Într-un fel continuând de unde am rămas într-unul din articolele precedente
(Tipurile de personalitate și antreprenorul), anume la faza a doua din etapa Investigării, cercetarea opțiunilor pe care vi le-ar putea oferi potențiala voastră afacere am să fac o afirmație care ar putea scandaliza, ”antreprenorii se formează, nimeni nu se naște învățat iar flerul se insuflă-suntem produsul experiențelor proprii dar și a unei bune și eficiente educații”.
Alegerea antreprenorului
Atunci când vă alegeți o afacere sau o idee de afacere ați face bine să luați în considerare următoarele:
- Vă place ideea în sine, nu doar ideea de afacere și de a câștiga bani de pe urma acesteia? Imaginați-vă că vă place să pictați și vă gândiți să faceți o afacere din asta. Ideea afacerii voastre, ”pictura” vă place, adică vă treziți și adormiți cu gândul să pictați?
- Revenind la tipul personalității voastre, v-ați considera mai degrabă gânditori decât muncitori sau este posibil să vă încadrați în ambele categorii?
- Ce vă place să faceți în timpul liber?
- Planificați?
- Sunteți înalți, mărunți, plinuți, slabi, puternici?
Faceți o listă cu ceea ce vă place și nu vă place să faceți.
Cauză și efect
cele mai multe afaceri eșuează din cauza faptului că antreprenorul nu se înțelege pe sine. Acesta nu știe ce vrea, nu are un plan, face lucrurile în mod haotic și nu obține rezultate satisfăcătoare.
În primul rând, este bine să știți că antreprenorii sunt gânditori ce caută permanent succesul în tot ceea ce întreprind știind că acesta depinde în cea mai mare măsură de ei.
A fi antreprenori este greu, mai ales în România de azi, unde taxele sunt împovărătoare iar statul nu pune umărul în a vă ajuta vre-un pic.
Nu vă puneți însă pe jale, măcar știți că nu vă puteți aștepta la lucruri bune de la guvernul român..
Indiferent de suportul primit sau nu din partea guvernului este părerea mea neclintită că fiecare român cu vârsta de peste 18 ani ar trebui să aibe o afacere proprie.
Năzuința mea
(Vedeți voi, am această încredere că românii sunt oameni ingenioși și cred de asemenea că ”dacă nu cade pică” și în ciuda proverbului preferat al acestora ”lasă mă că merge și așa”, eu cred că România poate ieși din groapa în care se află doar cu ajutorul cetățenilor ei. Doar ei pot lua atitudine și să o schimbe. Lansarea cât mai multor afaceri este cel mai rapid vehicul în care România se poate îmbarca)
Oameni de vorbe și fapte – antreprenori
Pe lângă faptul că antreprenorii sunt teoreticieni, aceștia sunt de asemenea practicieni, ei luând și gândind ideile de afaceri pentru ca mai apoi să le pună în aplicare încheindu-le. Indiferent de circumstanțe, ei găsesc oportunități să dezvolte alte idei pe care mai apoi să le transforme în afaceri de suces. De obicei, antreprenorii abordează mai multe idei de afaceri în același timp. Scopul acestora fiind acela de a face bani, ei se aventurează în tot felul de întreprinderi din moment ce acestea le asigură un profit.
Se întâmplă câte-odată ca unele idei ale antreprenorilor să nu se aplice dar, acestea nu sunt uitate cu totul, nu, acestea cel mai adesea sunt păstrate pentru cercetări și referințe viitoare.
Ideile care par fezabile sunt întotdeauna cercetate și puse în aplicare de către antreprenori.
De la idee la produs
Studiile de fezabilitate a ideilor fac parte integrală din operațiunile de dezvoltare a afacerilor. De la stadiul de idee, antreprenorii se gândesc la anumite produse și/sau servicii după care formulează întrebări.
Adesea, antreprenorii conduc sondaje de piață în vederea strângerii de informații pe care să le poată utiliza în diverse situații precum lansarea unui nou produs sau documentație pentru atragerea de investitori. În cazul în care antreprenorul are capitalul financiar pentru punerea în practică a ideii respective, atunci este excelent deoarece acesta va rămâne cu întreg profitul.
Așa procedează majoritatea antreprenorilor de afaceri mici din România iar acest lucru în opinia mea, denotă neîncredere în propria persoană.
Antreprenorii sunt persoane cu un nivel înalt de încredere personală și în propriile decizii.
Căutarea de investitori este un teritoriu care ar trebui și care chiar a început să fie aprofundat la noi în țară în rândul antreprenorilor tineri care vin cu o nouă mentalitate, din nefericire, procentajul este încă mic.
Grupurile de interese au în acest mod ocazia să studieze ideile antreprenorilor și în cazul în care cineva capătă un interes într-una dintre aceste idei pot profita de această oportunitate intrând în legătură cu antreprenorul. Din momentul în care ideea este susținută financiar antreprenorul începe să facă bani. În cazul în care se dovedește că ideea de afaceri este viabilă, atunci, banii vor continua să vină.
După cum am spus, să fiți antreprenori în România e greu, dar, cu efort, perseverență, educație și desigur, o mulțime de calități puse la lucru românii pot transforma țara asta inițiind afaceri care mai de care mai promițătoare.
Offline sau online, afacerile de succes vor avea întotdeauna cel puțin un element comun, cercetarea. Antreprenorii, mai ales cei începători, este bine să cerceteze bine domeniile în care cred că ar putea iniția și dezvolta afaceri.
După cum ați putut observa în acest articol, totul în afaceri începe cu o idee. Românii sunt foarte inovatori, istoria a dovedit asta deja. Ceea ce le lipsește românilor însă este consecvența pe termen lung, strategia, o imagine de ansamblu și o determinare în atingerea scopurilor esențiale. Nu vă faceți griji, antreprenorii nu se nasc antreprenori precum spun unii, nu. Eu cred că omul cât trăiește învață.. Oricine poate deveni un bun antreprenor atâta timp cât este mânat de această dorință.
Speranțe pentru anul ce vine
2016 ne pune la dispoziție un teren nou, noul guvern al României recent instalat pare să dorească să aducă câteva schimbări în felul în care sunt priviți oamenii de afaceri în România. Fiți încrezători în viitor pentru că viitorul este tot ceea ce aveți, prezentul este iluzoriu. ”Carpe diem” pare la ananghie huh?! Nu vă înșelați singuri, prezentul nu există, este o noțiune abstractă, ”acum” a fost și a trecut. În afaceri strategia este esențială iar planificarea este o unealtă cu totul necesară. Planificați fiecare pas pe care urmează să îl faceți în afaceri și veți merge către succes.
Succes!
Spune-mi ce crezi...