Acesta este un articol despre blogging și despre ce să nu faci, dacă ești un blogger ADEVĂRAT.
Oricine poate fi blogger! CE IDEE DE RAHAT!
Înainte de toate, despre „why I’m such a MoFo”.
Pentru că îmi permit.
Pentru că știu întotdeauna despre ce vorbesc.
Pentru că lucrurile pe care le spun/scriu sunt relevante în contextul în care le exprim, de fiecare dată.
Pentru că nu mă feresc să spun lucrurilor pe nume.
Pentru că nuanțele rănesc și eu nu permit asta.PENTRU CĂ-MI PASĂ
CE E ĂLA BLOGGER și care e scopul lui în viață
După acele păreri avizate ale celor mai mulți dintre bloggeri, scopul unui blogger este să te atragă, să te păcălească, să te facă să-i citești creațiile, literare sau nu.
UN BLOGGER ESTE UN BIȘNIȚAR ATUNCI
Ce pot să spun! Asta e cea mai aplicată definiție care i se poate acorda cuvântului „blogger” în ziua de azi.
Dacă e să mă refer la cantitatea de inutilități debitate în bloggingul zilelor noastre, e SINGURA definiție care explică în totalitate comportamentul celor mai mulți dintre bloggeri.
Un blogger este un scriitor, Alex, chiar tu ai spus-o.
Și uite cum ceea ce spui se poate întoarce să te lovească pervers pe la spate (știu, „pe la spate” e normal… um, aproape…).
Hai să clarificăm.
Blogger = SCRIITOR
Doar prin prisma faptului că își exprimă ideile în scris.
Opinia mea:
Un blogger este oricine are o pasiune despre care scrie online.
Regulă:
oh da, există reguli, tati!
Tot ce scrii trebuie să fie interesant și relevant.
Despre ce să nu în Blogging
M-ai păcălit o dată, să-ți fie rușine! Oricum a doua oară nu mă mai vezi la tine pe blog.
Dacă minți ca să atragi cititori, dacă folosești titluri care induc în eroare și nu sunt întru totul relevante conținutului la care fac referire, Nu ești Blogger, ești Bișnițar.
Clickbate nu are ce căuta în online și cu atât mai puțin în scrierile unui blogger.
Păi da măhi Alex, dar cum să atrag vizitatori și potențiali cititori la mine pe blog.
Prin ceea ce scrii, prin talentul tău de a așeza cuvintele unul înaintea celuilalt, prin ideile pe care le exprimi, prin lucrurile care te pasionează, prin ceea ce ești.
Dacă nu poți face asta, marș la școală!
Un blog este ceea ce te reprezintă pentru că blogul exprimă opiniile tale, cunoștințele și ideile tale și contează. De aceea, cele mai populare bloguri sunt acelea de nișă, pentru că acestea reprezintă pasiuni ale deținătorilor lor și pot sta ca unități de măsurare a cunoștințelor pe care aceștia le au într-un domeniu sau altul.
Am un blog generalist
Această noțiune nu există decât în cazul în care practici medicina generală și ești medic. Altfel o exprimare în sensul de mai sus este agramată și nespecifică unui blogger care știe despre ce scrie. De aceea este important să înțelegem că nu oricine poate fi blogger. Blogul tău este ori despre tine și te reprezintă cu totul ori este unul de nișă. Știu, e la modă să ne exprimăm cum vrem în online, că deh tată, e democrație.
Da, este, până dai de unul ca mine și îți scrie un review de toată frumusețea, despre tine și despre blogul tău generalist.
Alex, nu există publicitate negativă…Crezi? Accept pariul.
Să recapitulăm ce nu trebuie (trebuie, nu e un cuvânt tabu!), să facă un blogger. Un blogger adevărat nu va folosi niciodată momeli în titlu ca să atragă trafic pe site. Un blogger nu este un mincinos, ci lucrurile pe care le exprimă în scris, le crede și îl reprezintă.
Bine măhi Alex, dar bloggerul nu are nicio datorie față de tine.
Atunci nu îi va păsa despre părerea mea despre el. Dar ghici ce, bloggerul trebuie să fie cu totul relevant și interesant.
Te mint frumos nu e nici relevant și nici interesant, în niciun context.
Cam atât pentru azi și despre revolta mea împotriva titlurilor cu momeli în ele.
Voi ce credeți, bloggerul are vreo responsabilitate față de ceea ce scrie?
Vă mulțumesc pentru lectură și vă aștept opiniile în comentarii.
Succes!
almonacalatoreste a zis
Eu cred că bloggerul își exprimă opinia personală și SUBIECTIVĂ despre un produs sau o situație. Cred că scopul lui este să te facă să afli că există acel produs, la ce folosește, cum l-a folosit el și dacă e în sfera ta de interes, îl folosești, în același fel sau în stilul tău.
Și da, trebuie să își asume responsabilitatea pentru ceea ce scrie.
Nu cred în bloggerii care scriu cu aceeași lejeritate despre diete și pompe hidraulice.
Alex Popa a zis
Bun, de acord, dar fii atentă problemă.
