Decizii, greșeli și consecințe

NIHIL SINE DEO

NEMO ME IMPUNE LACESIT!

Se spune că viața fiecăruia este o reprezentare a sinelui.

Aah, ok!, nu e chiar o zicere, e o ideea a mea și este de fapt începutul acestui articol. Sunt sigur că ați auzit zicala, ”viața e ca un drum”. Varianta mea favorită nu sună mult diferit, ”viața e un drum”.

Din punctul ăsta de vedere, există drumuri și drumuri. Există tot felul de drumuri, scurte (asta e calea care place cel mai mult oamenilor), lungi, strâmte (calea asta este cel mai puțin străbătută), largi, întortochiate, simple (nimic nu e simplu în viață huh?! Hah, s-o credeți voi!). Viața e o călătorie dragilor, în această călătorie veți păși pe căi care vă vor duce către împlinirea visurilor voastre, consacrare în fața Lui Dumnezeu, căsătorie, copii etc.

Există drumuri care duc pe de-o parte la averi și faimă și pe de altă parte duc la izolare și sărăcie.

Ce vreau să spun?

Există căi care duc la fericire și există de asemenea drumuri care duc la tristețe și jale, drumuri care aduc împliniri și încredere și cărări care aduc deznădejde și dezamăgire.

Aceeași întrebare, ce vreau să spun, huh?! No wonder there!

Nu există certitudini!

Sunteți vii, cu siguranță veți naviga dar niciodată în siguranță. No, nu sunteți la mâna destinului, nu există așa ceva!, vă veți lupta, veți ajunge pe drumul cel bun dar, veți rămâne pe el?

Heh, vă amintiți?! Nu există certitudini!!

Nu veți ști unde vă va duce un drum până ce veți păși pe el iar când veți fi pășit deja nu veți ști cu siguranță că îl veți urma până la capăt. Există un lucru cert și foarte important cu privire la viață, și anume:

– A face alegerea corectă, sau cum spune un ”prieten” (Dr. Who), ”a învinge nu e întotdeauna plăcut”, da, nu aduce de fiecare dată fericirea. Câștigarea de averi nu este o neapărat un permis pentru fericire și un șut în fund nu e mereu un lucru rău (doar e un pas înainte).

Ceea ce se află indiferent de situație, sub controlul vostru sunt deciziile și reacțiile voastre.

Greșelile

Greșelile ne învață ce să nu facem dar, dacă ați avea ocazia de a retrage o decizie greșită, ați face-o?

De multe ori alegem să greșim. De ce?

Experimentăm. Ce ne rămâne? Consecințele, pentru că vedeți voi, greșelile le vedem cu adevărat doar după ce am luat deciziile, prin prisma consecințelor pe care le abat asupra noastră, altfel dacă consecințele sunt pozitive deciziile sunt și ele corecte.

Curajul unei decizii și consecințele acesteia

Mulți dintre noi întâmpină dificultăți în luarea deciziilor. Ar fi bine să aplicați logica de mai sus când vine vorba de luarea de decizii, deoarece dacă abia după ce ați luat decizia veți ști dacă aceasta a fost una bună (observați că nu spun ”corectă”), ce rost are sî o întârziați sau să vă temeți de ea?! Mda, retoric.

”Păi da mă, dar cum rămâne cu moralitatea și consecințele acesteia?”, ar spune unii..

Ălora le răspund, dacă o decizie vă face să vă simțiți prost înainte să o luați, nu o luați că e una evident proastă, dar dacă totuși vă decideți să o luați în ciuda indiciului care vă scoate ochiii, atunci asumați-vă consecințele.

Desigur, există și alarme false și decizii care par proaste înainte de a le lua dar, de aceea există informațiile, ca voi să le culegeți înainte de a lua deciziile și să le analizați în context.

Din potențialele greșeli de asemenea se pot ivi oportunități, care cine știe, vă pot duce chiar la împlinirea viselor!

Încrederea și întrebările corecte

Încrederea că decizia va genera efecte pozitive vine doar dintr-o bună gestionare a informațiilor, de aceea puneți întrebările corecte. Se spune că orice bun cercetător le cunoaște, de fapt este primul lucru pe care îl învățați atunci când studiați scrierea unui eseu sau a unei teze. Acestea sunt:

Ce?

Cine?

Când?

Unde?

De ce?

În context ar suna cam așa:

Ce s-a întâmplat?

Cine au fost protagoniștii?

Când s-a întâmplat?

Unde ne aflăm și unde duce situația asta?

Care a fost cauza?

Cam acestea sunt întrebările sau genul de întrebări pe care le puteți pune pentru a interoga și diagnostifica situația, găsi soluții și a o scoate la capăt.

Orice problemă are cel puțin o rezolvare

Există situații în care nu prea veți avea de unde să alegeți și să ajungeți la ideea că nu există cale de ieșire.

Întodeauna există soluții, neașteptat de multe!

Puneți-vă mintea și creativitatea la contribuție și căutați soluții, indiferent de idee, puneți-o pe masă și analizați-o. Nu contează aparențele, o idee nebunească se poate dovedi a fi una corectă în cele din urmă. Nu vă subestimați niciodată pentru că făcând asta vă veți ucide spiritul.

Pășiți 

Cântăriți fiecare decizie înainte de a o lua, analizați și avantajele și dezavantajele și mai ales analizații consecințele în perspectivă.

Din momentul în care ați cercetat suficient fiecare opțiune și v-ați decis asupra unei decizii, este momentul să acționați cu încredere. Încrederea în propria voastră persoană trebuie să prevaleze asupra ideii că este posibil să greșiți. Ați făcut calculele, ați tras linie și gata, BANG!!!, luați decizia.

După cum am spus mai înainte, din greșeli aflăm ce să nu facem, așadar indiferent de rezultatul deciziilor voastre asumați-vă consecințele. Deciziile voastre vă aparțin întru’ totu’, astfel dacă ați greșit asumați-vă și mergeți mai departe. Regrete vor fi și ele dar, amintiți-vă că ele există pentru a vă aduce aminte de moralitatea voastră și de latura voastră umană.

Succes!

Etichete: , , Filled Under: Dezvoltare personală Posted on: 3 December 2015

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Responsabilitate

Acest Blog este proprietatea thaDomeron Projects SRL şi este utilizat de Alex Popa doar, ca un website Personal. Toate articolele sunt opiniile proprii ale autorului (Alex Popa) iar thaDomeron Projects SRL nu raspunde pentru acestea..

Detalii de Contact

  • thaDomeron Projects SRL
  • Strada Pictor Nicolae Grigorescu
  • Giurgiu, Numar 75
  • Giurgiu - Romania