesta un lider negativ, sau permiteți-mi să întreb altfel, sunt mesajele lui negative? În mod cert acestea izvorăsc din nemulțumirea celor cărora aceste mesaje se adresează pe care Donald Trump o folosește în avantajul său. Acum permiteți-mi să întreb, este Trump un lider? Cu siguranță da.
În ceea privește rolul de lider în dezvoltarea afacerilor succesul necesită o contopire a ceea ce reprezentăm ca indivizi împreună cuvalorile, principiile, etica și aplicarea acestora. Este o combinație a cunoștințelor noastre, a modului în care punem în aplicare aceste cunoștințe și a modului în care ne manifestăm.
Acum, în domeniul afacerilor liderii români sunt practic niște anonimi necunoscuți, de voi depinde ce fel de lideri veți deveni.
Succes!
Spune-mi ce crezi...