Una spune titlul, alta găsești în articol. Ce faci atunci?
Mulțam de comentariu, Almona!
almonacalatoreste a zis
Eu mizez pe buna credință a oricui până la proba contrară.
Și, de regulă, cineva mă păcălește o singură dată. A doua oară, nu mai are ocazia. Dacă astfel de bloggeri au succes, este pentru că publicul lor asta vrea.
În niciun caz, eu nu-mi doresc un astfel de public.
Alex Popa a zis
Asta spun, gândim la fel.
Mulțam frumos!
Dana a zis
Bineînțeles că are o responsabilitate față de ceea ce scrie. Altfel, Dumnezeu cu mila. Un articol trebuie să fie scris în așa fel, încât să inspire, atragă, sa ofere o informație utila, reală. Trebuie sa fim foarte atenți ce și cum transmitem, să fim responsabili și corecți, atât față de noi, cât și de cei care ne citesc. Bine, eu mai am până să fiu blogger, dar asta nu mă împiedică sa îmi exprim pasiunea pe un blog sau părerea la articolul tău. O duminica frumoasa!
Alex Popa a zis
Oh God, nimic nu omoară inspirația mai mult decât lipsa încrederii de sine.
Vreau să te contrazic, ești blogger. Și sigur că îți poți exprima opinia și pasiunea în orice fel dorești.
Se pare că nu pot decât să fiu de acord cu tine. Responsabilitatea față de ceea ce scriem trebuie asumată și dacă publicul, cum spunea Almona mai sus, acceptă să fie mințit, asta e alegerea lui.
Mulțam frumos, Dana și ai încedere în tine, ești blogger.
Dana a zis
Îți mulțumesc!
Alex Popa a zis
Întotdeauna, cu plăcere!
Raluca Anghel a zis
Sigur ca blogger-ul este responsabil pentru ceea e scrie. Din pacate am văzut multe „sfaturi” date aiurea și multe pareri cel puțin îndoielnice, dar care erau prezentate cu multă siguranță. Cea mai multă responsabilitate revine însă cititorului, el trebuie să aibă mereu gândire critică și să aleagă cu multă atenție sursele din care se informează.
Alex Popa a zis
Exact, bine punctat. Sfătuitorii abundă printre bloggeri.
Responsabilitatea revine într-adevăr cititorului, dar mă întreb dacă nu cumva, bloggerul trebuie responsabilizat și el cumva.
E la alegerea consumatorului, ce conținut alege, ce-i drept.
Mulțumesc frumos, Raluca!
Raluca Anghel a zis
Da, cum ai spus si tu, consumatorul alege iar daca blogger-ul nu spune lucruri cu responsabilitate, probabil ca va fi taxat iar trierea se va face de la sine. Cred. Nu stiu, e drept ca si unele figuri publice se bucură de notorietate desi au o reputație dubioasă. Poate ca exista un public pentru fiecare?!
Alex Popa a zis
Da, exact asta spun și eu, dar eu nu mai citesc și nu mai comentez pe bloguri care folosesc astfel de pactici.
99xpro a zis
Cred că un blogger e un bișnițar de idei. 🙂
Nu e obligatoriu ca totul să fie la rang de artă, nu ai cum să scrii tot „de Pulitzer”… dar da, scopul trebuie sa fie unul onest.
Alex Popa a zis
Rabinule, vrei să împaci și varza și capra? Îți garantez eu că vărzuca (cititorul), va fi halită, foiță cu foiță.
Nope, n-am zis niciodată că bloggerul e musai să scrie proză sau articole demne de a fi premiate. Doar să ne folosim de titluri corect informative.
Atâta tot, asta e datoria noastră ca bloggeri, să fim corecți față de conținutul pe care îl propagăm în online și de cititor. Altfel ne batem joc, cum spunea Dana mai sus.
99xpro a zis
Asta am zis si eu, nu am zis nimic de titluri mincinoase…
Alex Popa a zis
Ok, am înțeles asta. Mă refeream la Bișnițarii de idei. AM ALES SPECIAL CUVÂNTUL, Bișnițar are conotație negativă, e un fel de manea la adresa ideii de om de afaceri. Nu da un nume prost ideii de blogger.
99xpro a zis
am inteles, sa traiti :))
Alex Popa a zis
😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 FUNNY!
evaancutahamza a zis
Titlurile clickbait nu sunt pentru bloggeri, ci pentru asa-numitii jurnalisti. 😛 Asta e doar parerea mea.
Cat despre blog generalist, si eu spun despre blogurile mele ca sunt generaliste, in ideea ca nu sunt pe o nisa, ci scriu pe subiecte diverse. E adevarat ca Randurile Evei a pornit ca blog de nisa, dar am renuntat la idee dupa vreo 2 ani.
Alex Popa a zis
Ok, înțeleg ce spui. Ai dreptate până la un punct. Cei mai mulți dintre bloggeri se consideră însă un fel de reporteri. Și din moment ce relatează lucruri din diverse zone de interes, unii dintre ei își permit să insereze titluri clickbait care nu livrează în conținut. Mi s-a întâmplat alaltăieri. Am dat click pe un titlu care promitea și am rămas cu buza umflată.
