Din când în când acest blog redă o definiție a antreprenorului. Acest lucru se întâmplă deoarece există multe perspective din care acesta poate fi privit.
În domeniul afacerilor, actorii principali se numesc antreprenori sau oameni de afaceri. Antreprenorii dețin și operează propriile lor afaceri. O definiție exactă a ceea ce este un antreprenor este mai complicat de dat deoarece sunt o multitudine de factori care trebuie luați în considerare iar aceștia nu sunt întotdeauna concludenți.
Există un lucru verificat și ca atare cert în ceea ce provește antreprenorii zilei de azi, anume că aceștia sunt foarte implicați în afacerile care au loc la nivel mondial astăzi.
Conceptul
Acesta a prins viață și a început a fi recunoscut ca termen definitoriu în lumea economică și a început să se dezvolte sub diverse semnificații depinzând în mare măsură de societatea în care termenul antreprenor își găsește înțelesul.
De exemplu în 1913 termenul ”antreprenor” a fost definit ca reprezentând ”o persoană care produce bunuri în beneficiu propriu”.
Această definiție oarecum succintă și la obiect ne dă o idee despre evoluția termenului de-a lungul timpului.
În ziua de azi o persoană nu poate fi numită antreprenor dacă nu face nimic altceva cu produsele sale decât să le fabrice și să le consume ea însăși.
Pe de altă parte poate fi numită ”antreprenor” acea persoană care preia produsele altor persoane și face din acestea un succes scoțând profit atât pentru ea cât și pentru producător.
Conform unor dicționare ale zilelor noastre, antreprenor este acela care gestionează, organizează și își asumă riscurile lumii afacerilor.
După cum puteți observa, semnificația acestei definiții este mult mai bogată față de cea a începutului secolului trecut.
Riscurile pe care antreprenorii și le asumă sunt cât se poate de reale în ceea ce privește investițiile pe care aceștia le vizează.
Antreprenorul social
Antreprenor social se poate numi acea persoană care deschide posibilități noi și semnificative în domenii importante ca educația, sănătatea, agricultura și în toate celelalte zone necesare dezvoltării societății umane.
Ca atare toți antreprenorii sunt antreprenori sociali sau nu? Hmm..
Dintr-un punct de vedere mai strict, ”oameni de afaceri sunt aceia care conduc inovațiile în lumea comerțului” pe când ”antreprenori sociali sunt aceia care provoacă schimbărisociale în societate”.
O persoană care decide să preia controlul propriului viitor pe cont propriu prin crearea unei afaceri proprii sau care lucrează pe cont propriu ca liber profesionist în beneficiul alteia poate fi numită și ea antreprenor.
Desigur, există persoane care sugerează că pentru a putea fi numit antreprenor trebuie să îți asumi provocările câștigului sau ale pierderii în afaceri. Ca atare trebuie fii îndrăzneț și deschis posibilităților rezultatelor oferite de concurență.
Așadar, cum putem descrie în mod precis un antreprenor și ce abilități de afaceri îi sunt necesare acestuia?
Există semne care pot arăta potențialul cuiva ca antreprenor. Iată câteva dintre acestea:
Capacitatea de planificare și organizare incluzând aici stabilirea și atingerea de scopuri precise și asumarea de angajamente.
Abilități de gestionare a banilor
Bugetele trebuie să fie determinate cu atenție, asigurarea unor împrumuturi este necesară și ea și peste astea contabilizarea financiară de asemenea. În toate astea un antreprenor adevărat este foarte priceput.
Vânzarea produselor și chiar a ideilor.
Antreprenorul trebuie să se priceapă la vânzări și la modul în care acestea se desfășoară. În afaceri atât produsele, serviciile cât și ideile trebuie să se vândă în vederea câștigării unui profit.
Management
O caracteristică prezentă în orice antreprenor este aceea a prezenței abilităților de manager. Un antreprenor este prin definiție un bun manager.
Capacitatea de a inspira pe șo de a lucra cu alții.
Un bun antreprenor este un bun ”manipulator” de oameni. Acesta este capabil să îi influențeze și să îi inspire pe oameni și în felul acesta să reușească în tot ceea ce își propune.
Asumarea riscurilor
Cum am mai spus mai sus, antreprenorul își asumă riscuri. În lumea afacerilor victoriile nu pot fi întotdeauna garantate. Un antreprenor adevărat știe cum să se comporte atât în cazul victoriilor cât și în cazul înfrângerilor.
Indiferent dacă sunteți deja sau doar vă propuneți să deveniți antreprenori, cunoașteți aceste lucruri ca fiind adevărate despre antreprenori.
Succes!
Spune-mi ce crezi...