Aia a fost ultima oară când am vizitat blogul respectiv. Nu se va mai întâmpla.
Se pare că trebuie să continui subiectul pentru că sunt lucruri de spus cu privire la acesta.
NU EXISTĂ BLOG GENERALIST! Am să o repet la infinit.
Știu la ce se referă și termenul poate fi folosit ca unealtă mentală pentru o catalogare a blogului, dar nu îl folosi public că riști să fii considerată neprofesionistă.
Este un blog care abordează teme diverse din punctul de vedere al autorului, este un blog de autor 😜.
Mulțam frumos, Eva!
elvira a zis
Bună Alex. Am promis că răspund, n-am uitat.
De bună seamă că bloggerul TREBUIE să fie responsabil de ce așterne pe pagina proprie. Informația corectă este cea care, după mine, aduce valoare și blogului dar și autorului. Să știi că articolul pe care l-am încărcat după al tău în Viața de Blogger, a fost și ca un răspuns. Nu aveam nici o intenție ieri să fac asta dar ai scormonit o problemă care mă deranjează. Mă agită de mult problema asta a informațiilor false, a copiatului fără nici un fel de verificare (în fond informația toți o adunăm cum putem, de unde putem, din ceea ce există deja dar e de multe ori în adormire). Nu acuz pe nimeni că a scris „eppur si muove”/ „e pur si muove” și că l-a plagiat pe Galilei. Ar fi ca și cum începem să ne acuzăm că folosim abecedarul. Informația trebuie să circule, să fie reactivată, reamintită, cum vrei să-i spui. Depinde însă cât de bine intenționat este cel ce face asta.
Mă deranjează aceste fapte pentru că, dacă vreau o informație 90% corectă, trebuie să scormonesc mult, să compar, să verific…. Și cum sunt o turistă care pleacă în vacanță documentată, îți dai seama de câte ori dau mărunt din buze la adresa unora. Ca să nu spun de alte subiecte despre care știu câte ceva (naturistele).
Blogăreala nu prea se mai deosebește de ceea ce se întâmplă azi în învățământ. Jurnaliști și bloggeri folosesc titluri pompoase și nu spun mai nimic în text. La primii am o mare ciudă când văd greșelile gramaticale, frazele care nu duc nicăieri, cuvinte aiurea. Dar sunt titrați și vor scutire de impozit!
Concluzia este că mi-ar plăcea să citesc cât mai multe bloguri care respectă nișa pe care sau înscris, că îmi dau informații bune și corecte, că acolo unde e poezie, chiar să fie curată și nu „foaie verde lobodă/ dă-mi și mie laikuri (sic!)/că mă simt mai slobodă!”
Dar ce spunea Kant despre acel popor fără cultură? Nu, nu spunea influencer că nu era termenul acesta pe vremea lui dar zicea ceva pe aproape….
O temă de cugetat articolul tău, felicitări!
Alex Popa a zis
Bună, Elvira!
Îți mulțumesc pentru comentariu.
În rest, NO COMMENT!
Mirela-Carmen a zis
Imi place cum introduci notiunea de „blog de autor”in detrimentul celei de „blog generalist”.
In vremurile de inceput ale activitatii mele de blogger… me temeam sa ma nisez deoarece… credeam eu cu totul si cu totul eronat ca imi restrictionez sansele de monetizare. Dupa ceva vreme insa… am ajuns la concluzia ca, daca bloggerul vrea sa monetizeze cu adevarat activitatea sa, atunci e musai sa aleaga o nisa.
Ca atare… m-am intins precum o caracatita digitala si m-am nisat… pe vreo 13 site-uri.
Acum, am evoluat iar si, am concluzionat ca trebuie sa mai renunt la cateva dintre pasiunile mele deoarece… sunt mancatoare de timp.
Si uite asa, tot din una in alta, am ajuns si eu la intelepciunea ta.
Felicitari pentru articol, Alex! Imi place mult modul in care pui punctul pe ï”.
Alex Popa a zis
Mda, de obicei nu tai aripile pinguinilor știind că ei nu pot zbura oricum, dar inducerea de idei greșite în blogging mă scoate din sărite și nu pot să mi le asum. Se pare că oamenii nu știu să facă diferența și etichetează totul sub acest stindard, „blog generalist” declarându-se toți, în realitate, medici generaliști. Asta ne-ar fi prins bine în aceste timpuri, dar nu îl văd pe niciunul ieșind cu pieptul înainte să dea o mână de ajutor. Asta ne spune indirect ceva despre ce pot să scrie ei.
Așa este, și eu am făcut greșeala de a mă întinde pe muulte domenii și le-am dat vânt la unele dintre ele, nu de alta, dar sunt doar 24 de ore în zi, și unde mai pun că trebuie să și dorm. Mai am doar 7, ceea ce bănuiesc că e rezonabil… Toate sunt nișe specifice însă.
Îți mulțumesc pentru vizită și pentru comentariu, apreciez, Mirela!